Nové videoherní konzole: Xbox, nebo PlayStation? To je to, oč tu běží!

Nové videoherní konzole: Xbox, nebo PlayStation? To je to, oč tu běží!
Sdílej
 
Příchod nové generace herních konzolí přinesl řadu technologických inovací i novinek pro pohodlí hráčů. Xbox Series X, Series S, nebo PlayStation 5? To je to, oč tu běží! Velký přehled časopisu ABC představuje technické specifikace i novinky a pomůže vám se rozhodnout, která z herních konzolí je lepší.

XBOX

První z nově vycházejících konzolí, kterou rozebereme to posledního šroubku, je nový Xbox. Tedy, přesněji řečeno dva Xboxy. Společnost Microsoft totiž uvádí na trh rovnou dvojici zařízení. Černý Xbox Series X je vlajkovou lodí značky nejvýkonnějších konzolí současnosti. Bílý Xbox Series S je jeho o něco méně výkonným menším bráškou bez Blu-Ray mechaniky, který se ale vejde úplně všude a je výrazně levnější.

První na trhu

Konzole s označením Series X a Series S jsou již čtvrtou generací Xboxů. V obchodech se prodávají celosvětově od 10. listopadu, což je také důvodem, proč je v našem velkém srovnání najdete na začátku. Konkurenční PlayStation totiž zamíříla do obchodů až o pár dní později.

Dvojici konzolí rodiny Xbox odlišuje velikost, barva, cena i přítomnost mechaniky na disky •  Microsoft

Technologické novinky

Největším lákadlem nové generace jsou jednoznačně technické inovace. Xbox Series X poskytuje u většiny nových her rozlišení 4K, často při 60 snímcích za sekundu (FPS). Starší tituly běží až na 120 FPS, u těch nejnovějších je zase dostupná podpora ray tracingu (velmi efektní vykreslování obrazu).

Druhou podstatnou novinkou je použití superrychlých disků typu SSD, díky kterým se výrazně zkracuje doba nutná pro spuštění konzole, her i načítání jednotlivých úrovní.

Tlačítko pro přímé sdílení obsahu je novinkou platformy Xbox •  Microsoft

Herní kostky

Zatímco Sony pro dvojici nových zařízení PlayStation zvolilo velmi netradiční a futuristický design, který se ne každému líbí, Microsoft šel opačnou cestou. Větší Xbox Series X i menší Xbox Series S mají spíše funkční design a snaží se poblíž televize příliš nevyčnívat. To ale v žádném případě neznamená, že nejde o pěkné krabičky! Navíc jsou technologicky velmi zajímavě řešené, neboť obsahují třeba unikátní systém chlazení, díky kterému jsou výjimečně tiché.

Xbox Series X •  Microsoft

Centrum všeho dění

Firma Microsoft přistupuje ke svým konzolím jako k centrům domácí digitální zábavy, mají tedy spoustu sociálních funkcí, přehrají video z internetu i disků Blu-Ray (Series X), mají vestavěný engine pro 3D prostorový zvuk i pokročilé možnosti pro streamování. Stále jde ale ze všeho nejvíce o herní zařízení – a v široké nabídce titulů díky předplatitelské službě Game Pass konzole Xbox vyniká. O hry jde totiž především!

Technické specifikace Xbox Series X

Procesor: AMD Zen 2 s frekvencí 3,6 GHz, 8 jader

Grafická karta: AMD RDNA 2, 52 jader při 1,825 GHz

Hrubý grafický výkon: 12 teraflops

Operační paměť: 16 GB GDDR6 SDRAM

Úložiště: SSD: 1 TB s rychlostí 2,4 GB/s

Mechanika: Blu-Ray (pouze Series X)

Teoretické rozlišení: Až 8K při 120 FPS

Rozměry: 15,1 cm × 15,1 cm × 30,1 cm


Souboj konzolí: Kdo je králem herního světa?

Souboj konzolí: Kdo je králem herního světa?

PLAYSTATION

Také konzole z rodiny PlayStation od společnosti Sony dorazí na český i zahraniční trh ve dvou variantách. Standardní PlayStation 5 je přímým konkurentem Xboxu Series X, s Playstation 5 Digital Edition je to ale trošku složitější. Tato konzole totiž stejně jako Xbox Series S nemá Blu-Ray mechaniku, avšak všechny ostatní specifikace (tedy i výkon) zůstávají stejné.

Oficiální datum uvedení obou zařízení bylo v České republice 19. listopadu. Kvůli obrovskému zájmu a relativně malému počtu konzolí určených pro náš trh jsou však PlayStationy 5 zatím beznadějně vyprodané a další várka by měla dorazit na začátku roku 2021.

