Hudební a rytmické hry: Zábava ve víru muziky

Hudební a rytmické hry: Zábava ve víru muziky
Sdílej
 
Naučte se hrát na kytaru, zlepšete svoje taneční dovednosti, trénujte rytmické cítění nebo oslňte davy jako uznávaný DJ. To všechno jde s hudebními a rytmickými hrami, které přináší zábavu ve víru muziky. Vybrali jsme ty nejlepší.

Hudba je součástí počítačových her téměř od nepaměti. Často pomáhá dotvářet jedinečnou atmosféru příběhů a ty nejznámější melodie ze svých oblíbených her nosí jejich fanoušci v hlavě ještě dlouhé roky.

Jak to ale dopadne, když se samotná hudba stane nikoliv doprovodem, ale středobodem herních titulů? Vzniknou hudební a rytmické hry! My se společně podíváme hned na osm velmi oblíbených zástupců této netradiční kategorie.

Tančíme i tvoříme hudbu

Hudební hry můžeme pro lepší přehlednost rozdělit do tří velkých skupin. Tou první jsou hry, ve kterých hráči přímo tvoří vlastní muziku, učí se hrát na konkrétní nástroj nebo například mixují části známých písniček, aby vytvořili nové hudební dílo.

Další z nich jsou takové tituly, které sice vyžadují hudební a rytmické cítění, ale budete při jejich hraní sedět u počítače nebo herní konzole a ovládat je klávesnicí, myší nebo ovladačem. A do třetice jsou tu velmi populární pohybové nebo taneční hry, u kterých se dost často pořádně zapotíte!

Nové videoherní konzole: Xbox, nebo PlayStation? To je to, oč tu běží!

Nové videoherní konzole: Xbox, nebo PlayStation? To je to, oč tu běží!

Pohybové hry pro dobrou kondici

Určitě stojí za to vyzkoušet minimálně jednoho zástupce z každé kategorie. Brzy totiž přijdete na to, že ačkoliv jsou všechny zmíněné hry zcela neoddělitelné od své hudební složky, ve skutečnosti se svou hratelností opravdu zásadně liší.

Zatímco u výukové aplikace Rocksmith budete potřebovat opravdovou kytaru a pořádnou dávku času a trpělivosti, před hraním Beat Saber nebo rytmické hry s pomůckou Ring Fit si rovnou připravte ručník. Bude se totiž velmi brzo hodit.

Ve hře Just Dance budete tančením zrcadlit pohyby předcvičovatelů na televizi •  Gamespress, Dylan Fitterer, Labcrabs

Nejlepší hudební a rytmické hry:

Just Dance

Videoherní série Just Dance debutovala na konzoli Nintendo Wii, která jako vůbec první nabízela možnost pohybového ovládání a otevřela tak cestu pro tvorbu her založených na tomto principu. Obrovský úspěch ji katapultoval i na konzoli Xbox (Kinect), PlayStation (Move) nebo mobilní telefony ve spolupráci s počítačem.

Video se připravuje ...

Just Dance 2022 - Oznamovací trailer • Zdroj: Doupě.cz

Zatancujte si podle předobrazu na televizi stovky rozmanitých sestav na ty nejznámější písničky, a to ve společnosti až tří dalších kamarádů. Kdo z vás je největší taneční hvězda, se opravdu velmi rychle ukáže. Podobně jako u sportovních sérií přichází každý rok nový díl.

Rocksmith

Rocksmith je napůl hrou, napůl interaktivní výukovou aplikací, díky které se můžete naučit hrát na skutečnou akustickou, elektrickou nebo basovou kytaru, kterou zapojíte do počítače nebo herní konzole. Jde vlastně o výukový softwaree pro začátečníky i pokročilé, snímá reálně zahrané tóny na vašem nástroji a pomáhá vám se postupně zlepšovat.

Společnost Ubisoft, která za Rocksmith stojí, v současnosti vyvíjí novou verzi s názvem Rocksmith+, která by brzy měla být k dispozici i na počítače a mobilní telefony. Dost možná tak s pomocí jedné nenápadné videohry vznikne celá nová generace kytarových virtuózů a rokenrolových hvězd.

Beat Saber

Beat Saber od česko-slovenského studia Beat Games je vůbec nejoblíbenější a neprodávanější hrou pro virtuální realitu na světě. A není divu, rozbíjení kostek světelnými meči v rytmu populárních písniček od interpretů jako Imagine Dragons, Linkin Park nebo Billie Eilish je neskutečná zábava.

Video se připravuje ...

