Marvel je nejlepší: Víš proč?

Marvel je nejlepší: Víš proč?
Sdílej
 
Marvel se drží na prvních pozicích v komiksovém světě, v kinech drtí konkurenci, každý rok vznikají podle jeho hrdinů nové seriály a videohry. V čem spočívá tak obrovský úspěch komiksového vydavatelství a filmového studia, které je domovem Avengers?

Marvel nabízí nekonečný výběr

Při čtení komiksů narazíte na hromadu příběhů, které autoři vypráví všemi styly a žánry. Většinou se soustředí na souboj mezi dobráckým hrdinou a zlým padouchem, ale nabízí i atmosféru divokého západu (Old Man Logan) se stárnoucím a zatrpklým Wolverinem, politický spor mezi Kapitánem Amerikou a Iron Manem v komiksu Civil War, nebo něco daleko bláznivějšího, jako třeba vesmírná dobrodružství se zábavnými Strážci Galaxie nebo roztodivnými X-Meny. Stačí si jen vybrat!

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

Superhrdinové jsou i teenageři

Marvelovské příběhy jsou rozmanité, stejně jako lidé v nich figurující. Asi jste si všimli, že superhrdinskou kápi neoblékají jenom dospělí, ale i teenageři, někdy dokonce děti. K nim nejčastěji přilnou právě jejich vrstevníci, kteří vidí, že i jejich oblíbenci prožívají stejná trápení a problémy jako oni sami. I když se někdo cítí tak, že nikam nezapadá, dost často jsou na tom podobně i ti nejmocnější superhrdinové světa. Jako třeba Spider-Man, který je poslední dobou ve filmu mladší než v komiksu. Nebo odvážná a šikovná dívka, co vystřídala Iron Mana.

Peterovi Parkerovi je podle komiksu pouhých 15 let •  Marvel Comics

Komiksy vychází už 80 let

Dobře, není to přesně 80 let, ale 79. Vydavatelství, které bylo založeno roku 1939 (tehdy pod názvem Timely Comics) a stále publikuje nové sešity, je prostě nutně zajímavé a obdivuhodné. Za těch osm dekád se narodilo tolik superhrdinů, že je tu nemůžeme vyjmenovávat, ale každý z vás má určitě svého oblíbence. Důležité ale je, že tak dlouhá doba znamená, že každý hrdina má stovky příběhů, do kterých se můžete ponořit, potkává se s ostatními a jejich společné komiksové univerzum je propracované a zábavné. Navíc, Marvel nezůstává v minulosti, ale své příběhy přizpůsobuje současným čtenářům, takže nepůsobí zastarale.

Black Panther a Storm jsou v komiksech manželé. Dočkáme se tohoto páru i na filmových plátnech? •  Marvel Comics

Zlouni mají lidskou tvář

Koukali jste někdy na film o superhrdinech a říkali jste si: "Ten záporák je hrozně nudnej! Prostě chce zničit svět a co jako? Má k tomu vůbec reálný důvod?" U Marvelu to takhle taky občas vypadá, ale celý příběh bývá mnohem víc přesvědčivý, když se povede ukázat padouchovu lidskou stránku, nebo alespoň to, že opravdu nějaké city má. A to přesně najdete, hlavně v marvelovských komiksech. Takový Doctor Doom, Red Skull, nebo Ultron, kterým byla ve filmech přidělována spíše role typu: jsem zlý, a tak to prostě je, jsou ve skutečnosti daleko zajímavějšími postavami, protože se jim tvůrci věnovali se stejným úsilím, jako jejich protějškům.

Thanos ve filmu Avengers: Infinity War •  Marvel Studios / Walt Disney

Nejznámějším příkladem výborně vykresleného zlosyna je rozhodně titán Thanos, kterému by se možná dalo odpustit i to, že v posledních Avengers: Infinity War proměnil polovinu bytostí ve vesmíru v prach. Skvělými (a sympatickými!) padouchy jsou také Killmonger z Black Panthera nebo Loki.

Marvel je vášeň na celý život

Každý má svoje oblíbené koníčky, tak co by mohlo být špatného na komiksech a superhrdinech? Z dobrodružstvích, které zažívají se můžete poučit, vzít si to dobré a umět to oddělit od toho špatného. Přes filmy se dostanete ke čtení komiksů a naopak. Marvel propojuje lidi, naplňuje je vášní pro něco i tak jednoduchého, jako jsou příběhy o postavách se super schopnostmi. Debaty o tom, jestli by Hulk porazil mocného Thora, bývají vždycky bouřlivé a nerozhodné (i když každý přece ví, že Hulk by Thora, i s tím jeho směšným kladívkem, rozcupoval na malé kousíčky).


Přečtěte si také:

Budoucnost Marvelu: Průvodce ABC po mnohovesmíru

Budoucnost Marvelu: Průvodce ABC po mnohovesmíru

Filmoví superhrdinové: Iron Man mohl být propadák, konec Avengers i studia Marvel

Filmoví superhrdinové: Iron Man mohl být propadák, konec Avengers i studia Marvel

Hvězdné války nikdy neskončí: O čem budou další Star Wars?

Hvězdné války nikdy neskončí: O čem budou další Star Wars?

 

 

Články odjinud