Papírový král: Legenda vystřihovánek Richard Vyškovský slaví

Papírový král: Legenda vystřihovánek Richard Vyškovský slaví
Sdílej
 
Své modely začal pro časopis ABC připravovat už před půl stoletím. Dnes existuje jen málo papírových modelářů, kterým by jméno architekta Richarda Vyškovského mnoho neříkalo. Jeho tvorba oslovila několik generací.

Richard Vyškovský a modely

Na svět přišel Richard Vyškovský 13. července 1929 ve Vídni. Když byly po obsazení Rakouska nacistickým Německem na začátku druhé světové války uzavřeny ve Vídni české školy, přestěhoval se Richard ke svému strýci do Prahy a docházel na stavební průmyslovku. Po studiu VŠA se dostal do Státního ústavu pro rekonstrukci památkových měst a objektů (SÚRPMO), kde setrval až do odchodu do důchodu.

Mladí muži se jednou v práci dohadovali o nedostupných modelech "angličáků" neboli kovových autíček. Vyškovský jim poradil, aby místo běhání do Tuzexu (pozn. redakce: síť obchodů, kde bylo možné za komunismu koupit běžně nedostupné zboží ze Západu), kde byly občas k mání, zkusili zvolit cestu "udělej si sám" a vytvořili si autíčka z papíru. Na námitku, že to nejde, zareagoval tak, že auto prostě zkonstruoval.

Série vystřihovánek Sedm divů světa •  Robert Pavelka / PapirovaArcheologie.cz

Richard Vyškovský a ABC

Spojení s časopisem ABC mají na svědomí noviny Lidová demokracie. Krátký sloupek o dvou dospělých "klucích", kteří si lepí papírová autíčka, zaujal tehdejšího šéfredaktora Vlastislava Tomana, a dle jeho vlastních slov "… stačilo pár telefonátů a oba pánové seděli u mne v redakci." Rozeběhla se tak plodná spolupráce na vystřihovánkách, díky které se časopis stal pro čtenáře ABC atraktivnější. I když zpočátku kvůli pracovnímu vytížení nedělal modely tak často, vybudoval si Richard Vyškovský – od roku 1977 publikující už samostatně – velice silnou pozici.

Richard Vyškovský hledá nové cesty

Nebylo to pochopitelně nikterak lehké, jednalo se o architekta a například technické věci pro něj znamenaly značné úskalí. Sám s nadsázkou tvrdil, že například na modelu vozu formule 1 se dlouhodobě zničí. U požadovaného letadla zase namítal, že na něm není kousek rovné plochy. Nakonec ale s lehce odevzdaným povzdechem ustoupil – a modeláři mohli jásat nad dalším přírůstkem.

Papírový král Richard Vyškovský •  archiv Papírový svět

Architekt z papíru

Vyškovskému nejbližší architektura se dostala v papírové podobě ke slovu až po mnoha jiných oborech, ale čekání se vyplatilo. Pokud přeskočíme několik industriálních staveb pro soutěž VŽKG v 17. ročníku ABC, pro milovníky domečků, baráčků a lidové architektury byl signifikantní 18. ročník, kdy začal vycházet Skansen ABC.

Richard Vyškovský a inspirace

Pokud bychom dnes chtěli postavit všechny stavby, které Vyškovský vytvořil pouze pro ABC, potřebovali bychom hodně velký pokoj, nebo spíš halu. Jeho tvorba obnášela značné oběti, nejen časové. Jak uvedla Richardova manželka Anna Vyškovská, ovlivnilo to rodinný život. Manželé vyhledávali a zkoumali objekty – předlohy pro budoucí modely. Těch konkrétních se nakonec neobjevilo nikdy tolik, kolik jich Vyškovští navštívili. Pan architekt umně kombinoval jednotlivé stavby do svérázných celků, přičemž jeho snahou bylo vedle modelové stránky poskytnout i určitý stupeň osvěty, především ve formě doprovodných článků.

Téměř 40 let nás dělí od doby, kdy v ábíčku poprvé vyšel papírový model tehdy super moderního auta Škoda 120 •  archiv autora

Richard Vyškovský a příznivci

Vedle ABC vycházely jeho modely i ve vydavatelství Albatros v edici Plastické vystřihovánky. Byly sice trochu handicapovány nevhodným, poměrně silným papírem, ale zase nabízely rozsáhlé celky, na které prozatím nebyl v ABC prostor. Sám Vyškovský vždy považoval za jeden z nejzdařilejších moravský Pernštejn, i když ani ten nemohl nakreslit v plném rozsahu.

Cesta k papírové archeologii

Příznivci Vyškovského mohli jeho dílo shlédnout na několika výstavách: nejznámější byla na přelomu století pod názvem Papírový svět. Slavná byla také výstava Richard V., král papírový v Muzeu Karlova mostu, která byla uspořádána k jeho 80. narozeninám. O tvorbě muže, který ovlivnil i inspiroval nespočet modelářů, existují publikace, dokumentární filmy. Za zachování jeho díla se nejvíc zasloužili papíroví archeologové. Jeho rozlučková věta: Na shledanou u dalších modelů se těší Richard Vyškovský, se stala mezi modeláři pojmem. Dílo a modely Richarda Vyškovského dnes můžete najít v naší rubrice Papírová historie a na www.papirovaarcheologie.cz.

Richard Vyškovský: Odešel král vystřihovánek

Richard Vyškovský: Odešel král vystřihovánek

Papírová historie: 25 let Sedmi divů světa

Papírová historie: 25 let Sedmi divů světa

Vlastislav Toman: Oslavenec ábíčka

Vlastislav Toman: Oslavenec ábíčka