Trailer na hru Beat Saber pro PS VR • Zdroj: Playstation

Hra je kromě počítačů k dispozici i na platformě PlayStation VR nebo v samostatných brýlích zvaných Oculus Quest. Obvykle se stane středobodem každé vydařené oslavy či party, na které se všichni předhánějí, kdo dosáhne lepšího skóre.

Fuser

Snili jste někdy o tom být světoznámý DJ, který přímo na pódiu mixuje vlastní hudbu? Znáte šikovného DJ, který zvládne dvě písničky napojit na sebe tak mistrně, že si ani nevšimnete, že zrovna dohrála jedna a začala druhá? Tak přesně tyhle dovednosti můžete získat a vylepšovat ve hře Fuser.

Až budete cítit, že máte natrénováno, můžete mixovat pro skutečné fanoušky, kteří se na váš koncert mohou připojit z celého světa a posílat různé reakce, podle kterých poznáte, jak se jim váš diskotékový set líbil.

Audiosurf

U videoherní série s názvem Audiosurf se sice nezapotí vaše tělo, ale to neznamená, že by nešlo o pořádný zápřah pro váš mozek. Jak název naznačuje, tentokrát budeme surfovat na vlnách hudby. Co to znamená?

Video se připravuje ...

Audiosurf: Trailer na hru • Zdroj: Audiosurf/YouTube

Audiosurf umožňuje importovat jakoukoliv oblíbenou písničku, na jejímž základě postaví originální „hudební dálnici“ sestávající z kostiček, které buď musíte sesbírat, nebo se jim naopak vyhnout. Čím rychlejší část písničky zrovna zní, tím rychleji se kostičky blíží k vašemu vesmírnému surfu. Zvládnete je sesbírat úplně všechny?

Ring Fit Rhythm Game

Společnost Nintendo představila netradiční cvičební pomůcku zvanou Ring Fit spolu se stejnojmennou aplikací, která sleduje, jak se vám daří nabírat svaly a zvyšovat fyzickou výdrž. Pak ale vývojáři v Nintendo viděli česko-slovenský fenomén Beat Saber a rozhodli se, že takovou hru chtějí mít taky!

A tak vznikla Rhythm Game, speciální hudební mód, který spojuje cvičení v improvizované posilovně s hudební hrou. Skvělé na tom je, že spálíte hromadu kalorií, ale výborně se u toho bavíte, a tak si často ani nevšimnete, kolik písniček v kuse už „makáte“.

Guitar Hero & Rock Band

Herní série Guitar Hero a Rock Band pracují na stejném principu se skutečnými fyzickými nástroji, které jsou ale výrazně zjednodušené. A tak například na kytaře nejsou natažené opravdové struny, ale najdete na ní tlačítka tónů, přepínače či efektová tlačítka. Herní software pak obsahuje stovky písniček, které si můžete na speciální kytaře či třeba bubnech zahrát.

Video se připravuje ...

Guitar Hero: Trailer na hru • Zdroj: PlayStation/YouTube

Video se připravuje ...

Rock Band: Trailer na hru • Zdroj: Rock Band/YouTube

Je to sice opravdu zábavné, odradit ale může fakt, že se nenaučíte hrát na skutečný nástroj. Ani to ale nebrání některým hráčům, aby se v Guitar Hero snažili stát opravdovými šampiony – na vítěze největších esportových turnajů v této hře často čekají milionové odměny!

Dance Dance Revolution

Málokdy se stává, že byste k hraní jediné videohry potřebovali speciální hardware, který je tak veliký, že by mu slušel vlastní pokojíček. Jenže přesně to je příklad Dance Dance Revolution, hudebního fenoménu, který přišel z Asie.

Dvojice hráčů stojí na speciálních podložkách se čtyřmi či osmi šipkami, na které šlapou do rytmu podle toho, jaké směrové ukazatele vidí na obrazovce před sebou. Ti největší mazáci zvládnou nohama švihat tak rychle, že to vypadá, že se doslova vznášejí. DDR můžete vyzkoušet třeba v muzeu ArcadeHry, o němž jsme psali v ABC 16/2021:

ArcadeHry: Videoherní historie na vlastní ruce

ArcadeHry: Videoherní historie na vlastní ruce

Ovládněte hry! Vybíráme herní gamepad

Ovládněte hry! Vybíráme herní gamepad

Let's play video: Stavíme dinosauří zoo v Jurassic World Evolution

Let's play video: Stavíme dinosauří zoo v Jurassic World Evolution

 

Články odjinud