Obě konzole PlayStation 5 si jsou velmi podobné, rozdílem je pouze případná přítomnost mechaniky •  Sony

Hra světla a stínů

Ptáte se, proč tomu tak je? PlayStation 5 slibuje stejně jako konkurenční Xbox Series X rychlý disk SSD i nebývalý nárůst výkonu. A to na více než pětinásobek oproti původnímu PlayStationu 4 a více než dvojnásobek oproti Pro verzi. Technologické demo s archeoložkou v hlavní roli, které společnost Sony ukázala letos v létě, hráče doslova uchvátilo dokonalou grafikou. Podpora rozlišení 4K a ray tracingu v reálném čase je samozřejmostí, a to i přes grafickou kartu, která je přibližně o 15 % slabší oproti konkurenčnímu Xboxu.

U řady hráčů boduje PlayStation 5 futuristickým designem s využitím modrých světel •  Sony

Tituly z vlastní dílny

Nejdůležitější totiž je, co z dostupného hardware dokážou takzvaně „vymáčknout“ vývojáři. A právě tady společnost Sony dlouhodobě vyniká díky tvorbě vlastních studií tvořících exkluzivní tituly dostupné pouze na PS. Studia jako Naughty Dog (The Last of Us, Uncharted), Guerilla Games (Horizon) či Santa Monica (God of War) posouvají dlouhodobě technologické hranice a můžeme se těšit na to, jestli a jak se jim to podaří i u nejnovější generace.

Nový ovladač DualSense ladí s designem samotné konzole PlayStation 5 •  Sony

Přistání mimozemšťanů

Velkým otazníkem konzole PlayStation 5 je jednoznačně design. Jedni ho milují, druzí ho zatracují. Futuristicky vypadající bílo-černé zařízení s modrými světly bude každopádně dominantou každého pokoje. Někomu to vyhovuje, jiní to tak zkrátka nechtějí. Hrát se na něm bude ale určitě skvěle, a to i díky neustávající podpoře virtuální reality PSVR.

Technické specifikace PlayStation 5

Procesor: AMD Zen 2 s frekvencí 3,5 GHz, 8 jader

Grafická karta: AMD RDNA 2, 36 jader při 2,23 GHz

Hrubý grafický výkon: 10,3 teraflops

Operační paměť: 16 GB GDDR6 SDRAM

Úložiště: SSD: 825 TB s rychlostí 5,5 GB/s

Mechanika: Blu-Ray (pouze klasická edice)

Teoretické rozlišení: Až 8K při 120 FPS

Rozměry: 26 cm × 10,4 cm × 39 cmSTRANA 3 (XBOX)

Souboj konzolí: Nové ábíčko zjistilo, kdo je králem herního světa

Souboj konzolí: Nové ábíčko zjistilo, kdo je králem herního světa

Exkluzivní hry na platformě Xbox

Forza Motorsport

Závodní série Forza Motorsport je na Xboxu absolutní stálicí. Od roku 2005 vyšlo v pravidelném dvouletém cyklu již 7 dílů této oceňované hry plné silných sportovních aut. Loni však nový díl nevyšel a letos jsme se dozvěděli proč: Už brzy se do našich obývacích pokojů podívá připravovaná závodní hra nové generace, označovaná prostě a jednoduše „Forza Motorsport“.

Call of the Sea

Připravovaná adventura Call of the Sea patří mezi nenápadné, ale o to zajímavější exkluzivní tituly pro Xbox. Už na Vánoce letošního roku nabídne silný příběh o ztracené civilizaci v jižním Pacifiku, po které hlavní hrdinka pátrá ve třicátých letech minulého století. Lákavě vypadají rozmanité logické hádanky i nádherné, pohádkově laděné grafické zpracování.

Halo Infinite

Série stříleček Halo je s konzolí Xbox pevně spjata už od prvního dílu, který byl vydán při příležitosti uvedení původního Xboxu na podzim roku 2001. Titul Halo Infinite měl tuto tradici následovat, nakonec však přišel odklad na první měsíce roku 2021. Nabídne propracovanou kampaň pro jednoho hráče, kooperativní mód pro 2–4 kamarády i robustní online multiplayer.

Tesla z Číny: Co má společného iPhone, Xbox, PlayStation a Xpeng P7?

Tesla z Číny: Co má společného iPhone, Xbox, PlayStation a Xpeng P7?

