Stan Lee je nejdůležitější komiksový autor: 5 důvodů proč

Stan Lee je nejdůležitější komiksový autor: 5 důvodů proč
Sdílej
 
Stan Lee se zapsal do života miliónů lidí napříč generacemi svými komiksovými příběhy a postavami. Stvořil Avengers, Spider-Mana, Iron Mana, Hulka, Thora, X-Meny, Fantastickou čtyřku a spousty dalších superhrdinů, které dnes zná celý svět. Stan Lee je nejdůležitější komiksový autor. Přečtěte si 5 důvodů proč.

 

V posledních letech v kinech lámou rekordy superhrdinské filmy, a to především nejúspěšnější marvelovky – tedy ty podle komiksů vydavatelství Marvel. Předlohou filmů jsou často komiksy Stana Lee, který nás 12. listopadu 2018 opustil ve věku 95 let. Proč si ho teď celý svět připomíná? Tady je pět důvodů!

Stan Lee získal řadu ocenění, mimojiné i National Medal of Arts od prezidenta USA George W. Bushe •  Wikipedia

1) Stan Lee začínal od nuly

Stan Lee pracoval v roce 1939 jako poslíček za pouhých 8 dolarů týdně v malém americkém vydavatelství Timely Comics, což byl předchůdce Marvel Comics. Nadřízení si ho všimli a dovolili mu začít psát komiksy. Lee u toho vydržel a díky trpělivosti a neúnavnosti postupně vyzdvihl Timely Comics ze skromného podniku na největší komiksové vydavatelství na světě - Marvel Comics. Úplného vrcholu dosáhla firma v roce 2009, kdy Marvel Entertainment odkoupila společnost Walt Disney za neuvěřitelné čtyři miliardy dolarů!

Mladý Stan Lee, který si tuhle vizáž zachoval až do konce svého života •  Wikipedia

2) Je inspirací pro všechny autory

Leeho pravý odkaz nespočívá jen v komiksech jako takových. Smysl pro humor, grandiózní styl vyprávění a schopnost prodat své příběhy může být inspirací, kterémukoli začínajícímu autorovi v různých žánrech, ne jenom těch komiksových. Vraťme se zpátky k začátkům komiksů. Ne vše šlo jako po másle a trvalo nějaký čas, než se komiksové řady rozjely. Někteří hrdinové měli problém odstartovat a zalíbit se náročným čtenářům. Proto Stan a jeho spolupracovníci neustále své příběhy a hrdiny předělávali a zdokonalovali. I v tom je ponaučení, že když se něco nepovede napoprvé, nemusíte to hned vzdávat.

Původní komiksy jsou k dostání ve speciálních obchodech •  iStock

3) Jeho komiksy změnily Hollywood

Bez Stana Leeho by nevznikl žádný filmový vesmír Marvelu. Filmy, které baví celý svět by bez něj nemusely nikdy vzniknout. Komiksy od Stana používají filmová studia k natočení těch nejdražších hollywoodských ale také nejúspěšnějších filmů v historii. Všichni jsme viděli Avengers: Infinity War, Iron Mana, různé podoby Spider-Mana nebo třeba X-Meny a Fantastickou čtyřku. Fanouškovské základny komiksových hrdinů vzrostly na počet, ze kterého by se daly stavět armády. Zrodil se fenomén, na kterém se i Stan pořád osobně podílel - na kratičké momenty se objevoval v každém filmu, seriálu i videohře, inspirované jeho prací a diváci jeho přítomnost na plátně vždy ocení s úsměvem.

4) Byl milý, hodný, zábavný

Spousty lidí mohly Stana vidět na setkání fanoušků komiksů Comic-Con a dalších akcích. I přes svůj vysoký věk se vždy snažil být součástí komunity a vydat ze sebe před publikem stoprocentní výkon. Energicky se zapojoval do rozhovorů, her, vždy měl čas na fanoušky. Ti ho nadmíru respektovali a srdečně mu děkovali za to, co pro ně vytvořil. Uměl naslouchat svým čtenářům a nebál se s nimi mluvit o ožehavých tématech, jako jsou rasismus, závislosti a diskriminace, se kterými se jeho hrdinové příběhů také setkávali.

Stan byl i přes své menší role známou celebritou •  Wikipedia

5) Jeho odkaz je nesmrtelný

Myšlenky a názory Stana Leeho budou napořád uchovány v komiksech odkud nikdy nezmizí. Naučil celý svět obdivovat hrdiny, kteří bojují za to, co je správné a za co stojí bojovat. Vidět v lidech především jejich dobrou stránku a ukázat, že i jeden člověk může udělat svět lepším.

Jako tvůrce celého Marvel vesmíru měl Stan spoustu výhod, například, jako jeden z mála lidí uzvedl Thorovo magické kladivo •  Marvel.com

O své práci Stan Lee jednou řekl: "Cítil jsem se trochu trapně, protože jsem vytvářel příběhy vymyšlených lidí, kteří se chovají bláznivě, zatímco jiní stavěli mosty nebo se věnovali lékařskému výzkumu. A pak jsem si uvědomil, že zábava je jednou z nejdůležitějších věcí v lidském životě. Mám pocit, že pokud jste schopni bavit, děláte dobrou věc."


Přečtěte si také:

Zemřel Stan Lee: Génius Marvelu - video se všemi filmy

Zemřel Stan Lee: Génius Marvelu - video se všemi filmy

Stan Lee: Symbol Marvelu (ne)bude chybět v nových filmech

Stan Lee: Symbol Marvelu (ne)bude chybět v nových filmech

Stan Lee v akci! Otec super hrdinů má vlastní akční figurku

Stan Lee v akci! Otec super hrdinů má vlastní akční figurku

Odhalujeme záhadnou budoucnost Marvelu: Temní Avengers na obzoru

Odhalujeme záhadnou budoucnost Marvelu: Temní Avengers na obzoru

Pryč s vetřelci! Černá listina nežádoucích druhů

Pryč s vetřelci! Černá listina nežádoucích druhů

Komiks s rozumem: Video návod

Video se připravuje ...

Komiks s rozumem a Petrem Koplem • Zdroj: redakce ABC

 

Články odjinud