Nejlepší filmy roku 2020

Video se připravuje ...
Sdílej
 
Black Widow. Eternals. Není čas zemřít. Wonder Woman 1984. Duna… žádný z nich v tomto žebříčku top filmů roku 2020 nenajdete. Letošek se nevyvíjel podle plánů. Museli jsme se obejít bez nejočekávanějších trháků. Ale naštěstí jsme se pořád měli na co dívat.

 

Tak to trochu nedopadlo. V roce 2020 mělo mít premiéru mnoho velkých filmových novinek, na které kvůli pandemii nemoci Covid-19 nakonec nedošlo.

Po více než deseti letech jsme se nedočkali vůbec žádného nového filmu od studia Marvel (Black Widow a Eternals snad uvidíme za pár měsíců). Navzdory původním plánům byla odložena nová bondovka Není čas zemřít nebo adaptace slavného sci-fi románu Duna. Na poslední chvíli se zase posunula i premiéra dlouho očekávané superhrdinské podívané Wonder Woman 1984.

Tento výběr nejlepších a nejzajímavějších filmů roku 2020 proto vypadá jinak, než by tomu (asi) bylo za normálních okolností. Naštěstí je ale i tak o co stát.

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

Frčíme

Režie: Dan Scanlon, který natočil Univerzitu pro příšerky

Herci: Jan Cina, Michal Holán, Martina Preissová, Jiří Lábus (v českém znění)

Žánr: animovaný, dobrodružný, komedie

O čem to je: Elf Ian dostane k 16. narozeninám magický artefakt, díky kterému může strávit jeden den se svým zesnulým otcem, kterého nikdy nepoznal. Když se kouzlo pokazí, musí společně se svým starším bratrem vyrazit na dobrodružnou výpravu.

Mini recenze: Pixar stihl jako jedno z mála hollywoodských studií „odbavit” svou letošní novinku těsně předtím, než se začala zavírat kina po celém světě. Tržby proto nejsou nic moc, ale o to rychleji se film dostal do našich domácností. A to je dobře, protože tahle fantasy komedie je ideální podívanou do rodinné karantény. Je veselá, dobrodružná a dojemná přesně tak, jak to v Pixaru umí. Je taky plná odkazů na slavnou stolní hru Dungeons & Dragons a vizuálních vtípků. Prostě dokonalý únik před okolním světem.

Zajímavost: Hlavní role eflích bráchů namluvili v angličtině Tom Holand a Chris Pratt, kteří se proslavili jako Spider-Man a Star-Lord ze Strážců galaxie.

Králíček Jojo

Režie: Taika Waititi, který točí filmy s Thorem a chystá nové Star Wars

Herci: Roman Griffin Davis, Thomas McKenzie, Scarlett Johansson známá jako Black Widow

Žánr: komedie, drama, válečný

O čem to je: Malý kluk vyrůstá na konci druhé světové války. Je tak zpracovaný falešnou nacistickou propagandou, že se jeho imaginárním přítelem stal Adolf Hitler. Ale pak potkává novou skutečnou kamarádku a uvědomuje si, že nacisté lžou.

Mini recenze: Kdo viděl Thor: Ragnarok ví, že Taika Waititi točí filmy s velkou nadsázkou. V Králíčkovi Jojo se postavil za i před kameru a hraje nejslavnějšího tyrana a diktátora Hitlera - jako legračního panáka, který se urazí a fňuká, když není po jeho. Králíček Jojo má laskavý příběh odehrávající se v kulisách jedné z největších tragédií v dějinách lidstva. Je zábavný a vtipný, i když z něj mrazí. A je příjemné sledovat Scarlett Johansson v jiné roli než Black Widow… přestože vlastně hraje někoho, kdo by mohl být její babičkou.

Zajímavost: Králíček Jojo se natáčel v České Republice na takových místech jako jsou Petschkův palác v Praze nebo bývalý Cukrovar v Lenešicích.

Nejlepší animované filmy roku 2021 na AniFilmu

Nejlepší animované filmy roku 2021 na AniFilmu

Vlkochodci

Režie: Tomm Moore

Herci: Sean Bean z Pána prstenů, Honor Kneafsey (v původním znění)

Žánr: animovaný, dobrodružnýý, fantasy, rodinný

O čem to je: Sedmnácté století je obdobím kouzel a nebezpečných pověr. Mladá lovkyně vyrazí se svým otcem do Irska, aby mu pomohla vyhubit smečku vlků. Ale setkání s vlčím chlapcem úplně změní situaci.

Mini recenze: Pohádkové dobrodružství inspirované keltskou mytologií zaujme na první pohled tím, jak vypadá. V záplavě digitálních animáků jsou Vlkochodci příjemně originálním osvěžením. Tahle okouzlující fantasy se snadno vyrovná nejlepším filmům ikonického japonského studia Ghibli. A to už je co říct. Když vás nedostanou dojemné zvraty, tak styl animace ano!

Zajímavost: Vlkochodci jsou filme anglického studia Cartoon Saloon, kde vznikly taky animáky Brendan a tajemství Kellsu, Píseň moře a Živitel.