Služby a streamování na Xboxu

Vlajkovou lodí společnosti Microsoft je jednoznačně služba Xbox Game Pass Ultimate, která umožňuje za měsíční poplatek ve výši 339 korun hrát několik set zajímavých titulů ze stále se rozšiřující knihovny. Součástí Game Passu je také služba Gold, která zpřístupňuje zajímavé slevy v online obchodě či hry zcela zdarma. Je také nutnou podmínkou pro multiplayerové funkce ve většině her vyjma několika vybraných free-to-play titulů.

Spojení velkých vydavatelů

Nejnovějším lákadlem je spojení Microsoftu s dalším velkým vydavatelem Electronic Arts. Od prosince dostanou všichni předplatitelé Game Passu také přístup do knihovny EA Play, ve které se nacházejí videoherní série jako FIFA, NHL nebo Battlefield.

Tlačítko pro přímé sdílení obsahu je novinkou platformy Xbox •  Microsoft

Sdílení jedním tlačítkem

Po vzoru konkurence se na ovladači nových Xboxů objevuje nové tlačítko „Share“ neboli sdílet. To zpřístupňuje veškeré komunitní funkce jako sdílení přenosů na Twitch, obrázků ze hry na Facebook, Instagram a další populární sociální sítě.

ABC speciál: Esport průvodce pro začátečníky i pokročilé je tady!

ABC speciál: Esport průvodce pro začátečníky i pokročilé je tady!

Exkluzivní hry na platformě PlayStation

Marvel's Spider-Man: Miles Morales

Nová hra z marvelovského univerza Spider-Man oblékne hráče do superhrdinského kostýmu Milese Moralese. Ten je následovníkem Petera Parkera a zažívá zcela nová dobrodružství, která inspirují i právě vycházející videoherní adaptaci. Součástí nejvyšší ultimátní edice hry je i kód ke stažení remasteru předchozího oceňovaného dílu série.

Horizon Forbidden West

Jednou z vůbec nejzajímavějších nových značek, které nabídla právě končící generace konzolí, je bezpochyby Horizon. Zrzavá hlavní hrdinka Aloy v prvním díle zvaném Zero Dawn rozplétala svou minulost spojenou s kolapsem lidské civilizace a nástupem robotických dinosaurů. V pokračování se už příští rok vydá na západ USA, aby prozkoumala další neuvěřitelné záhady.

Ratchet & Clank: Rift Apart

Dvojice sympatických rakeťáků Ratchet & Clank se s přelomem roku přiřítí do našich domovů ve velkém stylu. Společně budou skákat přes plošiny, řešit logické hádanky i bojovat s vesmírnými emzáky. Používat u toho budou širokou škálu zbraní, které si pohrají s fyzikou úrovní nebo zpomalí čas.

Statisíce za hraní her: Nejlepší český streamer vydělává půl milionu

Statisíce za hraní her: Nejlepší český streamer vydělává půl milionu

Služby a streamování na PlayStationu

Stejně jako u Xboxu platí i v tomto případě, že hru více hráčů si na platformě PlayStation užijete pouze s prémiovým předplatným PlayStation Plus. Ta za měsíční poplatek 235 korun nabízí také dvě hry ke stažení měsíčně a zvýhodněné ceny v obchodu PS Store. Minimálně v prvních měsících lze očekávat, že se v nabídce objeví především remasterované tituly z předchozí generace. Populární je také zvýhodněné roční členství za 1 560 korun.

Nový ovladač DualSense ladí s designem samotné konzole PlayStation 5 •  Sony

Nová knihovna her

Úplnou novinkou, která se v rámci platformy PlayStation objevuje vůbec poprvé, je pak neomezený přístup do knihovny těch největších hitů, které vyšly na PS4. Ten je taktéž vyhrazený exkluzivně pro členy PS Plus, a tak je teoreticky možné, že se díky této službě navíc může cena předplatného mírně změnit. Zatím je potvrzeno 18 skvělých starších her, mimo jiné třeba God of War, Batman: Arkham Knight, Fallout 4 nebo Uncharted 4.

Pro kreativní hráče

Tlačítko „Share“ z předchozí generace tentokrát nahrazuje nové tlačítko „Create“ neboli vytvoř. To totiž lépe vystihuje nové funkce pro všechny, kteří chtějí vylepšit svoje herní screenshoty nebo komunikovat s diváky při streamování přímo z konzole.

Jak udělat hru: Jednoduchý start do složitého oboru

Jak udělat hru: Jednoduchý start do složitého oboru

Pilotem z obýváku: Flight Simulator překračuje technologické hranice

Pilotem z obýváku: Flight Simulator překračuje technologické hranice

Speciál ABC: Esportové domy v Česku

Speciál ABC: Esportové domy v Česku

 

Články odjinud