Vystřihovánky v časopisu ABC č. 25/2019

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 25/2019
Sdílej
 
V časopisu ABC č. 25/2019 vyšel papírový model diorámatu natáčení Foglarovy Záhady hlavolamu a vystřihovánka vojenského bombardéru stealth. Tady najdeš návodné kresby a návody na slepení.

Kup si ABC s těmito vystřihovánkami >

Dioráma

Natáčení Záhady hlavolamu

Návod na slepení

1. Nejprve podlepte díly 17, 38 a 39 kartonem. Poté si připravte základ 1 a 2 spojený pomocí chlopně 3. Celek můžete zpevnit podlepením kartonem.

2. Sestavte první domek 4, zkušenější modeláři mohou vyříznout vchod a vlepit zezadu prostorový díl 5. Přilepte komín 6. Následuje dům 7 se střechami 8 a 9, lze užít prostorové dveře 10 a okna s okenicemi 11 (3×). Dokončete komíny 12 (2×). Na tuto stavbu navazuje zezadu malý domek 13, s prostorovými dveřmi 14 a komínem 15. Pokračujte nejvyšším domem 16 s detaily fasády 17, 18 a 19. Střechu tvoří díl 20, zadní strana 21, arkýř 22 a komíny 23 (2×).

Dioráma natáčení Záhady hlavolamu: Návod na slepení •  Robert Navrátil

3. Poslední dům s obvodovou zdí 24 a 25 také můžete doplnit prostorovým vchodem 26. Na fasádu přilepte sestavenou podestu 27 se dvěma sloupy 28 navinutými na kousky špejlí. Nad sloupy přilepte balkon 29 a k podestě schodiště 30. K základu střechy 31 přilepte díl 32 a doplňte jej stříškami 33, 34. Umístěte arkýře 35 (2×) a komíny 36 (2×). Celek opatrně a po jednotlivých chlopních upevněte k obvodovým zdem. Pak stavbu přilepte na podklad.

4. K dílu 1 a k domu 16 upevněte kulisu 37. Do uličky na naznačené místo nalepte schody 38 a 39. Na závěr můžete slepit postavičky herců a filmového štábu 40–44 a umístit je do kulis uliček Stínadel. Ohybové hrany zatřete příslušnými barvami.

SÉRIE: Dioráma

AUTOR: Robert Navrátil

NÁROČNOST: 2

Vojenská technika

Bombardér Stealth

Sada Stealth

Vystřihovánka bombardéru Stealth vyšla v ABC č. 25-26/2019 •  Pavel Dobrovský (slepení Kosťa Chadziantonidis)

V ABC č. 2/2019 jsme dokončili sadu vystřihovánek stealth bojové techniky. Rozhodli jsme se ji ještě doplnit rozsáhlejším modelem bombardéru. Opravdový stealth bombardér existuje ve skutečnosti jenom jeden, typ B 2, a je ve výzbroji USA. Byla ale navrhnuta spousta projektů od různých firem, které vzhledem ke své ceně a vojenskému využití asi nikdy nebudou postaveny a zařazeny do výzbroje. Přesto se jedná o velmi zajímavé stroje. Jsou vybaveny špičkovými technologiemi komunikace a zbraňových systémů.

Celkový tvar bombardérů je uzpůsoben tak, aby radarové paprsky byly po odrazu odkloněny jinam nebo zcela pohlceny speciálními nátěry. Na křídlech nejsou žádné závěsníky, veškeré zbraně i palivo jsou neseny uvnitř trupu. Náš bombardér má navíc mezi směrovkami dron, který po vypuštění proniká nepřátelskou obranou a provádí průzkum umístění radarů, které by mohly odhalit samotný bombardér. Vystřihovánka je sice čtyřstránková, ale není složitá. Zvládnou ji i začínající modeláři.

Přípravné práce

1. Všechny části předem narýhněte. Hrany označené červenou šipkou budete ohýbat směrem k sobě.

2. Dron je v návodné kresbě zelený a jeho díly jsou v kresbě vystřihovánky označeny zeleně.

Vystřihovánka bombardéru Stealth vyšla v ABC č. 25-26/2019 •  Kosťa Chadziantonidis, Roman Žiška

Návod na slepení

1. Stavbu začnete střední částí trupu 1. Pokračujte zadní částí trupu 2 a nalepte ji zezadu na díl 1. Stejně postupujte s přídí 3. Celek odložte a nechte proschnout. Slepte motory 4, 5 a nalepte je z obou stran na díl 2.

2. Vystřihněte a narýhujte centroplán, díly 6 a 7. U těchto dvou dílů jsou navíc černé šipky označující hrany, které ohnete úplně a plochy u nich slepíte k sobě. Ohýbání podle červených a černých šipek si zkuste nejdříve bez lepení! Nyní díly 6, 7 přilepte k trupu a k horní straně motorů.

3. Slepte k sobě horní a dolní polovinu pravého křídla 8. Stejně slepte levé křídlo 9. Křídla nechte zatížena chvíli proschnout, aby se nekroutila. Pak je nalepte na vyznačená místa na dílech 6 a 7. Slepte přední křídla 10, 11 a nalepte je na díl 1.

4. Slepte trysky 12 (4×) a nalepte je zezadu na motory, díly 4 a 5. Nyní sestavte směrovky 13, 14 a nalepte je na centroplán, díly 6 a 7. Slepte hlavní podvozkové nohy 15, 16 a nalepte je na vyznačená místa mezi díly 2, 4 a 5. Kryt přední podvozkové nohy 17 nalepte zespoda na díl 1. Přední podvozkovou nohu 18 nalepte na díl 17.

5. Nakonec postavte dron (jeho díly jsou označeny zeleně). Slepte levou a pravou polovinu křídla 19 směrem dovnitř a nechte dobře proschnout. Nyní slepte horní polovinu trupu 20, dolní polovinu trupu 21 a nalepte je na díl 19. U dílů 19 a 21 jsou červeně vyznačené lepicí plochy, aby byly díly správně zorientovány. Směrovku 22 nalepte shora na díl 20.

SÉRIE: Vojenská technika

AUTOŘI: Kosťa Chadziantonidis, Roman Žiška

MĚŘÍTKO: 1 : 72

NÁROČNOST: 1

Kup si ABC s těmito vystřihovánkami >

Stínadla slaví: Rychlé šípy dobyly svět modelů

Stínadla slaví: Rychlé šípy dobyly svět modelů

ABC přivítalo svobodu Foglarem a Ježkem v kleci

ABC přivítalo svobodu Foglarem a Ježkem v kleci

Záhada hlavolamu: Seriál s Rychlými šípy baví už půl století

Záhada hlavolamu: Seriál s Rychlými šípy baví už půl století