Batman se vrací: Temný rytíř znovu začíná

Batman se vrací: Temný rytíř znovu začíná
Sdílej
 
Zapomeňte na Ligu spravedlnosti! Úplně nový Batman se vrací v prvním samostatném filmu po deseti letech. Temný rytíř znovu začíná. A už teď se chystají nové seriály, ve kterých bude pokračovat příběh nového filmu.

Bruce Wayne by toho mohl dělat pro město mnohem více. Jeho rodina má v Gothamu dobrou pověst. Ale časy, kdy Wayne starší patřil k nejvýznamnějším neoficiálním představitelům temné metropole jsou dávno pryč. Jeho syn Bruce je ještě mladý muž, vyhýbá se společenským událostem a žije jako samotář.

Zčásti proto, že má velké tajemství. Před rokem se začal převlékat za netopýřího muže, temného rytíře Batmana. Každou noc vyráží do ulic bojovat na vlastní pěst proti zločinu. Teprve se v tom učí chodit a už ho čeká největší výzva. V Gothamu začal řádit sériový vrah!

Video se připravuje ...

Batman: Teaser k filmu s českými titulky • Zdroj: Vertical Entertainment

Batman je jiná liga

Robert Pattinson ze Stmívání hraje úplně nového Temného rytíře. Není to Batman z Ligy spravedlnosti. Ale měl být. Původně se počítalo s tím, že nový film volně naváže na dobrodružství su- perhrdinského týmu. Že se v něm objeví řada dalších postav z vesmíru komiksového vydavatelství DC. A že hlavní hrdina bude skoro jako James Bond. Roli Batmana si měl zopakovat Ben Affleck.

Jenže pak si to herec rozmyslel, situace v zákulisí se změnila a režisér Matt Reeves (Úsvit planety opic, Válka o planetu opic) dostal příležitost natočit samostatný příběh. Takový, který inspirovaly oceňované komiksy Rok jedna, Dlouhý Halloween, Ego a částečně Rok nula.

Batman: Od filmu zpátky ke komiksům

Batman: Od filmu zpátky ke komiksům

Strašidelná hádanka

Riddler znamená Hádankář. Je to jeden z tradičních Batmanových protivníků. Ve filmech (a seriálu) se objevil už několikrát. Naposledy si ho zahrál slavný komik Jim Carrey jako legračního pestrobarevného padoucha v nablýskané podívané Batman navždy.

Tentokrát Riddler nosí koženou masku a vypadá vyloženě strašidelně až hororově. Do smrtící hry plné nebezpečných rébusů se mu podřilo zatáhnout celé město. Nikdo neví, o co mu jde, a Gotham svírá strach. Riddler si vyhlédnul přímo Batmana
a zdá se, že dokonce zná jeho skutečnou identitu.

Batman se vrací a znovu začíná jako nový temný rytíř •  Profimedia.cz

Batman: Rok dva

Režisér Reeves chtěl, aby měl nový film realistickou atmosféru. Bruce žije v mrakodrapu Wayonových a rodinné sídlo mezitím slouží jako sirotčinec. V podzemí pod mrakodrapem je Batmanova tajná základna ukrytá v prostorách zapomenuté soukromé podzemní železnice. Přímo odsud vyjíždí strašidelně řvoucí auto.

Hlavní hrdina si všechno vybavení vyrábí sámako nějaký pološílený kutil. Zdaleka ne všechny Batmanovy hračky jsou tak úžasně hypermoderní jako bývá v superhrdinských filmech zvykem. Batman teprve začíná a ještě úplně neví, jak na to. Reeves se chtěl vyhnout dalšímu příběhu o tom, jak se Bruce Wayne stal Batmanem. Místo toho uvidíme, jak se Batman druhým rokem učí být skutečným Temným rytířem.

Batmanovy vynálezy: Kde bere tak nádherné hračky?

Batmanovy vynálezy: Kde bere tak nádherné hračky?

Temná budoucnost

Batman bývá označován také za nejlepšího detektiva světa. Na to se má film zaměřit více než dříve. Vždyť podsvětí Go- thamu je plné kriminálních živlů. Mezi nimi nechybí ani budoucí superpadouch Pengguin nebo mrštná zlodějka Catwoman, i když ani jeden z nich ještě nevypadá tak, jak už jsme je viděli. Stejně jako titulní hrdina i oni stojí teprve na začátku cesty, která může být pěkně dlouhá.

Batman se vrací a znovu začíná jako nový temný rytíř •  Vertical Entertainment

Už teď se počítá se třemi novými seriály: o Penguinovi, věznici pro vyšinuté zločince (původně to byl projekt o policejním oddělení města Gotham) a Batmanovi v animované podobě. A co přímé pokračování filmu? Nebo hned dvě? Záleží, jak souboj Temného rytíře s Riddlerem dopadne. Koneckonců jde o první samostatný film s Batmanem po deseti letech.


Batman

REŽIE: Matt Reeves

HERCI: Robert Pattinson, Zoë Kravitzová, Geoffrey Wright, Andy Serkis, Paul Dano, Colin Farrell

PREMIÉRA: 3. 3. 2022

Evoluce Batmana: Tváře Temného rytíře

Evoluce Batmana: Tváře Temného rytíře

Superman: Různé tváře nejznámějšího superhrdiny

Superman: Různé tváře nejznámějšího superhrdiny

Nečekaní hrdinové Fortnite: Od Batmana, přes Avengers po Vetřelce

Nečekaní hrdinové Fortnite: Od Batmana, přes Avengers po Vetřelce

 

Články odjinud