Filmoví superhrdinové: Iron Man mohl být propadák, konec Avengers i studia Marvel

Filmoví superhrdinové: Iron Man mohl být propadák, konec Avengers i studia Marvel
Sdílej
 
Iron Man. Tony Stark. Robert Downey Jr. Tato tři jména k sobě neodmyslitelně patří. Když se před lety poprvé sešla v titulcích, došlo k velkému třesku. Zrodil se filmový vesmír Marvelu, hollywoodská senzace a všechno se změnilo. Ale mohlo to být jinak. Iron Man zabránil obrovskému průšvihu a stal se superhrdinou a prvním Avengerem v našem skutečném světě. Jak k tomu došlo a co se od té doby změnilo?

Odhalujeme tajemství filmových superhrdinů v novém seriálu časopisu ABC.

Iron Man je jedním z nejoblíbenějších superhrdinů na světě. Ale nebylo to tak vždycky. Před nějakými patnácti lety byl Marvel hlavně komiksovým vydavatelstvím na pokraji krachu. Založit filmové studio byl velký risk. Vsadit na Iron Mana ještě větší. Miliardář a filantrop v hypermoderní zbroji sice odjakživa patřil do řad superhrdinského týmu Avengers, ale dlouhou dobu byl podstatně méně populárnější než X-Meni, Spider-Man nebo Batman.

Možná přijdou Avengers

Vydavatelství Marvel dlouhá léta rozprodávalo práva na zfilmování příběhů svých superhrdinů různým filmovým studiím. Hlavním důvodem, proč si nově zrozené studio Marvel vybralo právě Iron Mana, byl jednoduchý. Byl k mání.

Ještě v roce 2006 znali Iron Mana jenom zasvěcení čtenáři komiksů. A ani ti moc nevěřili fantastickému oznámení, které pak přišlo: Když bude Iron Man úspěšný, natočíme další tři samostatné filmy s klíčovými Avengery a ti se pak všichni sejdou během společného dobrodružství, dokonce si je zahrají ti stejní herci! Kdyby to nevyšlo, byl by to příběh o jednom z největších bankrotů ve světě popkultury. Před Marvelem a Avengers se navíc nikdo o takový ambiciózní filmový "seriál" nepokusil. Od té doby se více nebo méně úspěšně snaží všichni. Ale aby to klaplo, Iron Man musel nejdříve pořádně zabrat.

Filmoví superhrdinové: Captain America dal facku Hitlerovi i vlastní smrti

Filmoví superhrdinové: Captain America dal facku Hitlerovi i vlastní smrti

Jak se rodí Iron Man

Postava Iron Mana vznikla v roce 1963. Poprvé se objevila v komiksovém sešitu Tales of Suspense 39. Vymysleli ho scénáristé Stan Lee, Larry Lieber a kreslíři Don Heck a Jack Kirby. Miliardář Tony Stark, který Iron Manovo brnění obléká (nejčastěji), patří k těm komiksovým hrdinům, co mají nejen nejvíce peněz, ale i nejvíce problémů. Příběh Démon v lahvi, v němž čelí závislosti na alkoholu, se řadí k "nejdospělejším" superhrdinským komiksům.

Filmový Iron Man inspirovaný Jamesem Bondem a RoboCopem se sice problémům s pitím vyhnul, ale jinak si taky nemůže moc výskat. Z bezstarostného úspěšného výrobce a prodejce zbraní, kterého nezajímá, koho jeho vynálezy zasáhnou, se po tragickém útoku stal jiný člověk. V teroristickém doupěti kdesi v afghánské jeskyni Tony Stark málem zemřel.

A zrodil se Iron Man.

Tonyho Starka začalo sužovat svědomí (Iron Man, Iron Man 2). Uvědomil si vysokou cenu lidského života. Po mimozemském útoku na New York se u něj postupně vyvinulo trauma z dalšího blízkého setkání se smrtí (Avengers, Iron Man 3). Následovala posedlost chránit svět před jakýmkoliv nebezpečím (Avengers: Age of Ultron) a nečekaná ochota podřídit se autoritám i za cenu střetu s nejbližšími přáteli (Captain America: Občanská válka). Nakonec v sobě našel sílu, o které Cap předtím pochyboval, že ji má, a za záchranu ostatních obětoval vlastní život (Avengers: Endgame).

