Stínadla slaví: Rychlé šípy dobyly svět modelů

Stínadla slaví: Rychlé šípy dobyly svět modelů
Sdílej
 
V novém čísle časopisu ABC najdete vystřihovánku Stínadel a přečíst si můžete také článek o možná vůbec nejlepším českém klukovském seriálu. Právě ve vánočním měsíci slaví Rychlé šípy půlstoletí od chvíle, kdy se objevily na obrazovkách České televize. A svým způsobem zasáhly i do světa modelů. Nevěříte?

 

Když režisér Hynek Bočan začal připravovat seriál (o jeho zákulisí se dočtete ve starší a povedené knížce Rychlé šípy v televizi), největším problémem kromě představitele Rychlonožky byla tajemná čtvrť Vontů. Padaly nějaké návrhy, hovořilo se o lokalitách Malé Strany nebo Starého města, případě opustit Prahu, ale štáb k natáčení nedostal povolení. Čas utíkal a bylo nutno jednat, aby se seriál vůbec dotočil. Nakonec padlo smělé rozhodnutí: Stínadla budou modelová. A skutečně, v největším barrandovském ateliéru 6 vznikl v lednu 1969 rozsáhlý "model" stínadelských uliček, ve kterých pětice proháněla tajemného Široka a hledala stopy po Ježku v kleci.

Foglar se vrací

Bohužel po prvním uvedení Záhada hlavolamu putovala do trezoru a čekala tam téměř na den dlouhých dvacet let. Až po Sametové revoluci se černobílé příhody opět objevily na obrazovce a Jaroslav "Jestřáb" Foglar slavil velkolepý návrat.

Záložka slavných Rychlých šípů •  Josef Kropáček/PapirovaArcheologie.cz

I ABC se přidalo zveřejněním jeho nejslavnějšího artefaktu Ježka v kleci. Jeho autorem byl Ladislav Badalec a čtenáři ábíčka mohli záhy stavět další jeho poctu nesmrtelným příběhům. V prvním čísle ročníku 36, konkrétně 13. září 1991 vylétlo z vystřihovánkové přílohy ke čtenářům Létající kolo Jana Tleskače. Nejspíš ale temné síly zasáhly i tady, protože došlo k chybnému soutisku na líci a rubu, takže do časopisu musela být nahonem vložena správná stránka. Při druhém uvedení v ABC 13/ročník 44 (červen 1999) už bylo všechno v pořádku…

Oblékací panenka Vlasta vyšla v Mladém hlasateli v roce 1938 •  Josef Kropáček/PapirovaArcheologie.cz

Rychlé šípy v časopisech

Ábíčko se vždy hlásilo k odkazu časopisů, s nimiž Foglar spolupracoval, zejména šlo o Mladého hlasatele. A pohledem do historie zjistíme, že se "Rychlošípákům" (tak je hanlivě nazývalo Bratrstvo kočičí pracky) a jejich okolí věnoval určitý prostor. Například ve 4. čísle zmíněného Mladého hlasatele (ročník 14, 1938) byla otištěna oblékací panenka Vlasta. Ano, ona Vlasta, která klubu Rychlých šípů vyšila jejich vlajku. Má ještě jedno privilegium – byla to vůbec první vystřihovánka, která se tematicky nějak vázala ke slavnému klubu. V době uvolňování zákazů a restrikcí se objevily hrací karty Rychlé šípy (po roce 1989 reprintované) a záložky, na nichž byly vystřihovací postavičky.

Město jako přízrak: Za Foglarem na výstavu

Město jako přízrak: Za Foglarem na výstavu

Stínadla ve světě modelů

Pokud pomineme některá vydání na bázi spíše samizdatové (například hrací kostky v almanachu vydaném v roce 1988 k 50. výročí existence Rychlých šípů, autor Jan Stuchlík), pak se v oblasti modelů a modýlků prezentoval časopis Bobří stopou. Tady vyšla v příloze 5. čísla (prosinec 1994) dvoustránková vystřihovánka dioramatu Stínadel, pochopitelně značně zjednodušená. Nebyla to jediná výprava do záhadného města, i když ta druhá, v čísle 60 (září 2008) se týkala bytostně Rychlých šípů: Byla tu uvedena maketa jejich klubovny se všemi postavičkami, včetně boudy se věrným psíkem Bublinou. A nesmí chybět jedna z typických Rychlonožkových průpovídek.

Stínadla zase na světle

Po padesáti letech se kruh uzavírá – ABC se vrací do Stínadel a určitě si mnozí vzpomenou nejen na devítidílný seriál, ale třeba na dva komiksové sešitky Záhada hlavolamu a Stínadla se bouří, které vznikly vlastně už "na zapřenou" dramatickým způsobem na počátku smutného normalizačního období.

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 25/2019

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 25/2019

ABC přivítalo svobodu Foglarem a Ježkem v kleci

ABC přivítalo svobodu Foglarem a Ježkem v kleci

Záhada hlavolamu: Seriál s Rychlými šípy baví už půl století

Záhada hlavolamu: Seriál s Rychlými šípy baví už půl století