Filmoví superhrdinové: Harley Quinn je víc než sebevražedný Joker nebo Deadpoool v sukních

Filmoví superhrdinové: Harley Quinn je víc než sebevražedný Joker nebo Deadpoool v sukních
Sdílej
 
Známe ji hlavně díky filmům Sebevražedný oddíl a Birds of Prey. Chová se jako Deadpool a vypadá trochu jako Joker. Ale je to holka, která, když chce, může oba pány strčit do kapsy… nebo uložit ke spánku baseballovou pálkou s nápisem DOBROU NOC. Drsná a nespoutaná Harley Quinn se stala jednou z nejoblíbenějších a nejúspěšnějších filmových superhrdinek posledních let. I když není žádnou superhrdinkou. Jak to? Je totitž jiná než ostatní superhrdinky– nespoutaná. Má něco, co ostatním bláznivým vtipálkům schází.

 

Wonder Woman je prakticky amazonská bohyně. Captain Marvel zachránila samotné Avengers. Nakonec i Black Widow je svým způsobem dokonalá (bojovnice). Všechny dnešní silné superhrdinky jdou zářným příkladem. Kromě Harley Quinn. Bláznivá divoška a šprýmařka není superhrdina ale antihrdinka. Je jiná. Má spoustu chyb a právě proto, že je tak zajímavě divná, se nám líbí. Komu z vás připomíná konkurenčního lehce vyšinutého notorického hláškaře a vtipálka Deadpoola? Nehlaste se všichni, my víme, že… každému.

Joker jako holka

Nestává se to často, ale Harley Quinn je jednou z mála oblíbených komiksových postav, které se ve skutečnosti zrodily v kresleném seriálu. Bývalá psycholožka z Arkhamova ústavu pro choromyslné zločince se zamilovala do nejnebezpečnějšího z nich. Propadla zlomyslnému šarmu Jokera, nechala se ovládnout jeho zločineckými machinacemi a přišla o rozum. Stala se ne jeho parťačkou, ale (ne)obyčejným poskokem. Poprvé se objevila v sedmé epizodě první série slavného animovaného Batmana, který měl premiéru v roce 1992. Původně to měla být jenom jednorázová záležitost. Ale tvůrci seriálu Paul Dini a Bruce Timm si rychle uvědomili, že se jim podařilo vymyslet někoho jedinečného, a Harley Quinn se vrátila v pozdějších dílech.

Filmoví superhrdinové: Iron Man mohl být propadák, konec Avengers i studia Marvel

Filmoví superhrdinové: Iron Man mohl být propadák, konec Avengers i studia Marvel

Diváci si novou postavou tak oblíbili, že se přesunula na stránky mnoha různých komiksů vydavatelství DC (první z nich byl 12. číslo série The Batman Adventures). Jak se ale z trochu upjaté doktorky Harleen Frances Quinzel stala někdy až moc nespoutaná Harley Quinn? To prozradil až speciální příběh Šílená láska, na kterém znovu spolupracovali Paul Dini a Bruce Timm. Komiks byl později zfilmován jako jeden z dílů pokračování animovaného seriálu Batman z roku 1997. A z Harley Quinn se stala jedna z nejpopulárnějších komiksových hrdinek.

Podivuhodné proměny Harley Quinn

Kromě komiksů jsme mohli Harley Quinn vídat nejčastěji v mnoha dalších různých animovaných seriálech. Díky poměrně provokativnímu kostýmu na sebe strhla pozornost taky v oblíbené herní sérii Batman: Arkham. Ale ještě předtím se v roce 2002 objevila jako jedna z hrdinek polozapomenutého hraného, u nás neuvedeného, seriálu Birds of Prey. Hodně krátce se mihla i v 16. dílu druhé řady úspěšného superhrdinského seriálu Arrow - vlastně jen jako střapatá blonďatá hlava a bláznivý hlas. Jistá verze Harley Quinn se pod jménem Ecco objevuje taky v seriálu Gotham. Jenže žádná z nich se nevyrovná takové Harley Quinn, jakou zahrála Margot Robbie ve filmech Sebevražedný oddíl a Birds Of Prey (Podivuhodná proměna Harley Quinn).

