Papírová historie: Statek jako světový rekord

Papírová historie: Statek jako světový rekord
Sdílej
 
Když mluvíme o rekordech, asi nás napadne nějaká ta rychlost nebo výstup do nadoblačných výšin. Ale u papírového modelu? Přesto je to tak a my si můžeme připomenout hned dvojí jubileum slavného Cífkova statku.

 

Pokud pojedete z Prahy směrem na Chomutov, najdete asi deset kilometrů od Slaného malebnou vesničku Třebíz a v ní opravdu rozsáhlou usedlost čp. 1, patřící kdysi panu Cífkovi. Bezpochyby zaujme barokní brána a štíty datované do 18. století, takže severní strana náměstí má o svou dominantu postaráno.

Statek byl v roce 1969 od původních majitelů odkoupen a v rámci Vlastivědného muzea ve Slaném v něm pod dohledem stavitele Jana Nedvěda ze Zlonic proběhla rozsáhlá rekonstrukce. Po šesti letech byl Cífkův statek otevřen veřejnosti. Návštěvník si v něm může připadat jako cestovatel v čase, protože až na minimum výjimek je všechno v původní podobě: Jenom rázovitá toaleta zakončená holubníkem je kopií původní stavby z Lenešic.

Průčelí Cífkova statku. Plůtek vlevo ve vystřihovánce chyběl •  Robert Pavelka

Marná čekání na papírový model

Před čtyřiceti lety se o internetu nikomu ani nesnilo, takže nešlo naťukat na klávesnici příslušné heslo a prohlédnout si objekt hezky od stolu. Kdo si udělal výlet a do Cífkova statku, musel být ohromen jeho rozlehlostí.

V ABC č. 4 ročníku 24 byly otištěny tři a kousek strany s vystřihovánkou hlavního stavení a špýcharu s poznámkou, aby si případní stavitelé zatím model nikam neumisťovali, protože ještě v průběhu onoho ročníku se dočkají konírny, stodoly a chlévů. Čekali ovšem marně. Jestli si v ABC uvědomili rozsah vystřihovánky a nenápadně od dokončení upustili? Vždyť je třeba si připomenout, že třeba hrad Litice měl rozsah 6 stran… Zdálo se, že Cífkův statek tak zůstane pouze nedokončeným torzem.

Část Cífkova statku v Třebízi vyšla v ABC č. 4/24 v říjnu 1979. Arch. Richard Vyškovský jej dokončil přesně po 30 letech •  www.papirovaarcheologie.cz

Archeologové zasahují

Papírového archeologa Josefa Kropáčka asi netřeba dlouze představovat. Když se začala před deseti lety rýsovat výstava u příležitosti 80. narozenin architekta Richarda Vyškovského, byl tento neuvěřitelný mág a jedinec schopný přemluvit kohokoliv k čemukoliv. Když se začala rýsovat možnost publikace doprovázející výstavu – de facto profil autora vystřihovánek pana architekta Vyškovského – nelenil a autora původní části modelu navštívil. Jak to dopadlo, asi tušíte: Ačkoliv druhá část modelu Cífkova statku nikdy nebyla ani započata, pan architekt ji ve zběsilém časovém úseku dokázal navrhnout i připravit, a stejně tak dvorní stavitel testovacích verzí modelů Roman Kunst, svůj úkol stihl.

Pracovní model kompletního Cífkova statku; barevné části jsou z původního vydání v ABC. Celé dvě třetiny bylo třeba dopracovat •  www.papirovaarcheologie.cz

Dvojité výročí Cífkova statku

Josef Kropáček je nejenom sběratel, ale také odborník, který o modelech ví snad úplně vše. Proto mu nedalo příliš velkou práci dohledat, že na světě neexistuje jeden papírový model, jehož dokončení proběhlo až po třiceti letech – a to prakticky přesně na den! Nechme stranou Městskou památkovou rezervaci nebo série modelů, které spolu souvisejí poněkud jiným způsobem – tady se jednalo o uzavřenou stavbu: Jestliže v návodovém textu se objevila poznámka: "nepřilepujte ji zatím na podložku a počkejte si, až ji dokončíme," bylo potřeba se obrnit opravdu hodně velkou trpělivostí. Ovšem bezesporu stála za to.

Cífkův statek tedy slaví dvě výročí – čtyřicet let od vydání první části a deset od unikátního dokončení.

Model Cífkova statku na výstavě Richard V., král papírový, pořádané k 80. narozeninám arch. Richarda Vyškovského v pražském Muzeu Karlova mostu •  www.papirovaarcheologie.cz

Papírový svět Richarda Vyškovského

Pozorní čtenáři publikace Papírový svět Richarda Vyškovského narazili na jednu drobnou nepřesnost, která byla nejspíš způsobena při přepisu – v onom čtyřicet let starém ABC je statek jmenován jako Cifkův, ve zmíněném sešitu už je to Cífkův statek.

Což je jenom maličkost, které si možná někdo všiml, ale na výsledek neměla pražádný vliv. Návštěvníci výstavy Richard V., král papírový (při jejíž vernisáži byl pan Vyškovský opravdu korunován na Papírového Krále) si mohli nejen zmíněný sešit koupit, ale také si model prohlédnout, neboť tu byl vystaven.

Cífkuv statek jako papírový model a ve skutečnosti >

Papírová historie: Legendární vystřihovánky

Papírová historie: Legendární vystřihovánky

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 21/2019

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 21/2019

Mašinky v ABC: Vagóny v záhadných krabičkách

Mašinky v ABC: Vagóny v záhadných krabičkách