Iron Man chce ochránit svět před jakýmkoliv nebezpečím •  ©2013 Marvel

Problémový superhrdina

O filmu s Iron Manem se uvažovalo už do roku 1990. O hlavní roli měl tehdy zájem Nicolas Cage i Tom Cruise. Ale přípravy skončily bez výsledku. Když se akce chopilo studio Marvel, dostal se na scénu Robert Downey Jr. Dnes jedna z největších hollywoodských hvězd byla neobvyklou volbou, které se producenti obávali. Downey Jr. si během druhé poloviny 90. let prošel trably s mládeži nepřístupnými ilegálními návykovými látkami a měl problémovou pověst. Ale režisér Jon Favreau si ho prosadil. Ne proto, že Downey Jr. byl fanouškem komiksové série. Favreau řekl, že "nejlepší a nejhorší chvíle Downeyho života se odehrály na veřejnosti. Aby našel rovnováhu, musel překonat překážky, které se netýkaly jen jeho kariéry. Jako Tony Stark."

Black Widow bez Avengers: Jak si poradí v první filmu?

Black Widow bez Avengers: Jak si poradí v první filmu?

My jsme Iron Man!

Byla to geniální volba. Downey Jr. "vyzbrojil" Iron Mana charismatem a důvtipem. Dávno si v této roli nedokážeme představit nikoho jiného. A po více než deseti letech a mnoha filmech, ve kterých stál Downey Jr. v centru dění, i když v názvu nebyla slova Iron Man, už vůbec ne. Iron Man byl prvním superhrdinou filmového vesmíru Marvelu, o němž se dozvěděl celý svět - náš skutečný i ten jeho fiktivní. A proto má na ostatní superhrdiny největší vliv. Jeho přátelství s Captainem Amerikou prošlo bouřlivým vývojem. Spider-Man v něm našel nevrlou náhradu za otce a hlavně velký vzor. Viděli jste Avengers: Engame (a kdo ne)? Tak je vám jasné, že Spidey rozhodně není jediný.

Nejlepší scéna: Já jsem Iron Man

Dlouho platilo, že žádný superhrdina se bez toho neobejde. Každý musel mít tajnou identitu. Komiksový Iron Man nebyl výjimkou. Filmový všechno změnil. První díl vyslal jasný signál: Marvel si na tajné identity nehraje. Závěrečná scéna je perfektně natočená a dokonale zachycuje všechny rysy, které dělají z Tonyho Starka nepřemožitelného Iron Mana. Mimochodem, tohle ve scénáři nebylo a poslední hlášku vymyslel Downey Jr. osobně. Na tiskové konferenci svolané kvůli superhrdinskému souboji v jedné z jeho továren musí Tony Stark čelit odmítavému postoji zvídavé novinářky. A najednou proti všem plánům prohlásí: "Je pravda, že… já jsem Iron Man." Propuká šílenství, Tony se usměje, rozjedou se titulky a začne hrát Iron Man do skupiny Black Sabbath.

Filmy: Iron Man (2008), Iron Man 2 (2010), Avengers (2012), Iron Man 3 (2013), Avengers: Age of Ultron (2015), Captain America: Občanská válka (2016), Spider-Man: Homecoming (2017), Avengers: Infinity War (2018), Avengers: Endgame (2019)

Filmoví superhrdinové: Harley Quinn je víc než sebevražedný Joker nebo Deadpoool v sukních

Filmoví superhrdinové: Harley Quinn je víc než sebevražedný Joker nebo Deadpoool v sukních

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

Evoluce superhrdiny: Jak se měnil Captain America?

Evoluce superhrdiny: Jak se měnil Captain America?

 

Články odjinud