Sebevražedná, drsná, bizarní a nejzajímavější

"Udeřila hřebíček na hlavičku," odpověděl Paul Dini, když se ho zeptali, jak se mu líbí Margot Robbie jako Harley Quinn v Sebevražedném oddílu. Ohání se baseballovou pálkou s nápisem GOOD NIGHT (dobrou noc). Nepotřebuje superschopnosti. Nehorázně vtipkuje v nejméně vhodných chvílích. Je smrtelně nebezpečná. Ale není bezcitná. A protože sama prožila hodně zlých chvil, vyvolává v nás sympatie. V Sebevražedném oddílu plném nespoutaných, drsných, neuvěřitelně bizarních postav je zdaleka nejzajímavější. I proto se prakticky hned začalo pracovat na několika dalších filmech, ve kterých by si mohla Margot Robbie roli zopakovat. Nakonec vznikla letošní divoce pestrobarevná komiksová jízda Birds of Prey.

Evoluce super padoucha: Jak se měnil Joker?

Evoluce super padoucha: Jak se měnil Joker?

Těsně za hranicemi zdravého rozumu

Původně jenom vedlejší hrdinka a humorný doplněk Jokera se mu dnes hravě vyrovná. Je podobně svérázná a má stejně velké charisma. V Sebevražedném oddílu dokonce zaznělo, že je "šílenější než on." Navíc má Harley něco, co Jokerovi schází. Velké srdce. Margot Robbie udělala z Harley Quinn více než kreslenou postavičku. Díky ní je nečekaně zábavná, zajímavě nehorázná, uvěřitelná a bláznivá jen těsně za hranicemi zdravého rozumu. Je pozitivní všemu špatnému navzdory, a díky tomu se dokáže vždycky postavit zpátky na nohy. Někdy doslova, tak jako v akční scéně souboje ve výtahu v Sebevražedném oddílu, který herečka zvládla sama bez zastoupení kaskadérkou i speciálního postroje.

Harley máme rádi právě proto, že to není žádný zářný vzor. Je stejně nedokonalá jako mnoho mužských superhrdinů, které obdivujeme - od Wolverina po Iron Mana. Momentálně zůstává věrná svým kořenům a kromě filmu Birds of Prey už druhým rokem řádí v novém animovaném seriálu, kde má hodně blízko ke "kamarádce" Poison Ivy. Ale už příští rok ji uvidíme v pokračování Sebevražedného oddílu. Těš se, jak by asi řekla, ty můj koláčku!

Nejlepší scéna: Bývám celkem otravná

Členové Sebevražedného oddílu se poprvé setkávají na letišti v městě Midway, kde se připravuje nadcházející vojenská mise. Každý z nich dostává příležitost zazářit, ale Harley Quinn jasně vede. "Cože to? Mám všechny zabít a utéct? Pardon. To ty hlasy… Dělám si srandu! Jémine! Tohle mi ve skutečnosti neřekly." Rozjede se Harley obklopená po zuby vyzbrojenou elitní bojovou jednotkou SEAL. Je okamžitě jasné, že s někým jako ona nic nehne.

Když velitel oddílu Rick Flagg vyhrožuje, že zemře každý, kdo ho neuposlechne - nebo mu třeba jen poleze na nervy, Harley se poslušně přihlásí a jeho výhrůžky přeruší slovy: "Promiňte. Ví se o mně, že bývám celkem otravná, takže…" A nakonec "nevědomky" všechno zastaví, když se převléká přímo uprostřed rušných příprav.

Filmy: Sebevražedný oddíl (2016), Birds of Prey (Podivuhodná proměna Harley Quinn) (2020), Sebevražedný oddíl 2 (2021)

Filmoví superhrdinové: Captain America dal facku Hitlerovi i vlastní smrti

Filmoví superhrdinové: Captain America dal facku Hitlerovi i vlastní smrti

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

Evoluce Batmana: Tváře Temného rytíře

Evoluce Batmana: Tváře Temného rytíře

 

Články odjinud