Greyhound

Režie: Aaron Schneider, který natočil jednu epizodu Lovců duchů

Herci: Tom Hanks, Elisabeth Shue, Stephen Graham, Rob Morgan

Žánr: válečný, akční, drama, historický

O čem to je: Je to teprve několik měsíců, co Spojené státy vstoupily do druhé světové války. Nezkušený kapitán amerického námořnictva dostal na povel spojenecký konvoj, který veze zásoby a materiál do Evropy. Přitom se střetne s nepřátelskými nacistickými ponorkami.

Mini recenze: Chtěli byste se plavit na palubě válečné lodi, kterou ostřelují torpéda? Velkolepý válečný film, který je skoro jako virtuální realita, vám to přání vyplní. Greyhound servíruje válečnou vřavu z první ruky. Napínavá podívaná je perfektně natočená. Zkušené oko snadno rozezná digitální „tahy štětcem”, ale fanouškům mořeplavby a ponorek to vadit nebude.

Zajímavost: Greyhound se natáčel na palubě muzejní lodi amerického námořnictva USS Kidd.

10 nejlepších filmů, které si zamilujete

10 nejlepších filmů, které si zamilujete

Enola Holmesová

Režie: Harry Bradbeer

Herci: Millie Bobby Brown ze seriálu Stranger Things, Henry Cavill alias Superman, Sam Claflin

Žánr: akční, dobrodružný

O čem to je: Když mladší, dospívající sestra nejslavnějšího detektiva Sherlocka Holmese zjistí, že její matka zmizela, rozhodne se ji na vlastní pěst najít. Zažívá dobrodružství, během kterého odhalí velké spiknutí a všechny přechytračí. Ano všechny, včetně bratra.

Mini recenze: Půvab Enoly Holmesové (filmu i titulní hrdinky) spočívá v tom, jak moc je hlavní postava sympatická. Je sebevědomá, odvážná a bystrá, ale není povýšená, zbrklá ani zbytečně chytrácká. Zažívá tajuplné, ale ne přehnaně komplikované, dobrodružství plné humoru. A hraje ji na první pohled fajn holka, které role dokonale sedla - včetně vtipných hlášek a na kameru, takových spikleneckých mrknutí okem na nás diváky. Millie Bobby Brown však není jedinou hvězdou filmu. Ve vedlejší roli září taky Henry Cavill, kterého bychom jako staršího bráchu určitě brali!

Zajímavost: Film vznikl podle jednoho z dílů knižní série, která vychází i česky.

Proxima

Režie: Alice Winocour

Herci: Eva Green, která si zahrála v bondovce Casino Royale, Matt Dillon

Žánr: akční, drama

O čem to je: Inženýrku a astronautku Sarah vyberou do programu Proxima, během kterého stráví rok ve vesmíru. Je to poslední mise před letem na Mars. Zatímco pokračuje v náročném, tréninku, musí napravit vztah se svou osmiletou dcerou. 

Mini recenze: Hlavní hrdinka prožívá hluboké osobní drama a řeší trable s malou dcerou. To je něco, co mladé diváky bavit asi úplně nebude. Přesto by si Proximu neměl nechat ujít nikdo, koho aspoň trochu zajímá kosmonautika. Děj perfektně přibližuje náročný fyzický a psychický trénink, kterým musí projít každý, kdo má namířeno na Mezinárodní vesmírnou stanici. Film má skoro dokumentární atmosféru, protože se natáčel v prostorách skutečných výcvikových zařízení Evropské kosmické agentury.

Zajímavost: Natáčelo se v Evropském středisku astronautů v Německu, Hvězdném městečku v Rusku nebo na kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu.

Tenet

Režie: Christopher Nolan, který natočil filmy Batman začíná, Temný rytíř a Temný rytíř povstal

Herci: John David Washington, Robert Pattinson, který hrál upíra ve Stmívání, ale tady je skvělý

Žánr: akční, sci-fi

O čem to je: Neohrožený agent CIA se stává členem super tajné organizace Tenet. Musí zjistit, odkud se vzaly náboje, které cestují zpátky časem. Než se naděje, střetne se tváří v tvář s nebezpečným obchodníkem se zbraněmi, který chce vyvolat třetí světovou válku.

Mini recenze: Strhující akční jízda působí trochu jako bondovka, ale abyste si ji užili naplno, je třeba zapojit mozek. Příběh je spletitý jako cesta bludištěm, ale baví, i když se v něm člověk místy ztrácí. To proto, že film je perfektně natočený, má skvělé herce (ano, platí to i pro „upíra Edwarda”), ale hlavně se může pochlubit originálním a neokoukaným dějem. Možná jenom ten zvuk je namixován až příliš odvážně - nebo hlasitě.

Zajímavost: O čem je Tenet, se před premiérou filmu vůbec nevědělo. Někteří věřili, že to má být pokračování Nolanova akčního sci-fi Počátek.

Nejlepší filmy pro děti >

Nejlepší dospělácké filmy roku 2020 Reflexu >

Nejlepší filmy 21. století >

Nejlepší seriály roku 2020

Nejlepší seriály roku 2020

Na co jsme se dívali? Nejlepší filmy letošního roku

Na co jsme se dívali? Nejlepší filmy letošního roku

Nejlepší filmy roku 2018

Nejlepší filmy roku 2018

ABC uvádí: Nejlepší filmy roku 2017

ABC uvádí: Nejlepší filmy roku 2017

 

Články odjinud