Batman

Sdílej
 
Slyšeli jste o něm, četli jste o něm, těšili jste se na něj - a teď ho máte konečně v ruce. Batman přichází na stránky ABC zatočit se zlosyny jako ještě nikdo před ním.

Slyšeli jste o něm, četli jste o něm, těšili jste se na něj - a teď ho máte konečně v ruce. Batman přichází na stránky ABC zatočit se zlosyny jako ještě nikdo před ním.
Kdo je hlavní hrdina amerického kresleného seriálu, se kterým prožijete dobrodružství v komiksu ABC? Batman - netopýří muž, noční tvor, který za chladných nocí přeskakuje ze střechy na střechu a vrhá se do temných uliček bojovat s padouchy a gangstery. Muž, který se jako jediný zapsal mezi největší superhrdiny, aniž by oplýval jakoukoliv - na rozdíl od mimozemšťana Supermana či mutanta Spider-Mana je to úplně normální člověk, který ze sebe udělal hrdinu jen a pouze vlastní pílí. Proč to všechno? Ten příběh už znáte jistě nazpaměť. Když se malý Bruce Wayne vracel se svými rodiči pozdě večer z kina (hráli zrovna film o Zorro mstitelovi), pře padli je v temné uličce zločinci.
Střet přežil pouze Bruce. Jeho rodiče, milionáři Wayneovi, mu jako odkaz zanechali obrovské jmění a komorníka Alfreda. A malý Bruce toho využil, jak se na pořádného sirotka sluší a patří. Dosáhl vysokého vzdělání, postaral se o rodinné dědictví, začal rozhodovat ve správních radách podniků svého otce a odcestoval na Dálný východ naučit se těm nejúčinnějším bojovým uměním. Svůj život si totiž nalinkoval už v té temné uličce, kde našli smrt jeho rodiče - nebude rozmazleným milionářským potomkem, ale velkým mstitelem. Smířil se se skutečností, že vrahy rodičů už nikdy neodhalí, vůle po pomstě tím byla ale ještě větší. Proč se mstít konkrétním zločincům, když se může pomstít, ke kterým patří, a vymýtit zlo jednou provždy z tváře světa? Dobrý nápad, řekl si Bruce - a Batman se dal do práce.

PŘÁTELÉ

James Gordon: Policejní komisař, který je Batmanovým pojítkem se světem zákona - a také jedním z mála jeho přátel. Když policie potřebuje Batmanovu pomoc, Gordon zapne obří reflektor, který promítne na mraky nad Gothamem siluetu netopýra.

Barbara Gordonová: Dcera komisaře Gordona, která byla kdysi Batmanovou pomocnicí Batgirl (Netopýří dívka). Poté, co kariéru bojovnice se zločinem ukončila, ji střet se zlovolným Jokerem upoutal na kolečkové křeslo. Od té doby Barbara pomáhá Batmanovi svou velkou znalostí zákonů a počítačů a říká si Oracle - Vědma.

Robin: Batmanův pomocník v žlutozelenorudém kostýmu. Přezdívku Robin už nosili tři chlapci - Dick Greyson se osamostatnil a stal se Nightwingem, Jason nyní je Robinem Tim Drake - a s ním se také budete setkávat na stránkách ABC.

Alfred: Komorník rodiny Waynových, který se po jejich smrti postaral o Bruce Wayna. Patří k těm několika málo vyvoleným, kteří znají jeho skutečnou identitu a je jeho důvěrníkem i pomocníkem.

NEPŘÁTELÉ

Joker: Nejčernější humorista světa, který vypráví vtipy zásadně se střelnou zbraní v ruce. Kdysi to byl jen běžný zlodějíček, který potřeboval sehnat nějaké peníze. Ale pak nešťastnou náhodou - a říká se, že kvůli Batmanovi - spadl v gothamské chemičce Axis do kyseliny. Na svět se vrátil s obličejem protáhlým do úsměvu stejně šíleného, jako byla jeho mysl. Od té doby je tento zločinec Batmanovým největším nepřítelem.

