Batmanovy vynálezy: Kde bere tak nádherné hračky?

Batmanovy vynálezy: Kde bere tak nádherné hračky?
Sdílej
 
Pravdu o člověku prý prozradí jeho činy. Co je zač Temný rytíř, se ale dozvídáme díky hypermoderním technickým vynálezům, které používá. Batman měl odjakživa po ruce nádherné hračky. Kde je bere - a hlavně, jaké to jsou?

Jak jdou Batmanovy filmy po sobě? >

Na rozdíl od jiných superhrdinů nemá Batman alias Temný rytíř alias miliardář Bruce Wayne ukryté pod netopýří maskou žádné zvláštní schopnosti. O nadlidské síle či laserovém zraku si může jen nechat zdát a ani zranění se mu sama nehojí. Nemá schopnosti netopýra, jenom se za něho převléká.

Batmana vycvičili nindžové a často bývá označován za nejdůmyslnějšího detektiva na světě, jenže auťák neuzvedne, ani kdyby se vybalancoval na špičky uší. Neporazitelného bojovníka se zločinem z něho dělají moderní vynálezy, nevídané vychytávky a nádherné „hračky“, které jeho protivníky nečekaně zaskočí nebo jim rovnou (doslova) vyrazí dech.

„Kde bere tak nádherné hračky?" ptal se Joker už v Batmanovi z roku 1999.

Batman se vrací: Temný rytíř znovu začíná

Batman se vrací: Temný rytíř znovu začíná

Šaty dělají Batmana

Ve filmu Batman začíná se Bruce Wayne dozvídá, že jako šéf mamutí společnosti má přístup k nejmodernější technice původně vyvíjené pro americkou armádu. V podzemních útrobách polozapomenutého skladu najde šikovného vynálezce Luciuse Foxe zahrabaného mezi úžasnými prototypy všeho možného. V novějším Batmanovi z roku 2022 si naopak všechno vynalézá a vyrábí úplně sám.

Batmana ale v prvé řadě dělají šaty, tedy jeho netopýří maska, kostým a černý plášť. Když se před 73 lety netopýří muž objevil poprvé, nosil úplně normální látkový oděv. Ve starém televizním seriálu proto vypadá dost legračně jako chlápek navlečený v pyžamu. Se zdokonalením technologií a díky objevu materiálů, jako je kevlar, který umožnil vznik relativně lehkých a tenkých neprůstřelných vest, se z něho ale opravdu stal moderní rytíř.

Video se připravuje ...

Batman: Trailer k filmu s českými titulky • Zdroj: Vertical Entertainment

Temný rytíř na wingsuitu

Batmanův kostým je v podstatě moderní zbroj, která svého nositele chrání před výstřely i elektrickými výboji a je částečně ohnivzdorná. Plášť vytvořený z materiálu, který se používá na speciální ochranné hasičské obleky, je vyztužený superpevným kevlarem, který mu dodává neprůstřelné vlastnosti.

Batman dokonce může využít plášť v boji: Třeba ve filmu Temný rytíř na jeho konce upevnil ostré břitvy a zloduchům pořádně rozčísl pěšinku. Plášť zároveň funguje jako wingsuit čili oblek, který člověka změní ve větroně. Elektrický výboj ho zpevní do podoby kluzáku ve tvaru netopýřího křídla, které Batmanovi umožňuje klouzat vzduchem. Kdo by to nebral?

Batmanovy hračky •  Warner Bros.

Tvrdohlavý superhrdina

Identita superhrdiny je většinou tajná. Bruce Wayne schovává tu svou za netopýři masku. Ale zkuste ho vzít něčím po hlavě a uvidíte, že nejde jen o uchování tajemství, vystrašení protivníků nebo doplněk, který netopýří image dotáhne k dokonalosti.

Maska funguje jako přilba, která Batmanovi chrání hlavu. Protože někteří supermani mají rentgenový zrak, je vyztužená olovem, které rentgenové paprsky spolehlivě zarazí. Posuvné čočky umí zaměřit zločince, porovnat jejich charakteristické znaky s databází v počítači, zjistit, co jsou zač, a doporučit, na jaké slabé body se v boji zaměřit.

Nechybí ani vybavení pro noční vidění, tepelné senzory, digitální fotografování nebo třeba sonar. A když už se někomu podaří Batmana složit a knokautovat, jeho identitu stejně neodhalí. Dostane tak akorát elektrický šok!

Takto oblečený si Batman troufne i na Supermana •  Warner Bros/Empireonline.com

Hejno ostrých netopýrů

Batmanův kostým ukrývá celou řadu vychytávek, na které nemá ani nejlepší smartphone. V pravém uchu je umístěná výkonná anténa. V podpatku levé boty se zase nachází vysokofrekvenční vysílač na přivolání hejna netopýrů.

