10 nejlepších filmů, které si zamilujete

10 nejlepších filmů, které si zamilujete
Sdílej
 
Na co se dívat v roce 2021? Máme pro vás tipy na filmy, které byste měli vidět. Jsou mezi nimi novinky i klasiky kinematografie, na které se můžete podívat třeba s rodiči. Mezi nejlepšími filmy pro děti a teenagery najdete superhrdinského Spider-Mana, animovanou klasiku Cesta do fantazie nebo Ztracené město Z. Nejzajímavější filmy z české i světové tvorby pro vás vybral absolvent katedry filmové vědy a filmový dramaturg Přemysl Martinek.

Ready Player One: Hra začíná

Dá se natočit film o hráčích počítačových her? Nebyl by to Steven Speilberg, věčné dítě světového filmu, kdyby to nedokázal. V roce 2045 se svět ocitá na pokraji chaosu a kolapsu. Lidé však nalezli spásu v OASIS, rozsáhlém světě virtuální reality, který vytvořil geniální a bláznivý programátor James Halliday. Když Halliday zemře, odkáže své nesmírné bohatství prvnímu člověku, který najde Velikonoční vajíčko ukryté někde ve hře. Odstartuje tak zběsilý závod, který pohltí celý svět. Když se k závodu o nalezení Velikonočního vajíčka rozhodne přidat nenápadný mladý hrdina Wade, je vržen do šílené, realitě na hony vzdálené honby za pokladem ve fantaskním světě mystérií, nečekaných objevů a nebezpečí. Film je skvělou podívanou pro všechny hráče počítačových her a poctivým akčním dobrodružstvím pro kluky i pro holky.

Dostupný na HBO GO

Na co dívat v karanténě? Nejlepší seriály pro děti a teenegery

Na co dívat v karanténě? Nejlepší seriály pro děti a teenegery

Až vyjde měsíc

Roztomile svérázná komedie, která vám vykouzlí usměv na tváři i kdyby venku nastal konec světa. Samovi a Suzy je dvanáct let. Oba spojuje stejný problém: Nerozumí si se svým okolím a cítí, že nastal čas na vlastní život bez dospělých. Na první pohled se do sebe zamilují. Uzavřou tajnou dohodu a připravují velkolepý plán. Po roce od jejich prvního setkání společně utečou do divočiny. Jejich zmizení obrátí život poklidného městečka vzhůru nohama. Pod vedením místního šerifa zahajují obyvatelé rozsáhlé pátrání po dvojici malých uprchlíků. Kromě rodičů mladé dívky se po jejich stopách vydávají i místní skautský vedoucí s celým oddílem nadšených skautů, sociální pracovnice a další výstřední dobrovolníci. Skvělý a zábavný rodinný film nejen pro všechny koumáky a skauty.

Dostupné na Aerovod

Cesta do fantazie

Myslíte si, že vás u animovaných filmů nemůže nic překvapit? Že nemůže být nic lepšího než všechny ty filmy o Mimoních a Autech? Tohle je film, který vám vyrazí dech. Desetiletá Chihiro je obyčejná japonská holčička. Když se se svými rodiči stěhuje do nového domu, zabloudí jejich auto na opuštěnou lesní cestu, vedoucí k záhadnému tunelu. Chihiro i její rodiče se vydají dovnitř a objeví cosi, co považují za opuštěný lunapark. Ten je ale podivuhodným městem duchů, bůžků a strašidel, ze kterého se nedá dostat zpátky. Ale naděje umírá poslední. Jeden z nejpozoruhodnějších animovaných filmů všech dob, kde se fantazii opravdu meze nekladou. Vaše sny už nebudou nikdy stejné.

Dostupné na Aerovod

Japonský Disneyland: Mononoke, Naušika nebo Totoro v jednom parku?

Japonský Disneyland: Mononoke, Naušika nebo Totoro v jednom parku?

Hodinářův učeň

Pohádky umí být i zábava. Na Vánoce hrají televize většinou ty staré, dokonce černobílé, takže to je spíš pro rodiče, ale tahle nová česká pecka režisérky Jitky Rudolfové dokonce dostala před několika dny ocenění Český lev. Hlavním hrdinou je chlapec Urban, který se učí za hodináře a zamiluje se do dcery svého mistra. Ten mu jí nechce dát a posílá ho na dobrodružnou výpravu pro hodinky, které předpovídají smrt. Dokáže je Urban najít? Bude jeho láska naplněna? Není to obyčejný pohádkový příběh, kde je dopředu jasné, že všechno dobře dopadne, ale napínavý a vtipný film pro starší děti se skvělými českými herci.

Dostupné na Aerovod

Video se připravuje ...

Pohádka Hodinářův učeň nabízí skvělé tipy na výlety po Česku • Zdroj: Bontonfilm

Přání k mání

Máte rádi svižné, dobrodružné a zábavné filmy o trampotách kluků a holek s protivnými spolužáky? Pak je tady pro vás trochu zapomenutý, ale o to zábavnější český rodinný film. Hlavní postavou je kluk z rodiny vášnivého a lehce bláznivého kabaretního kouzelníka, který o svou lásku soupeří s nevychovaným, ale strašně bohatým synáčkem majitele luxusního hotelu. Film má sice lehce pohádkovou zápletku, ale to se prostě na Vánoce, kdy se film odehrává, stává. Děti totiž dostanou k dispozici tři přání, které jim mohou splnit cokoliv. Když první dvě vyplýtvají na sníh a další blbosti, strhne se lítý boj o to poslední. Rodinná dobrodružná komedie se natáčela v Karlových Varech a je plná barev, kolotočů, varieté, napětí a humoru.

