Stroj času v telefonu: Výlet do antické Olympie

Stroj času v telefonu: Výlet do antické Olympie
Sdílej
 
Digitální rekonstrukce starořeckého města Olympie vás přenese v čase o tisíce let. Chcete mít vlastní stroj času? Stačí k tomu mobil nebo počítač. A můžete vyrazit na místo, kde se uskutečnily první Olympijské hry. Vyzkoušejte aplikaci Olympia: Common Grounds.

Městečko Olympie na západě Řecka má sice jen 10 000 obyvatel, zato ukrývá neskutečné historické bohatství. Lidé zde začali bydlet už před 3500 lety. Brzy ho proměnili v bohaté sídlo plné chrámů, klenotnic a překrásných monumentů. V roce 762 před naším letopočtem se zde uskutečnily první olympijské hry. Lidé při nich vzdávali hold největšímu z bohů Diovi.

Jak začaly Olympijské hry?

Plácek, kde první sportovci měřili svoje síly radši na hřišti než na bojišti, stále stojí. Mimochodem samotné hry byly dlouhou dobou jen okresním přeborem sportovců z měst v okolí Olympie. Teprve později se staly součástí Panhelénských her. To už byly prestižní slavnosti, které se konaly ve čtyřech městech v Řecku. Kromě Olympie šlo o Delfy, Nemeu a Isthmii. Olympijské hry se nakonec staly z celé čtveřice těmi nejslavnějšími.

Aplikace Olympia: Common Grounds vám představí i historický příběh každého místa •  OlympiaCommonGrounds.gr

Sláva Olympie

Od dob chrámů, cenností a her se Olympií prohnala spousta zemětřesení, válek a změn. Město definitivně změnilo svou podobu v pátém století našeho letopočtu. To už bylo součástí Římské říše, která přijala za své náboženství křesťanství. Starověké chrámy byly zbořeny a menší stavby přebudovány na baziliky.

Sláva města upadla a po dlouhých obdobích záplav v něm zůstalo jen pár usedlíků. Po starých Řecích zde přesto zůstaly tak patrné stopy jejich životů, že si můžeme snadno představit, jak vypadal život v tehdejší době. Posledních 150 let vědci pečlivě zkoumají vědci dobové artefakty a krásu bohatého města zachytili výtvarníci v bezpočtu obrázkových knih.

Virtuální návštěva Antiky

Nyní opět ožije v modernějším duchu. Tým historiků, designérů a programátorů z francouzského studia Iconem se pustil do digitální rekonstrukce největších antických pamětihodností Olympie pod záštitou řeckého ministerstva kultury a technologického giganta Microsoft.

Využili k tomu umělou inteligenci, rozšířenou realitu a 3D modelovací nástroje. V počítačové podobě virtuálně ožilo 27 staveb. Naleznete mezi nimi třeba chrámy Dia a Héry, dílnu proslulého sochaře Feidía nebo první olympijský stadion.

Aplikace Olympia: Common Grounds vám představí i historický příběh každého místa •  OlympiaCommonGrounds.gr

Zkuste Olympia: Common Grounds!

Projekt Olympia: Common Grounds je volně přístupný. Můžete si ho prohlédnout buď na webové stránce olympiacommongrounds.gr, stáhnout si ho jako appku do mobilu, nebo si ho naplno vychutnat pomocí speciálních brýlí pro hybridní realitu Microsoft HoloLens 2. Provede vás virtuální replikou skvostu starověku. U každé památky si můžete vyslechnout její příběh, osud města v dějinách a dozvíte se třeba i to, jak den po dni probíhaly olympijské hry.


Socha boha Dia v Olympii

Jedním z nejslavnějších výdobytků města Olympie byla monumentální socha boha Dia o výšce 12 metrů, která se dnes řadí mezi sedm divů starověkého světa. Vznikla v dílně sochaře Feidia v roce 433 před naším letopočtem. Feidiás patří dodnes k nejslavnějším sochařům naší civilizace.

Podobizna samotného vládce bohů byla vyrobena ze slonoviny. Vlasy a oblečení měl z pravého zlata a seděl na trůnu zdobeném ebenem, zlatem a drahokamy. Postavu navíc obklopovala řada výjevů z bájí. Šlo o dokonalé skloubení mnoha řemesel od mistrů svého oboru. Socha byla o tisíc let později převezena do Konstantinopole, pár let nato bohužel shořela při požáru. Aspoň, že si ji dnes můžeme prohlédnout na displeji.

Tábor jako za husitů: Historické město ožilo ve 3D

Tábor jako za husitů: Historické město ožilo ve 3D

Záhada nejstaršího „počítače“ na světě odhalena

Záhada nejstaršího „počítače“ na světě odhalena

Digitální archeologie: Rekonstrukce 3000 let starého hrobu fotogrammetrií

Digitální archeologie: Rekonstrukce 3000 let starého hrobu fotogrammetrií

 

Články odjinud