11 způsobů, jak ochránit Zemi před šmejdem z vesmíru

11 způsobů, jak ochránit Zemi před šmejdem z vesmíru
Sdílej
 
Koncem září bude v kinech Sousedská hlídka bránit Zemi před šmejdem z vesmíru. Ábíčko zná 11 nejlepších receptů na to, jakým způsobem se vypořádat s nezvanými ufony.


1. Den nezávislosti (1996): Vychytávky neporazitelného Willa

Ve spektáklu z roku 1996 nemají mimozemšťané s lidmi příliš dobré úmysly. Pomocí flotily létajících talířů chystají útok na nejdůležitější města. Ještě štěstí, že svět má neohroženého pilota Willa Smitha a jeho parťáka - technika Jeffa Goldbluma. Co nezvládne Will svými raketami, to jeho kamarád dokončí počítačovým virem. Asi i emzáci mají na kompech Windows…

 

2. E. T. - Mimozemšťan (1982): Když je emzák zmatený

Trochu popletený představitel života na jiné planetě zabloudil z předměstí Los Angeles k domku jedné rodiny, kde se skamarádí s malým klučinou. Na neškodnost mimozemšťana mají poněkud jiný názor vědci, kteří ho chtějí použít jako pokusného králíka. Skončí nakonec na pitevním stole nebo zpátky na rodné planetě?

 

3. Mars útočí (1996): UFO nesnáší Toma Jonese

Parodie na béčkové sci-fi snímky, natočené v padesátých letech minulého století si nebere servítky vůbec s ničím. Když si odporní mimozemšťané začnou dělat z lidí živé terče a dostanou i amerického prezidenta, vypadá to, že je se Zemí ámen. Ještě že lidé mají v záloze tajnou zbraň. Hudba zpěváka Toma Jonese může být někdy smrtící…

 

 

 

 

 

4. Blízká setkání třetího druhu (1977): Inspiroval se Spielberg skutečností?

V jednom z nejslavnějších filmů o mimozemšťanech se objevují přátelští emzáci, kteří si však občas vypůjčí lidi „na hraní“. Zajímavostí je, že ve filmu nechybí skutečný motiv zmizení letky amerických letadel z roku 1945, ani některé poznatky z údajně opravdových pozorování UFO shromážděných profesorem Allenem Hynkem, kterého si režisér Spielberg přizval ke spolupráci.

 

5. Válka světů (2005): Marťanští parchanti přicházejí

Když britský spisovatel Herbert George Wells napsal na konci 19. století román Válka světů, netušil, jaký s ním bude mít úspěch. Mezi jedno z mnoha zpracování jeho motivu patří film od Stevena Spielberga. Zlí marťané v něm sice mají super zbraně a robotické chobotničky, ale nedokáží zvládnout pozemské bakterie. A pak že není chřipka nebezpečná! 

 

6. Vetřelec (1979): Kdy vás slízne slizké monstrum?

Pokud přistanete na neprozkoumané planetě, musíte počítat s nejhorším. O tom se v již kultovním filmu přesvědčila i Sigourney Weaver, když se tam setkala s odpornými alieny. Ani v dalších dílech slavné ságy nepatří vetřelci mezi hodné domácí mazlíčky. Kape z nich žíravý sliz a jen málokdo v jejich okolí přežije. Jestli takhle vypadá vesmír je snad lepší zůstat doma.

 

 

 

 

 

7. Prometheus (2012): Mutace není žádná legrace

Sci-fi film od Ridleyho Scotta se snaží přiblížit, co se předcházelo patáliím vesmírné lodě Nostromo, než se její posádka poprvé setkala s vetřelci ve Vetřelci. V podívané jen pro otrlé se setkáme s nepřátelskými emzáky, před kterými se zachrání opět pouze jediná žena. A aby toho nebylo málo, mutace způsobí vznik alieního drobečka.

 

8. Predátor (1987): Schwarzenegger se ufounů nebojí

Ocelový Arnold Schwarzeneger v tomto snímku opět ukazuje, že se nelekne ani nepřítele z vesmíru. V temné džungli střílí neohroženě kolem sebe tak dlouho, až mu podlehne i strašlivě zlý mimozemšťan, který si sem přijel zkrátit volný čas lovem lidí. Ještě že máme někoho, kdo umí zatočit se šmejdem z vesmíru.

 

9. Critters (1986): Farmář chutná nejlíp?

Poněkud zapomenutá vědecko-fantastická komedie vypráví o skupině žravých legračních emzáků ve tvarů podivných ježatých koulí, kteří by se nemuseli stydět za přezdívku kyselina. Snědí totiž všechno -  nejraději mají šťavnaté farmáře, což pozná i rodina Brownových. Jejich řádění ukončí až šerifové z kosmu, kteří sem přiletěli udělat vesmírný pořádek.

 

 

 

 

 

10. Muži v černém (1997): Není šmejd, jako šmejd

Náš seznam se blíží do finále ve sci-fi akční komedii, odkud pochází heslo z našeho titulku. Dva neohrožení agenti v dokonale padnoucích černých oblecích se musí vypořádat s nejrůznější vesmírnou havětí, která sužuje svět. Netradiční ohrožení slibuje netradiční zábavu a tak se film dočkal dvou úspěšných pokračování…

 

11. Sousedská hlídka (2012): Hlídači to nemají lehké

Zanedlouho se můžeme v kinech těšit na další várku nepřejících emzáků. Ben Stiller se společně se svými kamarády rozhodne hlídat městečko před nekalými živly. Jenže někteří ufouni mají na pořádek trochu jiný názor. Co zabere na týpky z kosmu tentokrát?

 

 

Průvodce mimozemskými rasami: Kdo je kdo?

Průvodce mimozemskými rasami: Kdo je kdo?

Šmouly vystřídá digitálně animovaný Alf

Šmouly vystřídá digitálně animovaný Alf

Muži v černém: 10 věcí, na které už jste zapomněli

Muži v černém: 10 věcí, na které už jste zapomněli

Klíčová slova:
film, mimozemstan, hlidka
 

Články odjinud