Penguin: Tučňák. Muž trpasličí postavy, leč obřích cílů. Rád by se stal nejvlivnějším politikem Gothamu a možná i celého světa, avšak vzal to za špatný konec. Dosud se totiž projevuje jako běžný mafián. A nic tomu nepomůže skutečnost, že má rád zvířátka. Třeba tučňáky.

Two-Face: Two-Face má s Batmanem mnoho společného - i on mohl být běžným gothamským občanem. Jmenoval se Harvey Dent a patřil k nejlepším právníkům ve městě - a jako jeden z mála se stal v Batmanových začátcích jeho skutečným pomocníkem. Ale pak mu obžalovaný mafián ze msty chrstl do tváře kyselinu, která z poloviny jeho obličeje udělala zrůdnou masku. Dentova mysl se rozdvojila stejně jako jeho tvář a on se od té doby rozhoduje za pomoci mince - panna je život, orel smrt.

Scarecrow: Obávaný zlosyn, který své nepřátele děsí ve snech. Činí tak za pomoci zvláštního plynu, kterým je schopen nakazit celé město a pak se stát noční můrou všech obyvatel.

Riddler: Hádankář. Možná nejinteligentnější padouch široko daleko pokládá svým obětem nesmírně propracované hádanky, které se zpravidla rýmují a na které zná většinou odpověď jen on. Naštěstí ani Batman není zrovna prostoduchý a za Alfredovy pomoci většinu odpovědí odhalí.

PŘÍTEL, NEBO NEPŘÍTEL?

Superman: Superman i Batman bojují proti zločinu a bezpráví, přesto se spolu ale často dostávají do křížku. Batmana totiž žene slepá pomsta, a tak při trestání zločinců občas neváhá překročit zákon (byť zlosyny zásadně nezabíjí a nepoužívá střelné zbraně) - a to skautskou morálkou se řídícímu Supermanovi nejde pod nos.

Catwoman: Na jednu stranu je Kočičí žena zlodějka, na druhou stranu z plných sil bojuje s gothamskou mafií. Jednou Batmanovi pomůže, podruhé jej skopne z věže katedrály. V jádru je to dobračka od kosti, je ale přece jen trochu šílená a věřit se jí nedá.

NEZBYTNÉ VĚCI - CO DĚLÁ BATMANA BATMANEM

Kostým: Dříve, než se stal Batman největším bojovníkem proti zločinu, vrhal se do křížků s dalšími a dalšími nepřáteli. Jedno mu ale scházelo - chtěl zasít v jejich srdcích strach, což se mu ani při nejlepší vůli nedařilo. A pak vymyslel tento převlek. Od té doby se gothamští zločinci budí z nočních můr o dvoumetrovém netopýrovi.

Opasek: Netopýří kostým nemá kapsy. Vše potřebné ukrývá Batman v opasku, včetně slzného spreje, batarangů (netopýří obdoba bumerangu) a vystřelovacích lan, schopných unést člověka.

Batmobil: Ze střechy na střechu Batman ještě skočí, když je ale potřeba cestovat na delší vzdálenosti, nasedne do netopýřího vozu, který je rychlejší než ferrari a terénnější než jeep.

MÍSTA

Gotham: Město, ze kterého si Batman udělal menší policejní stát. Ale zase je v něm bezpečno.

Metropolis: Supermanovo pozemské bydliště. Najdete ho na stejné mapě jako Gotham.

Batcave: Netopýří jeskyně - ohromný podzemní komplex, rozkládající se pod rezidencí rodiny Wayneových. V dětství sem malý Bruce Wayne spadl a setkal se s monstrózním netopýrem, dnes je jeskyně jeho domovem, kde se pohybuje pouze jako Batman

Arkhamův ústav: Gothamský blázinec se zvýšenou ostrahou, kde zpravidla končí zločinci, které Batman pochytá. Jen málokterý z nich je totiž duševně v pořádku.

NETOPÝŘÍ FILMY

Batman: Nepřítel: V prvním filmu o Batmanovi bojuje netopýří muž se svým největším nepřítelem Jokerem. Film vrcholí jejich soubojem na vrcholu gothamské katedrály.

Arzenál: Ke slovu přijde batmobil (netopýří vůz) a batplane (netopýří tryskáč).

