Město jako přízrak: Za Foglarem na výstavu

Město jako přízrak: Za Foglarem na výstavu
Sdílej
 
Muzeum města Prahy otevřelo 3. září 2021 výstavu s názvem Město jako přízrak. Potrvá přesně rok a den. Část výstavy na motivy díla Jaroslava Foglara je věnována nejen Rychlým šípům, ale i našemu časopisu ABC.

 

Muzeum města Prahy otevřelo 3. září 2021 výstavu s názvem Město jako přízrak. Potrvá přesně rok a den. Ústředním motivem je dílo spisovatele Jaroslava Foglara. Tvůrci výstavy hledali po Praze místa, jimiž se Foglar inspiroval při psaní svých knížek. Právě proto výstava nese název Město jako přízrak.

Stínadla slaví: Rychlé šípy dobyly svět modelů

Stínadla slaví: Rychlé šípy dobyly svět modelů

Rychlé šípy

Jaroslav Foglar žil v letech 1907 až 1999 a proslavil se nejen jako spisovatel, ale také jako skautský vedoucí a tvůrce časopisů pro děti. Své zkušenosti ze skautingu promítl do svého nejslavnějšího díla Rychlé šípy. Příběhy o skupince pěti správných kamarádů a věrném psovi vycházely v podobě komiksů, povídek, ale i románů, z nich nejznámější je Záhada hlavolamu. Některé příběhy byly humoristické, jiné tajemné, ale všechny spojovalo dobrodružství, napětí a poučení o správném chování a síle kamarádství. Podobného věhlasu se dočkali také Hoši od Bobří řeky.

Kultovní Foglarovo dílo Rychlé šípy má dnes stovky celoživotních fanoušků •  Muzeum města Prahy

Záhada hlavolamu ze Stínadel

Rychlé šípy z románové trilogie Záhada hlavolamu, Stínadla se bouří a Tajemství Velkého Vonta se pohybují ve fantastickém světě, velmi podobném tomu našemu, v prostředí tajemné městské čtvrti Stínadla, kterou ovládají Vontové. Neméně tajemný je artefakt, jímž celá Stínadla žijí – hlavolam Ježek v kleci. Ten zkonstruoval Jan Tleskač a ukryl do něj plán na svůj vynález – létající kolo. Román se na konci 60. let minulého století dočkal i televizní seriálové podoby a v 90. letech také zpracování v celovečerním filmu.

Záhada hlavolamu: Seriál s Rychlými šípy baví už půl století

Záhada hlavolamu: Seriál s Rychlými šípy baví už půl století

Tajemné Město jako přízrak

Záměr tvůrců výstavy Město jako přízrak byl spojit svět dospívajících kluků s fascinujícím světem města, v jehož ulicích se odehrávají příběhy Rychlých šípů. Sám Foglar prožil většinu života v Praze a její tajuplnou atmosféru využíval ve svých příbězích.

Pražská zákoutí se jistě stala předlohou románových Stínadel •  Muzeum města Prahy

Podobnou atmosféru se podařilo vytvořit i na výstavě. Scénografická a iluzivně řešená historická část výstavy se nachází v podzemí Domu U Zlatého prstenu. Čtenáři Záhady hlavolamu tu jistě poznají nejrůznější zákoutí z knih. A nutno poznamenat, že některé úseky jsou vskutku strašidelné. V nadzemní části budovy návštěvníci najdou galerii obrazů s pražskými motivy, připomínající neopakovatelnou atmosféru Prahy v 1. polovině 20. století.

Hlavní část výstavy Město jako přízrak je umístěna v podzemí Domu u Zlatého prste- nu a má temnou a tajemnou atmosféru •  Pavel Dobrovský

Také ABC

Od října 2021 výstavu doplní jednou měsíčně přednáškový cyklus určený všem, kteří mají v oblibě dílo Jaroslava Foglara. A také expozice s názvem Jaroslav Foglar a ABC. Věděli jste, že slavný spisovatel s ábíčkem v 60. letech minulého století intenzivně spolupracoval? A také pro ABC vytvářel komiks Kulišáci. K výstavě Město jako zázrak jsou rovněž připraveny lektorské programy a outdoorová hra pro děti i dospělé. Více najdete na webu www.muzeumprahy.cz.

Jaroslav Foglar na počátku 90. let v rozhovoru s Vlastislavem Tomanem, tehdejším šéfredaktorem ABC •  archiv ABC

O výstavě:

MĚSTO JAKO PŘÍZRAK / Pražské inspirace Jaroslava Foglara

Muzeum města Prahy, od 3. 9. 2021 do 4. 9. 2022

v Domě U Zlatého prstenu, Týnská 630/6, 110 00 Praha 1

ABC přivítalo svobodu Foglarem a Ježkem v kleci

ABC přivítalo svobodu Foglarem a Ježkem v kleci

Pérák: Český supÉrhrdina

Pérák: Český supÉrhrdina

Golem VR: 16. století na vlastní kůži

Golem VR: 16. století na vlastní kůži

 

Články odjinud