Aquaman a Atlantida: Mýtus nebo skutečnost?

Video se připravuje ...
Sdílej
 
Aquaman a Atlantida jdou dohromady jako mýtus a skutečná historie tohoto bájného ztraceného města. Další superhrdina ze světa DC má v novém filmu napilno. Musí zabránit válce mezi naším suchozemským světem a hrozbou, která vybublává na povrch z hlubin oceánu. Co bylo inspirací pro podvodní domov Aquamana?

 

Aquaman je další superhrdina ze světa DC, který poprvé bojoval minulý rok ve filmu Liga spravedlnosti po boku Batmana, Supermana a Wonder Woman. V novém filmu musí zabránit válce mezi naším suchozemským světem a hrozbou, která vybublává na povrch z hlubin oceánu.

Co bylo inspirací pro podvodní domov Aquamana?

Zkáza Atlantidy

Atlantida je bájný ostrovní stát, který někdy před 11 tisíci lety opanoval téměř celou oblast Středomoří. Jediná dochovaná zmínka o něm pochází od řeckého filosofa Platóna, který líčí Atlantidu jako velice úrodné a technologicky vyspělé místo. Pyšnilo se nádhernou architekturou, spletitou podzemní sítí vodních kanálů a teplými lázeňskými prameny. I přes všechny vymoženosti a slávu byla Atlantida odsouzena k zániku. Pokojný život přehlušilo mohutné zemětřesení, seslané řeckými bohy jako trest za jejich přehnanou touhu po bohatství a moci. Přišla přívalová vlna a pohřbila ostrov pod hladinu moře.

Bůh moří Poseidon (název "Atlantida" je odvozen od jména jeho nejstaršího syna Atlanta) má podobný trojzubec jako Aquaman •  Wikipedia

Mýtus nebo skutečnost?

V dobách starověku se ve Středozemí jedna ostrovní kultura doopravdy rozvíjela – jmenovala se Mínojská a sídlila na ostrově Kréta. Tuto civilizaci také částečně zničila přírodní katastrofa. Zní to velmi věrohodně, jenomže původním popisům odpovídalo i spousta dalších míst na modré mapě, jako například Sardinie, Kuba, Santorini, Troja... Příběh o Atlantidě tedy může být směsí historických faktů, mýtů a fantazie, díky kterým vznikl obrovský fenomén moderní doby. Dodnes se o Atlantidě píší příběhy a vědci doufají, že pozůstatky ztraceného ráje pořád čekají na objevení někde hluboko na dně moře.

Aquaman se plaví do kin •  Warner Bros.

V komiksech s Aquamanem

Atlantida existuje i v komiksech. Zůstalo jí původní jméno, ale stala se domovem superhrdiny ze světa DC známého jako Aquaman. Komiksová Atlantida se liší od té mýtické v mnoha ohledech. Třeba místo zemětřesení a tsunami zvolili autoři k jejímu potopení asteroid z vesmíru. Chytře vyřešili i problém s tím, jak by mohl dříve jeden z nejvyspělejších států, znovu nabýt ztracenou slávu: Atlantští vědci vynalezli sérum, které natrvalo umožnilo všem obyvatelům dýchat pod vodou, takže se mohli bez obav vrátit na dno oceánu.

Autoři si taky trochu pohráli s mýty a Atlantidu schválně nechávají na souši skrytou před všemi zraky - že by to byl důvod toho, proč byly všechny naše pokusy o nalezení potopeného města dosud neúspěšné? Z fiktivní Atlantidy se každopádně stalo jedno z nejdůležitějších míst v celém DC univerzu, o které se často vedou epické bitvy, jako ta v závěru nového filmu s Aquamanem.


Ve vánočním ABC č. 25/2018 najdeš plakát Aquaman

Ve vánočním ABC č. 25/2018 najdeš plakát Aquaman •  ABC


Aquaman: 6 tajemných tváří superhrdiny, které neuvidíte

Aquaman: 6 tajemných tváří superhrdiny, které neuvidíte

Aquaman: Co znamená scéna v titulcích?

Aquaman: Co znamená scéna v titulcích?

Aquaman: Nový vládce Atlantidy

Aquaman: Nový vládce Atlantidy

Utajované kontinenty: Obři ukrytí přímo na očích

Utajované kontinenty: Obři ukrytí přímo na očích

Avengers: Endgame - všechno, co jsme zjistili z traileru

Avengers: Endgame - všechno, co jsme zjistili z traileru

Nejlepší filmy roku 2018

Nejlepší filmy roku 2018

 

Články odjinud