Wonder Woman 1984: Superhrdinský film, který v kinech neuvidíte

Video se připravuje ...
Sdílej
 
První superhrdinka změnila celý svět. Dvakrát. Teď je zpátky v dlouho očekávaném filmu. Její návrat na filmová plátna zbrdzdila pandemie nemoci Covid-19. Wonder Woman 1984 nakonec uvidíme jen online díky streamovací službě HBO GO.

 

Stalo se to skoro před osmdesáti lety. Objevil se nový superhrdina. Stejně jako Superman měl nadlidské schopnosti. Podobně jako Batman používal zvláštní zbraně. Ale něco na něm bylo jiné. Byla to žena. První superhrdinka. Jmenovala se Wonder Woman a změnila komiksový svět navždy.

Wonder Woman se stala jednou z nejoblíbenějších komiksových postav. Dlouhá desetiletí je stejně známá jako Muž z oceli nebo Temný rytíř, ale zatímco Superman a Batman se dočkali mnoha filmů, Wonder Woman zazářila jen krátce v u nás neznámém seriálu. Na vlastní film čekala. Až do roku 2017.

Amatéři ukázali světu, jak se má točit Wonder Woman

Amatéři ukázali světu, jak se má točit Wonder Woman

První film s Wonder Woman

Nápad natočit film s Wonder Woman se zrodil v Hollywoodu dávno předtím, než kina po celém světě ovládly superhrdinské eposy studia Marvel. Pokoušel se o to producent Matrixu Joel Silver. Zkoušel to Joss Whedon, který produkoval slavný seriál Buffy, přemožitelka upírů, má na ženské hrdinky čuch a o mnoho let později pak zabodoval s filmovými Avengers.

Jenže to nebylo nic platné. Hollywood věřil, že akční filmy s ženami v hlavní roli diváky prostě nezajímají. Změnilo se to až po úspěchu série Hunger Games.

Wonder Woman 1984: Úžasná žena •  Warner Bros.

Rychlejší než Marvel

Za to, že se Wonder Woman konečně dostala před kameru, vděčí i obrovskému úspěchu studia Marvel. Najednou chtěl každý vlastní superhrdinskou sérii. Batman a Superman byli znovu první na ráně. Wonder Woman se nejdříve objevila jako vedlejší postava v jejich filmu Úsvit spravedlnosti, ale okamžitě zaujala. Přesto nikdo nečekal, že její vlastní dobrodružství bude takový hit.

Wonder Woman znovu změnila svět navždy, tentokrát filmový. Dokonce překonala i často zmiňované konkurenční studio Marvel, které vyrukovalo s vlastní superhrdinkou Captain Marvel až později (a samostatný film s Black Widow z Avengers bude mít premiéru až v červenci 2021.

Black Widow bez Avengers: Jak si poradí v první filmu?

Black Widow bez Avengers: Jak si poradí v první filmu?

V roce 1984

První film se odehrával v roce 1918 na konci první světové války. Wonder Woman, která do té doby žila na utajeném ostrově Amazonek, se tehdy seznámila s naší civilizací v jednom z nejhorších období dějin.

Děj druhého je zasazen do roku 1984. To je taky dávno, ale už ne tolik. Osmdesátá léta 20. století byla ve všech ohledech nejbarevnější, nejbombastičtější, nejšílenější – hlavně v Americe.

Hlavní hrdinka se nevrátila domů. Žije ve Washingtonu, D.C., a používá jméno Diana Prince. Stárne velmi pomalu, takže vypadá vlastně pořád stejně. Když je třeba zastavit nějakého zločince, převléká se za Wonder Woman.

První ženská superhrdinka Wonder Woman bojuje už skoro 80 let •  Warner Bros.

Velkolepý trhák

Wonder Woman 1984 měla být posledním velkým trhákem roku 2020, který byl na superhrdinské filmy chudý. Její cestu do českých kin nakonec zastavila pandemie nemoci Covid-19, a tak je film k vidění online díky streamovací služvě HBO GO.

Na hlavní hrdinku tentokrát čekají rovnou dva zloduši. Mediální magnát Maxwell Lord a divoká Cheetah tradičně patří k jejím neobávanějším protivníkům. Záběry z upoutávek prozrazují, že Diana bude dokonce muset obléknout zlaté okřídlené brnění vyhrazené pro boj proti největším hrozbám. Ať už to dopadne jakkoliv, plány Wonder Woman jsou velkolepé.

Cheetah (vpravo) je obávaná protivnice Wonder Woman •  Warner Bros.

Wonder Woman od minulosti do současnosti

1941 – Wonder Woman se objevuje v prvním komiksovém příběhu

1960 – Wonder Woman se přidává k superhrdinskému týmu Justice League

1975–1979 – americká televize vysílá seriál Wonder Woman

2011 – vzniká jediná epizoda nového, nikdy neodvysílaného, seriálu

2015 – moderní komiksová série s Wonder Woman začíná vycházet česky

2016 – Wonder Woman zachraňuje Batmana a Supermana v Úsvitu spravedlnosti

2017 – první film s Wonder Woman je hitem po celém světě

Wonder Woman 1984

Režie: Patty Jenkins

Hrají: Gal Gadot, Chris Pine, Kristen Wiig, Pedro Pascal

Premiéra: od 15. dubna na HBO GO

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

Marvel šokuje! WandaVision odhaluje budoucnost dalších filmů?

Marvel šokuje! WandaVision odhaluje budoucnost dalších filmů?

Falcon a Winter Soldier: Nový seriál Marvelu a co nás v něm čeká

Falcon a Winter Soldier: Nový seriál Marvelu a co nás v něm čeká

 

Články odjinud