Papírová historie: Půvabné krabičky miniboxy

Papírová historie: Půvabné krabičky miniboxy
Sdílej
 
Už jsme si ukázali, že i v jednoduchých modelových „krabičkách“ může být skryta krása. Po autorské dvojici ŠOK to předvedl Milan Weiner svou řadou miniboxů. V aktuáním čísle ABC slavíme jejich kulaté výročí: V časopise proto najdete dva miniboxy, které měly svou premiéru před 30 lety.

 

Když v létě památného roku 1989 absolvovaly tělesně postižené děti na táboře Československého červeného kříže v Oboře u Lanškrouna hru s názvem Rallye Paříž-Dakar, o cenu Claye Regazzoniho, byly možná překvapeny zvláštní odměnou: jednoduchými vystřihovacími modely kamionů z předchozího ročníku slavného motoristického závodu. Švýcar Regazzoni svou závodní kariéru ukončil v roce 1980, kdy po havárii v americkém Long Beach po zranění obratlů ochrnul na dolní polovinu těla. I jako paraplegik nezvolnil ve svém životním tempu a pro mnohé se stal symbolem nezlomné vůle. Proto bylo pojmenování ceny velmi výstižné.

Z Lanškrouna do ABC

Švýcarský pilot Formule 1 v naší vlasti několikrát navštívil podobně postiženého automobilového závodníka Jiřího Bergra. Že prvním modelem řady minibox byla jeho dakarská Tatra 815 v barvách Marlboro se asi nedozvěděl, ale záhy o ní věděla širá modelářská obec.

Minibox, který vyšel před třiceti lety, najdete v současném vydání časopisu ABC •  ilustrace Milan Weiner

Kdosi totiž při pohledu na Milanovy modely pojal nápad, aby je autor zkusil uplatnit v ABC. Tato myšlenka padla na úrodnou půdu a v čísle 6 ročníku 34, shodou okolností prvním, které vyšlo po Sametové revoluci 17. listopadu, se objevily první dva modely – oba ze zmíněné rallye.

Kup si ABC s reedicí prvního miniboxu >

Miniboxy v papírové historii

Novinka zaujala, přímo nadchla. Méně zkušení modeláři nebo začátečníci mohli slepením jednoduchých "boxíků" získat půvabná autíčka v měřítku 1:100, jejichž "flotila" se příjemně rozrůstala. Pochopitelně Weiner nezůstal jen u závodních speciálů, začaly přibývat nákladní vozy, autobusy, posléze osobní auta, hasičská technika, pracovní stroje. Na spodku vozu byl kromě symbolu červeného kříže rovněž autorský kód a označení, do jaké kategorie model spadá (Road, Agro, Fire, All Terrain, Bus…). V ABC 21/35 vyšel graficky velice povedený list pětadvaceti prvních miniboxů a čtenáři byli naladěni na zajímavou možnost mít přehled o vyšlých modelech. Z důvodů neznámých ale zůstalo u této jediné položky.

Obří kolový nakladač Caterpillar 992C vyšel v ABC č. 13/37, reedice pak v č. 9/48 (duben 2003) •  http://www.papirovaarcheologie.cz/

Miniboxy pro náročnější

Aby byli uspokojeni i náročnější modeláři, kteří volali po větších detailech, některé modely vyšly ve dvojím provedení, kde bylo možné původní "krabičkový" podvozek opatřit skutečnými koly. V 37. ročníku (čísla 4, 6 a 7) vyšly i objekty benzínové stanice, autoservisu a obchodního střediska, takže miniboxy dostaly další "hrací" rozměr.

Modrý valník vyšel v ABC č. 23/34 •  http://www.papirovaarcheologie.cz/

Ve vlastní firmě WDS studio připravil Weiner některé varianty dokonce v měřítku 1:87, další řadu pak zmenšil na tradiční eNkovou velikost 1:160. A to na natěšené "minimodeláře" čekaly v měřítku 1:300 velké krajinné celky jako Skalka, Zákoutí, letiště Slatina, nádraží Petrovice se sídlištěm a mnoho dalších, na něž se můžete podívat na webových stránkách Papírových archeologů. Je tu už i sortiment staveb a autor dokonce vypracoval katalog s jednotlivými segmenty, takže zájemce si mohl objednat a postavit prakticky cokoli.

Výročí papírových miniboxů

Miniboxy na nějaký čas vycházet přestaly, ale Milan Weiner nadále tvoří a čtenáři ABC mají možnost se s jeho výtvory setkávat i na stránkách svého oblíbeného časopisu. Těch "autíček" je tolik, že i kdybyste je všechny slepili byť v jediném exempláři, získáte velmi pozoruhodnou sbírku. Počínaje maličkým víceúčelovým vozem Steyr Puch 700 Haflinger (ve třech variantách) až po obří monumentální americký tahač Mack Super Liner II s dvěma přívěsy. Dílo Milana Weinera už dávno přesáhlo původní záměr – což je jenom dobře. ABC připravilo pro čtenáře – a pamětníky – reprízu vůbec prvního vydaného miniboxu téměř na den po 30 letech. Tak hezké vzpomínání.

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 24/2019

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 24/2019

ABC přivítalo svobodu Foglarem a Ježkem v kleci

ABC přivítalo svobodu Foglarem a Ježkem v kleci

Papírová historie: Pořiďte si vlastní byt

Papírová historie: Pořiďte si vlastní byt