Film: Ve filmovém světě převratná událost - jedna z prvních filmových adaptací komiksu, která se pevně drží své kreslené předlohy. Filmoví architekti vybudovali pro film okouzlující město Gotham, které je dodnes vzorem poctivé kulisářské práce, a do jeho středu zapíchli obrovskou katedrálu, pro niž se inspirovali barcelonskou stavbou Sagrada Familia.

Batman se vrací

Nepřítel: Tentokrát se Batman potýká s Penguinem (Tučňákem). Do sporu se připlete také Catwoman, Kočičí žena, která je ale příliš svá, aby se dala označit za dobrou nebo zlou. Milostný příběh po netopýrsku.

Arzenál: Batman opět používá batmobil, nová je tentokrát jeho loď, se kterou brázdí stoky a kanály pod Gothamem - batboat.

Film: Ještě temnější a podle mnohých ještě povedenější než první díl. Zajímavostí je fakt, že film v podstatě nemá zápornou postavu - Penguin, Catwoman i samotný Batman jsou tu tak trochu šílené figury, které zkrátka neměly v životě štěstí. A o to víc se teď musí snažit.

Batman navždy

Nepřítel: Jeden padouch už nestačí a proti Batmanovi kují pikle Two-Face a Riddler (Hádankář, na jehož hádanky zní většinou správná odpověď "smrt").

Arzenál: Batmobil, batčlun i batletadlo, všechna vozítka však Batman tentokrát rozseká. Žádný strach, do příště si postaví nová.

Film: Po velmi stylových prvních dvou dílech vzal Batmana na trojku a čtyřku do udělal z něj vyprávěnku pro malé děti. Je to zábava, ale už to není ono.

Batman a Robin

Nepřítel: Proti Batmanovi se tentokrát spolčil Mr. Freeze (pan Zmrazovač v podání Arnolda Schwarzeneggera) a Poison Ivy (smrtonosná botanička, která se vyzná v jedech).

Arzenál: Ani tentokrát na to není Batman sám. Vedle Robina mu přichází na pomoc ještě netopýří dívka - Batgirl.

Film: Pokračuje v trendu, který nasadila trojka. Také proto je na dlouhou dobu posledním filmem o Batmanovi.

ZÁKLADNÍ KOMIKSY O BATMANOVI

Year One: Příběh chlapce, který se na gothamské ulici naštval na všechny zločince a věnoval svůj život boji proti zlu. V komiksu vidíme, jak z malého Bruce vyrůstá Batman a ve městě kolem něj začínají vznikat jeho budoucí spojenci i nepřátelé - včetně Kočičí ženy a Jokera.

Death in a Family: Neveselý příběh, ve kterém Batman ztrácí svého společníka Robina, Jasona Todda. Pachatelem je samozřejmě Joker.

Kameňák: V pochmurném vyprávění komiks odhaluje zrod nejstrašnějšího zloducha - Jokera. Je to také komiks, ve kterém Batman shledá, že jsou si s Jokerem v mnohém podobní, a tím spíše spolu budou muset bojovat až do posledního dechu.

The Long Halloween: Obsáhlý gangsterský kreslený román, v jehož průběhu jsme svědky toho, jak se stal ze ctihodného gothamského právníka Harveyho Denta obávaný zloduch Two-Face. Batmanovi tu sem tam pomáhá a sem tam škodí Catwoman, kočičí žena.

Návrat temného rytíře: Jediný skutečně "velký" batmanovský komiks, který vyšel v české verzi - a to poměrně nedávno, tak si ho rychle běžte obstarat. Obrátil celý komiksový svět vzhůru nohama tím, že vypráví pochmurný příběh pětapadesátiletého Batmana, který se ve světě temné budoucnosti vypravuje na svou poslední bitvu. Přestože už chodí o hůlce, musí si vyřídit účty s gangem Mutantů, s Two-Facem, s Jokerem a v závěru i se samotným Supermanem. Kdo přežije?

Kingdom Come: Hypotetický příběh ze vzdálené budoucnosti, kde se staří Superman a Batman vrhají do bitvy starých a nových superhrdinů a necouvnou ani před atomovou bombou. Výtečná malba a nadčasový scénář zajistily tomuto komiksu kultovní postavení.

Ilustrace copyright (c) DC Comics, all rights reserved