Úžasňákovi!!!

Sdílej
 
" I kdybych zachránil svět tisíckrát, vždycky se zase dostane do maléru! Připadám si jako uklízečka - Právě jsem to tady uklidila, to to nemůžete udržet čistý aspoň na deset minut?"

" I kdybych zachránil svět tisíckrát, vždycky se zase dostane do maléru! Připadám si jako uklízečka - Právě jsem to tady uklidila, to to nemůžete udržet čistý aspoň na deset minut?"

CO MUSÍTE VĚDĚT O FILMU

Co dělají vysloužilí supermani? No co by - sedí u televize a roste jim pupek. Pan Úžasňák by svého času strčil do kapsy i samotného Supermana, ale dnes se spíš než o osud planetárního míru stará o rodinnou pohodu svých ratolestí. Jenže! Svět je zase jednou v ohrožení a pan Superpupek... tedy, pardon, pan Úžasňák musí znovu obléct supermanský

Foto
kostým (a s ním i jeho rodinka). Největší boj musí ovšem vybojovat hned na začátku - totiž utáhnout si opasek. A pak už se připravte na ohromující a ohlušující akci, nadpozemsky supermanské bitvy, vtipné hlášky a vůbec úžasňácké dobrodružství!

CO BYSTE MĚLI VĚDĚT O TVŮRCÍCH

Nový animovaný snímek vám přináší studio Pixar - ano, to stejné, které vyhlásilo celosvětové pátrání Hledá se Nemo. Režisér nového pixarovského počinu Úžasňákovi se jmenuje Brad Bird (což je vpravdě úžasňácké jméno, že?) a důvěřovat se mu určitě dá. Kromě mnoha dílů kresleného seriálu Simpsonovi režíroval také ten roztomilý film o chlapečkovi a obrovském robotovi s názvem Železný obr.

CO BY SE JEŠTĚ HODILO VĚDĚT

I když půjde film do kin v české verzi, doporučujeme vám vyhledat raději (též uváděnou) verzi v původním znění s českými titulky. Jednak se přitom naučíte anglicky (jeden nejmenovaný redaktor ábíčka se naučil anglicky jen z filmů a komiksů) a jednak si užijete úžasného hlasového projevu, který zavilému Mražounovi propůjčil herec Samuel L. Jackson (ano, Jedi rytíř Mace Windu z Hvězdných válek).

JAK SE DĚLÁ SCÉNA

Že je film vyrobený "na počítači", ještě neznamená, že by stačilo se posadit před monitor a naházet na hard disk, co se komu zachce. Výtvarníci vycházejí z nějakého návrhu scény a musí do ní zakomponovat faktory jako je pohyb postav (z nichž každá se pohybuje jinak), barva jejich pokožky nebo sestřih vlasů.

Nejdříve vzniká nákres. Celá scéna je rozkreslena políčko po políčku jako komiks, aby se výtvarníci a režisér (který tento nákres většinou sám vytvoří) měli podle čeho orientovat.

V počítači se pak vytváří pohybový koncept scény. Ze začátku se pracuje pouze s modely postav, ořezanými na minimum. Zásadní je v tomto okamžiku jejich rozvržení v prostoru a jejich pohyby.

Když je hotová akce, může se začít pilovat povrch postav a prostředí, ve kterém se scéna odehrává. Jak vidíte, postavy už zdaleka nejsou jen fyzikálními modely jako v předcházející fázi.

Tady už si dal na postavičkách někdo opravdu záležet. Konečně se po scéně pohybují oblečené, na kůži jim přibyly růžové tvářičky a na hlavách dorostly vlasy. S vlasy přitom bývá ta největší práce.

Výsledná scéna je závislá na světle. Je den, nebo noc? Je nasvícena shora, nebo ze strany? A vytváří stíny postav světlo bodové, nebo rozptýlené? V této scéně je to jasné - světlo je tu uprostřed.

* * *

Úžasňácká soutěž o 40 úžasňáckých cen!

Vidíte ten seznam cen? Jedna z nich může být vaše! Pokud odpovíte správně na naši záludnou otázku, dostanete se do slosování o takové ceny, jako jsou počítačové hry, batohy, rádia, hodinky a další!

Napište nám jména pěti hrdinů s nadpřirozenými schopnostmi!

Odpovědi posílejte do konce roku na adresu ABC, U Průhonu 13, 170 00 Praha 7 a nezapomeňte je označit heslem ÚŽASŇÁKOVI!

1. úžasňácké žluté rádio
2.- 4. úžasňácké luxusní hodinky
5.- 7. úžasňácká počítačová hra
8.-17. úžasňácká maska na oči
18.-19. úžasňácký batoh
20.-25. úžasňácké minirádio se sluchátky
26.-27. úžasňácký batoh s jedním popruhem
28.-30. úžasňácké hodinky s vodní pistolkou
31.-32. úžasňácký soundtrack na CD
33.-37. úžasňácký blok
38.-40. úžasňácký deštník

* * *

MRAŽOUN
Občanské jméno: Lucius Best Výška: 189 cm Váha: 82 kg Zvláštní schopnost: chodící mrazák

PAN ÚŽASŇÁK
Občanské jméno: Bob Parr Výška: 204 cm Váha: 156 kg Zvláštní schopnost: supermegasíla

E
Občanské jméno: Edna Mode Výška: 116 cm Váha: To dámy neříkají, jasné? Zvláštní schopnost: superhrdinská krejčová

ELASTIČKA
Občanské jméno: Helena Parrová Výška: 177 cm Váha: 57 kg Zvláštní schopnost: natahovatelnost do šířky i do dálky

VIOLETA
Občanské jméno: Violeta Parrová Výška: 137 cm Váha: 41 kg Zvláštní schopnost: neviditelnost a silové pole

DASH
Občanské jméno: Dashiel Parr Výška: 122 cm Váha: 29 kg Zvláštní schopnost: okem nezachytitelná rychlost

SYNDROM
Občanské jméno: Bóďa Pine Výška: 186 cm Váha: 84 kg Zvláštní schopnost: superpadouch!

Darek Šmíd Foto: Falcon