Obsah Batmanova opasku by klidně mohl zaplnit jedno celé vydání časopisu ABC. Nejčastěji v něm Batman nosí stočené ocelové lano, pistoli na stlačený vzduch, dýchací přístroj, světelné a plynové granáty, výbušniny, detonátor, paklíče, dálkové ovládání na auto, lékárničku… a ikonické batarangy.

Evoluce Batmana: Tváře Temného rytíře

Evoluce Batmana: Tváře Temného rytíře

Ve filmu Batman z roku 1989 byly batarangy „jenom" oceloví netopýři uchycení k lanu, kterým hlavní hrdina chytal a svazoval padouchy. V Temném rytíři už to jsou ostré vrhací „hvězdice“ v nindžovském stylu.

Kolik mu ta hračka jede?

Temný rytíř nechodí pěšky. Jednou z nejznámějších Batmanových hraček se proto stalo jeho auto. Batmobil z filmů Batman a Batman se vrací řezal zatáčky pomocí háku a lana vystřeleného z přední části vozu.

Auta nejsou jediné dopravní prostředky, které má Batman v garáži •  Warner Bros.

Jeho nástupce jménem Tumbler z trilogie Batman začíná, Temný rytíř a Temný rytíř povstal je už něco jako moderní pouliční tank, který může projet čímkoliv a bez vyvýšené rampy skočit třeba na druhý konec řeky. Těžké palebné zbraně jsou samozřejmostí. Během natáčení filmu Batman začíná skutečně pojízdný Tumbler skočil přes 20 metrů za rychlosti skoro 100 kilometrů za hodinu!

V podobném netopýřím tanku jezdí Temný rytíř také ve filmech Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti a Liga spravedlnosti. Ale v letošním novém Batmanovi přesedl do vytuněného řvoucího auťáku, který má podobně strašidelné rysy jako on.

Video se připravuje ...

Batman: Teaser k filmu s českými titulky • Zdroj: Vertical Entertainment

Bat-repelent na žraloky? Už ne!

Auta ale nejsou jediné dopravní prostředky, které má Batman v garáži. Už ve filmu z roku 1989 řídí vlastní letoun Batwing. V Temném rytíři se vystřelí z auta na Batpodu, který připomíná motorku vybavenou zbraněmi a půl metru tlustými koly. Ty se můžou vychýlit z osy, aby se „Batmanova motorka“ nepřevrátila. V pokračování s názvem Temný rytíř povstal si hlavní hrdina osedlal dokonce speciální prototyp helikoptéry.

Naivně přihlouplá a zároveň legrační doba, kdy Batman jezdíval v Bat-čemkoliv a měl při ruce třeba i takový Bat-repelent na žraloky, jsou dávno pryč. Temný rytíř ale překvapuje pořád. 


Batmanovy filmy:

Temný rytíř je hlavním hrdinou mnoha filmů, hraných i animovaných, a také se objevil v několika seriálech. Batmana si už zahrálo několik různých herců.

Batman od Tima Burtona •  Magic Box

Jak jdou Batmanovy filmy po sobě?

  • Batman (1966)

Film s Adamem Westem, který hraje Batmana i v kultovním seriálu.

  • Batman (1989)

  • Batman se vrací (1992)

Filmová série režiséra Tima Burtona v hlavní roli s Michaelem Keatonem.

  • Batman navždy (1995)

  • Batman a Robin (1997)

Filmová série režiséra Joela Schumachera, hrají Val Kilmer a George Clooney.

  • Batman začíná (2005)

  • Temný rytíř (2008)

  • Temný rytíř povstal (2012)

Trilogii Temný rytíř režíroval Christopher Nolan, Batmana hraje Christian Bale.

Filmy ze série DCEU (rozšířený vesmír komiksového vydavatelství DC), ve kterých si Batmana zahrál Ben Affleck. Ve filmu Batgirl se objevuje zestárlý Batman z filmů s Timem Burtonem, kterého znovu hraje Michael Keaton.

  • Batman (2022)

Samostatný film režiséra Mata Reevese, Batmana hraje Robert Pattinson.


O novém filmu Batman píšeme v aktuálním vydání časopisu ABC. Kup si ábíčko online nebo si objednej předplatné (tady) a dostaneš dárek!

Batman: Od filmu zpátky ke komiksům

Batman: Od filmu zpátky ke komiksům

Filmy roku 2022: Marvel, Batman a česká pohádka

Filmy roku 2022: Marvel, Batman a česká pohádka

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

 

Články odjinud