Dostupné na Voyo

Hodinářův učeň: Po stopách filmové kamery

Hodinářův učeň: Po stopách filmové kamery

Páni kluci

Kluci prostě mají "hovězí nápady", zlobí maminky, tetičky, tatínky, neposlouchají a vrhají se do dobrodružství, při kterých dospělým tuhne krev v žilách. To platí dnes, stejně jako před sto lety, kdy se odehrává příběh tohoto klasického českého filmu. Co se stane, když dva zlobivci, kteří mají jeden průšvih za druhým, narazí na zloděje a odhalí zločin století? A jak s jejich partou zamává holka, o kterou se jeden z nich uchází? Film inspirovaný knihami Marka Twaina si prostě zaslouží titul Nejlepší český film pro kluky. A holky nebojte, i vy se u něj budete smát a dobře bavit.

Video se připravuje ...

Spider-Man: Paralelní světy (trailer s českým dabingem) • Zdroj: Falcon

Spider-man: Paralelní světy

Všichni asi znáte filmy se Spider-Manem. Jsou dlouhé, hodně se tam povídá a vždy je tam pár divočejších akcí v ulicích New Yorku. Tenhle Spider-Man je ale trochu jiný - je totiž animovaný. Hrdinou filmu je Miles Morales z Brooklynu, kterého kousne pavouk a stane se z něj jedinečný Spider-Man. Miles si však po otevření brány do mnoha dalších paralelních světů uvědomí, že zdaleka není jediným pavoučím superhrdinou na světě. Setkává se totiž se spoustou dalších verzí sebe sama, které pocházejí z jiných dimenzí, a to včetně originálního Petera Parkera a Gwen Stacyové. Společně bojují proti padouchu Kingpinovi a pokusí se zachránit svět. Skvělý napínavý akční film plný fantazie.

Dostupný na HBO GO

Spider-Man: Paralelní světy - Co znamenají poslední scény po titulcích?

Spider-Man: Paralelní světy - Co znamenají poslední scény po titulcích?

Hurá na fotbal

Není moc fotbalových filmů a tenhle španělský animák je prostě skvělý. Amadeo už od malička trénuje v malém baru se svými kamarády fotbal. Myslíte, že běhá po trávníku? Omyl! Jeho spoluhráči jsou sedm palců veliké figurky a hřištěm fotbalový stůl. Jak čas plyne, vyroste z něj nejtalentovanější hráč stolního fotbálku všech dob. Jednoho dne se ale stane něco, co navždy změní jeho dosud poklidný život. Do vesnice se vrátí Ace, nejlepší světový fotbalista, a chce odvetu za jedinou porážku, kterou kdy utrpěl právě od Amadea. Bez varování nechá zničit fotbalový stůl, zdemolovat bar a chystá se srovnat vesnici se zemí. Amadeo se zlomenou duší nad ruinami uroní slzu, která přivede k životu figurky z jeho milovaného fotbálkového stolu a tím odstartuje neobyčejné dobrodružství.

Ztracené město Z

Tohle je film o skutečném dobrodruhovi z 19. století, kterému se všichni smáli, protože co je to za nápady hledat ztracená města pokladů. Jenže dnes patří k nejdůležitějším cestovatelům všech dob, který pro nás svět objevil a prozkoumal spoustu krásných a divokých míst. I dnes se často lidem smějeme, když mají příliš smělé plány a pak jsme nadšení, že si je prosadili navzdory všemu. Dobrodružný film plný krásné a panenské přírody, která už dávno zmizela pod nohama naší civilizace, je příběhem odvahy, obětování se a nezdolné lidské vůle. Film si užijí spíš starší děti.

Dostupný na Aerovod

Paddington

Anglické filmy mají své zvláštní kouzlo pro děti i dospělé. Vždyť z Anglie pochází Harry Potter i James Bond. Paddington je nejen londýnské nádraží, ale také příběh roztomilého medvěda, který má rád pomerančovou marmeládu a vydává se do Londýna, aby potkal cestovatele, který se u nich v dalekém pralese kdysi zastavil. V Londýně se ho ujme rodina se dvěma dětmi a lehce protivným tatínkem, kterým v podstatě tenhle neohrabaný medvěd zdemoluje dům. Zálusk na medvěda má i dcera slavného cestovatele, která by ho ale ráda vycpala do muzea. Jak tohle může dopadnout? Jedna z nejlepších rodinných komedií je plná skvělého suchého anglického humoru a také emocí, takže jestli si chcete trochu pobrečet…

Nejlepší filmy roku 2020

Nejlepší filmy roku 2020

Jaké hry hrát doma a nezbláznit se z toho? Tipy na chytré hry

Jaké hry hrát doma a nezbláznit se z toho? Tipy na chytré hry

Nejlepší dokumenty pro děti a teenagery

Nejlepší dokumenty pro děti a teenagery

 

Články odjinud