Vystřihovánky v ABC č. 4/2020

Vystřihovánky v ABC č. 4/2020
Sdílej
 
Expedice Tatra kolem světa proběhla na konci 80. let 20. století a teď se o ní mluví díky plánům dobrodružnou výpravu zopakovat. Pamatujete na vystřihovánku Tatry z časopisu ABC? Jak by ne! Rozhodli jsme se ji znovu vydat a přidat i model současného vozu. Tady najdete návod na slepení.

Kup si ABC s těmito vystřihovánkami >

Tatry kolem světa

Vystřihovánky dvou expedičních vozů

Nejživější vzpomínkou na výpravu Tatra kolem světa, která se odehrála v letech 1987 až 1990, byly po dlouhá tři desetiletí papírové modely expedičního vozu. Vystřihovánky, které patří a vždy patřily k našemu ábíčku. Nyní se o expedici hovoří hlavně v souvislosti s pokusem ji zopakovat či oživit v projektu Tatra kolem světa 2. Z toho důvodu jsme se rozhodli vydat naší původní vystřihovánku, a k tomu přidat vystřihovánku také současného expedičního vozu. Obě vytvořil náš spolupracovník Milan Weiner, a to hned ve dvou variantách – v jednoduché obrysové, kterou zvládnou postavit i začínající modeláři, a v podvozkové variantě, která má mnohem více propracované detaily a tudíž je určena spíš zkušenějším modelářům. Na straně 12 expedici věnujeme také hlavní téma tohoto čísla.

Vystřihovánka auta expedice Tatra kolem světa v těžší variantě •  Milan Weiner

Přípravné práce

1. Můžete si slepit obě vozidla v krabičkovém provedení, obě jsou doplněna modelovými podvozky. Provedení Tatry 1 je volitelné, buď krabičkový podvozek nebo modelový (žluté a modré podložení). Tatru 2 lze sestavit v obou provedeních (oranžové a zelené podložení). Celkem je tedy možné postavit tři automobily.

2. Přečtěte si celý návod a prohlédněte návodné kresby (dále NK). Narýhujte všechny ohyby označené vně kresby černými šipkami. Přesně vystřihněte obrysy dílů. Při lepení nenatírejte celé lepené plochy. Lepte bodově, malými kapkami lepidla, 5–8 mm od sebe. Nakonec zatřete bílá místa lepených spojů a hran patřičným odstínem vodové barvy.

Návod na slepení

TATRA 2 – KRABIČKOVÝ PODVOZEK

K podvozku 1 přilepte sestavené jádro kabiny 2 a nástavbu 4. Slepte kabinu 3, čelo a zadní plochu vyztužte chlopněmi otočenými o 180°. Ke kabině přilepte chlopeň nárazníku 5, následně oba boky. Kabinu nasuňte a přilepte na jádro 2. Přilepte boky zádě 6 a 7.

TATRA 2 – MODELOVÝ PODVOZEK

1. V dílu 1 prořízněte označené otvory a díl slepte. Do otvorů vsuňte oranžovou chlopeň  dílu 2, horní plochu přilepte. Přilepte dolní plochu a současně zasuňte oranžové chlopně. Stejně postupujte u dílu 3. Následně přilepte díly 4, 5 a celek přelepte dílem 6. Zezadu nalepte díl 7. Přilepte kabinu z dílů 8, 9 a 10 (viz krabičkový podvozek).

Vystřihovánka auta expedice Tatra kolem světa 2 v těžší variantě •  Milan Weiner

2. Tupou čepelí narýhujte ohyby pružících dílů 27 a 28. Díly naohýbejte do harmoniky, stlačte prsty nebo pinzetou a bez lepení vsuňte do připravených otvorů podvozku. Dvě osy kol o délce 23 mm nařežte ze špejle.

3. Pro sestavení kol si nařežte šest proužků běžného papíru široké jako běhouny kol 29.Proužky natočte na špejli a konce zakápněte lepidlem. Průměry smotků by měly být cca 5 mm.V dílech 30 (6×) propíchněte otvory a zahrocenou špejlí je postupně rozšiřte.Díly navlečte rubem ke smotkům na špejli a zakápněte lepidlem, ale nepřilepujte!Stočte a slepte konce běhounů 29 (6×) do prstýnku.Vložte do nich stočené papírové proužky a zalepte je.Díly 29 a 30 vzájemně slepte pomocí plošek vytvořených papírovýni smotky. Nakonec přilepte lícové strany kol 31 (4×) a 32 (2×).

4. Pokračujte nástavbou. K dílu 11 přilepte podle NK na označená místa spodní díly 12–19. Dbejte na přesnost, celek bude nasunut na modelový podvozek. Napevno přilepte vrchní díly 20, 21 (2×) a 22. Provedení stanů si můžete vybrat: Díly 23, 24 představují stany v přepravní poloze a díly 25 (2×), 26 (2×) v rozložené. Případně můžete vlepit magnety k rubu střechy nástavby a tenký kovový protikus do dílů 23–26 s možností vzájemné výměny.

Návod na slepení vystřihovánky auta expedice Tatra kolem světa •  Milan Weiner

TATRA 1 – KRABIČKOVÝ PODVOZEK (oranžové podložení)

Postupujte stejně jako u Tatry 2. Zadní nárazník je ve dvou provedeních – silniční 6 a do terénu 7. Vybranou variantu přilepte k dílům 1 a 4.

TATRA 1 – MODELOVÝ PODVOZEK  

1. V dílu 1 prořízněte označené otvory a díl slepte. Do otvorů vsuňte oranžovou chlopeň dílu 3, horní plochu přilepte. Přilepte dolní plochu a současně zasuňte oranžové chlopně. Stejně postupujte u dílu 4. Do dílu 4 vlepte díl 2 - správnou pozici určují úsečky. Následně přilepte díly 5, 6 a celek přelepte dílem 7. Přilepte kabinu z oranžově podložených dílů 2, 3 a 5.

2. Tupou čepelí narýhujte ohyby pružících dílů 15 (3×). Díly naohýbejte do harmoniky, stlačte prsty nebo pinzetou a bez lepení vsuňte do připravených otvorů podvozku. Tři osy kol o délce 23 mm nařežte ze špejle.

3. Šest kol sestavte stejně jako u Tatry 2. Běhouny kol mají číslo 16, rubové strany kol 17 a lícové strany 18.

4. Pokračujte nástavbou. K oranžovému dílu 4 přilepte podle NK na označená místa díly 8–11. Přilepte boky 12 a 13. Slepte ruby líce dílů 14 (4×) a nalepte je na díly 8–11. Zadní nárazník (oranžové díly 6 a 7) je ve dvou volitelných provedeních, viz krabičkový podvozek.

SÉRIE: Minibox

AUTOR: Milan Weiner

MĚŘÍTKO: 1 : 100

NÁROČNOST: 1

Kup si ABC s těmito vystřihovánkami >

Papírová historie: Půvabné krabičky miniboxy

Papírová historie: Půvabné krabičky miniboxy

Papírová historie: Legendární vystřihovánky

Papírová historie: Legendární vystřihovánky

Vystřihovánky v ABC č. 3/2020

Vystřihovánky v ABC č. 3/2020