Evoluce Batmana: Tváře Temného rytíře

Evoluce Batmana: Tváře Temného rytíře
Sdílej
 
Batman alias Temný rytíř má mnoho tváří. V šedesátých letech 20. století měl pestrobarevnou podobu. Tim Burton poprvé představil jeho pochmurnou podobu. Pak jsou tu komiksové filmy Joela Schumachera, realisticky pojatá trilogie Temného rytíře i Batman, kterého si zahrál Ben Affleck. Nejnovější Batman přichází v roce 2022.

Temného rytíře jsme viděli v komiksovém eposu Batman Vs. Superman: Úsvit spravedlnosti a nechyběl ani v Lego příběhu. Předtím přišla trilogie Batman začíná, Temný rytíř a Temný rytíř povstal.

Zachmuřený netopýří superhrdina je s námi dlouhou dobu, dokonce mnohem déle než film Batman od Tima Burtona, a měl už mnoho hraných, animovaných nebo videoherách podob. Můžeme za něho hrát v Arkhamu a ve fandovském videu se dokonce stal poslední nadějí lidstva proti Terminátorovi.

Tváře temného rytíře

Poprvé se objevil v květnu 1939 na stránkách komiksu Detectice Comics číslo 27 a původně se jmenoval „Bat-Man“. Vymyslel ho Bob Kane. Batman se rychle stal „nejlepším detektivem na světě“ (tedy po Sherlocku Holmesovi) a v roce 1940 začala vycházet Batmanova vlastní komiksová série, ve které se objevil jeho věrný pomocník Robin i osudový protivník a super padouch Joker. O tři roky později se Batman poprvé stal filmovým hrdinou.

Od té doby jsme se dočkali Lego Batmana ve filmu i skutečně Temného rytíře v superhrdinském eposu Liga spravedlnosti.Dokonce se znovu potká s Želvami Ninja. Nejnovější Batman roku 2022 má tvář Roberta Pattinsona, samozřejmě ukrytou pod netopýří maskou. Batman je tady už přes 80 let a je jisté, že svět se bez něj zkrátka neobejde.

Evoluce superhrdiny: Jak se měnil Captain America?

Evoluce super mutanta: Jak se vyvíjel Wolverine z X-Men?

Evoluce Star Treku: Všechny podoby sci-fi fenoménu

Batmanovy vynálezy: Kde bere tak nádherné hračky?

Batmanovy vynálezy: Kde bere tak nádherné hračky?

Batman: Od filmu zpátky ke komiksům

Batman: Od filmu zpátky ke komiksům

Batman se vrací: Temný rytíř znovu začíná

Batman se vrací: Temný rytíř znovu začíná

 

Články odjinud