Ježek Sonic: Stějně slavný jako Mario nebo Mickey Mouse

Ježek Sonic: Stějně slavný jako Mario nebo Mickey Mouse
Sdílej
 
Nejrychlejší ježek na světě se objevil už před třiceti lety s cílem být stejně slavný jako Mario a Mickey Mouse. Teď se stal filmovou hvězdou. Ježek Sonic je takovým hitem, že se dočká pokračování. Film zrovna vychází na DVD a Blu-ray. Ale jeho titulní hrdina byl vlastně legendou dlouho předtím, než doběhl do kin.

 

Společnost Sega vyráběla v posledních dekádách minulého století herní konzole. Jmenovaly se třeba Genesis, Saturn a Dreamcast. Proti nim stály herní stroje od společnosti Nintendo. Na těch se v nejrůznějších hrách proháněli Mario a jeho kamarádi, zatímco Sega? Ta maskota, který by byl tak výrazný jako Mario, prostě neměla.

Sonic proti Mariovi

A to byl problém. Každý věděl, že Nintendo má Maria a že ten kníratý italský instalatér přirostl k srdci nejen dětem, ale i dospělým. Manažeři Segy si proto roku 1990 sedli ke stolu a za zavřenými dveřmi začali přemýšlet, co s tím. Prezident celé společnosti Hayao Nakayama požadoval stejně výraznou postavu, jakou je Mickey Mouse, další zaměstnanci pak zkoušeli navrhovat roztomilé a osobité klokany nebo veverky.

Donkey Kong: Nejslavnější videoherní opice slaví 35 let

Donkey Kong: Nejslavnější videoherní opice slaví 35 let

Modrý ježek

Výtvarník Naoto Ošima na to šel z jiného konce. Chtěl udělat protipól Maria, kterého vnímal jako hodného strýčka na pohlídání dětí. Ošimova postava měla být ostřejší, mít dravou energii a před ničím se nezaleknout. Do problémů měla skákat po hlavě, ale také je levou zadní vyřešit. A co bylo nejlepší – měla se umět proměnit v letící projektil. Ošima navrhl dvě zvířata: pásovce a ježka.

Ježek Sonic se zrodil ve firmě SEGA jako protivník Maria, ale nakonec se skamarádili •  SEGA, Wikipedia

Hledání hry

Že to nakonec vyhrál ježek, to dnes dobře víme. Jenže vezměte si, že i když byl Sonic už na světě, nebyla pro něj ještě připravená hra! Uvnitř Segy proto začala další zasedání, na kterých se řešilo, jak by měla vypadat hra pro takového frajera, jako je Sonic. Programátor Judži Naka, velký fanoušek rychlých aut, navrhl, že by Sonic mohl být extrémně rychlý. Všem vývojářům se to líbilo.

Ježek Sonic: Zběsilá jízda nejrychlejšího tvora ve vesmíru

Ježek Sonic: Zběsilá jízda nejrychlejšího tvora ve vesmíru

Skvělá zábava

Když roku 1991 vyšla Sonic the Hedgehog pro stroj Sega Genesis, líbilo se to i hráčům. Modrý ježek běhal extrémními rychlostmi chytře vystavěnými úrovněmi, sbíral zlaté prsteny a snažil se dostat na kobylku doktoru Robotnikovi. Byla to taková zábava, že se prodeje první hry vyšplhaly na osm milionů a založily tak základy nové videoherní série. Sega měla konečně svého maskota.

Sonic se objeví i na olympijských hrách ve hře Mario & Sonic at the Olympic Games Tokyo 2020 •  SEGA, Wikipedia

Vzlet a pád

Sonic se od premiéry své první hry objevil ve více jak šesti desítkách titulů. Z původní 2D skákačky se dostal i do třech rozměrů a prošel se všemi žánry od závodních her po RPG. Zejména v 90. letech minulého století se objevoval všude a prodeje všech her s jeho jménem přesahují 140 milionů. Jenže nic netrvá věčně. Společnost Sony uvedla roku 1994 PlayStation a ta pomalu ale jistě nahradila herní stroje od Segy.

Video se připravuje ...

Ježek Sonic: Trailker s českým dabingem • Zdroj: CinemArt CZ

Plácnutí s Mariem

V novém tisíciletí se Sega specializuje na vývoj her, nikoliv hardwaru. S ježkem Sonicem to tedy není ztracené a občas se vyskytuje, dokonce i na platformách od Nintenda či ve hrách s Mariem, jako je Mario & Sonic at the Olympic Games. To může působit trochu potupně, vždyť před 30 lety to měl být podle plánů pánů ze Segy Mariův nepřítel. Že se to nakonec celé protočilo a otočilo? Je to vtipné. Zároveň to dokazuje, že Sonic do útulku pro zestárlé videoherní hrdiny nepatří. Má se k světu, točí se podle něj filmy, vychází hry, animáky a komiksy – je to prostě legenda.

Ježek Sonic má spoustu kamarádů, kteří mu rádi pomohou •  SEGA, Wikipedia

Sonicova rodinka

Stejně jako Mario má i Sonic své nejlepší kamarády. Nejdůležitější je lišák Tails, který se stane Sonicovým největším parťákem. Slečna ježková Amy je pak Sonicovou přítelkyní. Proti nim stojí doktor Ivo Robotnik, který vytvořil třeba kovového a zlého Sonica nebo přátelský soupeř Knuckles. Osudy všech hlavních postav byly rozpracovány jak ve hrách, tak v komiksech a samozřejmě ve filmu.

Nejlepší hry s Ježkem Sonicem

Sonic the Hedgehog, 1991, Sega Genesis

Sonic the Hedgehog 2, 1992, Sega Genesis

Sonic 3 & Knuckles, 1994, Sega CD

Sonic Adventure, 1998, Sega Dreamcast

Sonic Unleashed, 2008, PlayStation, Xbox, Nintendo

Sonic Generations, 2011, PlayStation, Xbox, Nintendo

Sonic & All-Stars Racing Transformed, 2012, PlayStation, Xbox, Nintendo

Team Sonic Racing, 2019, PlayStation, Xbox, Nintendo

Přečtěte si >

Nový král gamingu Valorant a občanská věda v novém ábíčku

Nový král gamingu Valorant a občanská věda v novém ábíčku

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

Battle royale: Zákon silnějšího v herních světech

Battle royale: Zákon silnějšího v herních světech

 

Články odjinud