Batman vs. Superman: Kdo vyhrál v Úsvitu spravedlnosti?

Batman vs. Superman: Kdo vyhrál v Úsvitu spravedlnosti?
Sdílej
 
V komiksu se potkali a servali už mockrát. Ale ve filmu tu čest ještě neměli. Až teď poprvé...

 

 

V pravém rohu Muž z oceli – Superman. V levém Temný rytíř – Batman! Mimozemšťan s nadlidskými schopnostmi proti skvěle vycvičenému, ale pořád lidskému borci. A do toho se kolem motá skvělý režisér Zack Snyder a kupa dalších komiksových hrdinů, kteří chtějí na plátně pořádně zazářit. Jaké mají vysvědčení? 

 

Vše o Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti

Vše o Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti

 

1. Superman má 2-

Upřímně řečeno, Muž z oceli hraje druhé housle. Jeho představitel Henry Cavill nemá dost prostoru a místy tak Superman připomíná děcko, co si zapálilo petardu na benzince a teď neví, jestli ten výbuch stál za to. Ale má i pár skvělých momentů – ideálně tehdy, když má proti sobě někoho, s kým může opravdu hrát. Takže škoda, že scén s jeho otci (lidským i kryptonským) není víc.

2. Batman má 1

Rošťák z Gothamu si ukradl většinu filmu pro sebe. Ben Affleck dal Batmanovi sympaticky ošlehanou tvář chlapa, co stárne s elegancí, ale pořád je schopný nakopat libovolný zadek v sousedství. Přesto je z něj cítit, jak moc si uvědomuje, že nemusí stačit, že svět tam venku ho dříve či později převálcuje. Ale pravý hrdina se pozná podle svých nepřátel - a může být někdo větší protivník než Superman? To ze sebe prostě vydáte to nej! Navíc má k ruce Alfréda v podání Jeremyho Ironse a majetek v hodnotě pár miliard. Fakt jednička.

3. Wonder Woman má 1!

Moc se od ní nečekalo – teda krom vzhledu úžasné ženy. O to víc překvapila. I ten ultrakomiksový obleček, kterému bychom se smáli i v seriálu z devadesátých let, zvládá nosit s grácií. A její hudební motiv je prostě parádní. Člověk se hned těší na její sólovku i komiksy, které konečně začal vydávat BB Art.

4. Lex Luthor je další premiant!

Podobně jako Wonder Woman, i Lex Luthor září. Je to pošuk, cvok, ale někde hluboko v jeho šílenství je skrytý oprávněný strach: co když Supermanovi přeskočí a obrátí se proti lidstvu. Takže je třeba jednat, a když se kácí les, létají třísky – třeba několik desítek až stovek lidských životů. Však oni si je v nebi proberou a přeživší Lexovi ještě poděkují... Jesse Eisenberg skvěle spojil Jokera z Temného rytíře a zakladatele Facebooku Marka Zuckerberga z filmu The Social Network. Výsledkem je zatím nejlepší filmový Lex Luthor. 

5. Zack Snyder má 1-

Mám Snydera rád a oproti Muži z oceli tenhle film vypadá mnohem snyderovitěji. Už úvodní scény propojující finále Muže z oceli se zrodem Batmana jsou parádní. I pak režisér drží tempo, napíná diváky a čas od času se vytasí s výborným vizuálním nápadem. Jen škoda, že víc nepoužívá propojení obrazu a hudby, respektive písniček – protože v práci se soundtrackem se Snyderovi může rovnat jen Quentin Tarantino a možná Wes Anderson, jinak nikdo. Škoda, snad příště!

A co film? Horší jednička

Spousta těch skvělých věcí okolo tlačí střet Batmana se Supermanem k nejlepšímu možnému výsledku. Oproti Muži z oceli je výsledek temnější, realističtější a propracovanější. Režisér Zack Snyder je silnější v kramflecích a úkol připravit pole pro další filmy podle komiksů od vydavatelství DC splnil levou zadní. Takže hurá do kina, ideálně na co největší plátno!

 

Více o Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti:


Batman vs. Superman: Mládeži nepřístupno!

Batman vs. Superman: Mládeži nepřístupno!

Wonder Woman pořád úžasná! Plakáty Superman vs. Batman

Wonder Woman pořád úžasná! Plakáty Superman vs. Batman

 

Články odjinud