Barokní zážitek

Barokní zážitek
Sdílej
 
U buchlovického zámku vás na první pohled uchvátí nádherná zahrada, kterou na Moravě předčí snad jen Lednicko-Valtický areál. Hrad Buchlov vás pak pomyslně přenese do poněkud dávnějších dob, temného středověku a podivných magických rituálů.

Co je pokladem: Pokladem je slovo, které je znázorněno na jedné ze dvou soch, postavených cca 45 metrů od vchodu. Socha vyobrazuje mladého chlapce se lvem.

Jak se tam dostat: V Buchlovicích najděte zámek, v jehož areálu se nedaleko hlavní zámecké budovy nalézá zmíněná socha.

Zajímavosti v okolí: Osud barokního buchlovického zámku je propojen s historií hradu Buchlova. Zámek nechal postavit tehdejší majitel panství Jan Dětřich z Petřvaldu pro svou italskou manželku. Nepohodlný a studený hradní interiér totiž již na konci 17. století přestával vyhovovat stále více náročnější šlechtě. Kolem zámku byla také zbudována rozlehlá anglická zahrada, jenž návštěvníky dodnes udivuje svou precizností. Vždyť jde o jednu z nejhezčích zámeckých zahrad na Moravě. Uvnitř zámku jsou pak k vidění přepychové šlechtické komnaty.

Zajímavé je, že se na zámku v září 1908 rozhodlo o dalších dějinách světa. Tehdejší ministři zahraničí Rakouska-Uherska a Ruska zde totiž podepsali smlouvu o rozdělení vlivu na Balkáně, která o několik let později nepřímo způsobila vypuknutí první světové války. A co nedaleký hrad Buchlov? Ten byl sice až do 16. století královským majetkem, ale vlivem zadluženosti českých králů byl často dáván do zástavy významným moravským šlechticům. Dnes na Buchlově uvidíte jak původní prostory s černou kuchyní, zbrojnicí a vybavením interiérů patřící bývalým majitelům Berchtoldům, tak i zajímavé egyptologické sbírky a tajemnou výstavu o magii, okultismu a zednářství na tomto hradě. Nedaleký přírodní park Chřiby je pak ideální k turistickým výletům.

Klíčová slova:
buchlovice