Batman: Od filmu zpátky ke komiksům

Batman: Od filmu zpátky ke komiksům
Sdílej
 
Film Batman představuje novou tvář oblíbeného superhrdiny. Tvůrci potvrdili, že jeho děj se přímo inspiroval čtyřmi slavnými komiksy. My jsme jich našli ještě více. Většina z příběhů, které nesou stopu nejnovějšího Temného rytíře, patří k nejlepším. A vyšly i česky.

Nová verze Batmana vznikla díky režiséru Mattu Reevesovi (Úsvit planety opic, Válka o planetu opic) a herci Robertu Pattinsonovi (Harry Potter a Ohnivý pohár, Stmívání). O tom, že film měl původně navázat na Ligu spravedlnosti a proč se tak nestalo, píšeme v aktuálním ábíčku.

Letošní Batman vznikl nezávisle na DCEU. To je zkratka pro DC Expanded Universe - a to znamená rozšířený (filmový) vesmír (komiksového vydavatelství) DC. Ale Temný rytíř je jedním z nejslavnějších komiksových hrdinů. A proto je i jeho nový film inspirovaný několika komiksovými příběhy. Většinou těmi nejslavnějšími.

Batman se vrací: Temný rytíř znovu začíná

Batman se vrací: Temný rytíř znovu začíná

Komiksy, podle kterých je film Batman

Batman je ve filmu teprve mladým hrdinou, který nedávno začal. Střetává se s tajuplným a strašidelným Riddlerem, který terorizuje město Gotham smrtícími hádankami. Jejich důsledkem je série tragických vražd.

Režisér Matt Reeves potvrdil, že příběh jeho nového Batmana se přímo inspiroval čtyřmi komiksy:

Batman: Dlouhý Halloween

Batman: Dlouhý Halloween •  BB/art, Crew

Dlouhý Halloween je slavný příběh scenáristy Jepha Loeba (Batman: Ticho, Spider-Man: Smutek) a kreslíře Tima Sala (Batman: Svatba, Spider-Man: Smutek). Odehrává se během počátků Batmanovy „kariéry” boje se zločinem v temných stínech pochmurných ulic Gothamu. V nebezpečném prostředí mafie musí Temný rytíř zastavit tajemného sériového vraha.

Dlouhý Halloween je ryzí detektivka a zároveň příběh o tom, jak se z prokurátora Harveyho Denta stal zloduch Two-Face. Batman se tady, stejně jako v novém filmu, poprvé (ale ne tak docela, více níže) setkává s Catwoman. V minulém roce byla uvedena dvoudílná animovaná filmová adaptace, ale u nás je (oficiálně) nedostupná.

Batman: Ego

Batman: Ego •  DC Comics

Režisér Matt Reeves prozradil, že hlavní inspirací pro jeho verzi Temného rytíře byl příběh Ego. Podtitul A Psychotic Slide Into The Heart Of Darkness, tedy „Psychopatický pád do srdce temnoty”, prozrazuje proč. Filmové trailery prozradily, že Batman se bude snažit udržet svůj vztek na uzdě. A taky napověděly, že se mu to možná nepodaří.

Autorem komiksu je Darwyn Cooke (Catwoman: Selinina velká loupež, Po stopách Catwoman, Harley Quinn: Šílená odměna, Parker: Lovec). Tento příběh zatím nevyšel česky. Ale je možné, že vzhledem k obsáhlé edici Legenda o Batmanovi se ho brzy dočkáme.

Batman: Rok jedna

Batman: Rok jedna •  Crew

Jak začínal Batman? Komiks Franka Millera (Návrat Temného rytíře, Daredevil: Rok jedna) nakreslil David Mazzucchelli (Daredevil: Zmrtvýchvstání). Odehrává se ještě dříve než Dlouhý Halloween a zachycuje úplně první dny Batmanova boje se zločinem v Gothamu.

Bruce Wayne se teprve učí, jak být Temným rytířem. Střetává se s mafií a také tady se „poprvé” potkává s Catwoman. Příběh v podstatě zachycuje, jak se zrodila Kočičí žena. Ale stíhá i osudy nedávno přistěhovaného policejního poručíka Jima Gordona. V roce 2011 byla uvedená stejnojmenná animovaná filmová adaptace.

Batman: Temné vítězství

Batman: Temné vítězství •  BB/art, Crew

Pokračování Dlouhého Halloweenu znovu napsal Jeph Loeb a nakreslil Tim Sale. Temné vítězství se odehrává asi tři až čtyři roky potom, co Batman začal bojovat se zločinem. V Gothamu znovu řádí sériový vrah, a navíc zuří válka mezi Two-Facem a mafií.

Příběh zároveň zachycuje začátky Batmanova věrného společníka Robina a vrací se k vedlejším postavám a dějovým liniím, které se objevily v Roce jedna.
Vydavatelství DC připravilo speciální soubornou edicí tří těchto příběhů. Batman: Dlouhý Halloween, Ego a Rok jedna vychází v opravdu pěkném box setu (v angličtině).

Video se připravuje ...

Batman: Teaser k filmu s českými titulky • Zdroj: Vertical Entertainment

Jak začíná Batman? Třeba Rokem nula…

Nového filmového Batmana inspirovaly také další komiksové příběhy:

  • Arkham: Pochmurný dům v pochmurném světě

  • Batman: Zatracení

  • Batman: Zrození démona

  • Batman: Shaman

  • Batman: The Man Who Fals

  • Batman: Rok nula

Robert Pattinson, který hraje nového Batmana, prozradil, že ho nejvíce ovlivnily komiksy Arkham: Pochmurný dům v pochmurném světě, Zatracení, Zrození démona, Shaman a The Man Who Falls. První tři jsou dostupné česky.

Batman: Rok nula

Příběh filmu je hodně ovlivněn i dějem komiksu Rok nula, který napsal Scott Snyder (All-Star Batman, All-Star Superman) a nakreslil Greg Capullo (Temné noci - Metal). Znovu je to o úplných začátcích Temného rytíře.

Batman: Rok nula •  Crew

Bruce Wayne se vrací do Gothamu a hned musí zastavit Riddlera, který terorizuje celé město. Oblek, který má Batman na sobě, a motorka, na které jezdí po komiksových stránkách, vypadají podobně jako ty ve filmu. V komiksu taky dojde k tomu, že Riddler zaplaví celý Gotham vodou. A ve filmu…

Jestli vás nový Batman navnadil začít číst, je to jedině dobře. Komiksový svět je plný vzrušujících dobrodružství, která jsou někdy dospělejší a temnější, než by někdo možná čekal. Nakonec úplně nezáleží na tom, kde Batman začíná. Ani na tom, kde začnou čtenáři nebo diváci. Nejdůležitější je vybrat si to, co vás zaujme nejvíce. Ať už v komiksu, nebo ve filmu.

Batmanovy vynálezy: Kde bere tak nádherné hračky?

Batmanovy vynálezy: Kde bere tak nádherné hračky?

Evoluce Batmana: Tváře Temného rytíře

Evoluce Batmana: Tváře Temného rytíře

Nové ABC: Batman a čipy z Rožnova

Nové ABC: Batman a čipy z Rožnova

 

Články odjinud