Mulan: Válečná disneyovka bez animovaných zvířátek

Video se připravuje ...
Sdílej
 
Nová hraná disneyovka vyměnila špičkově animovaná zvířátka za velkolepé válečné bitvy. Po technologicky úchvatných filmech Alenka v říši divů, Kráska a zvíře nebo Lví král nyní přichází další velká změna. Sympatická zvířátka a postavičky vystřídaly velkolepé boje ze středověké Číny.  

 

Skoro před sto lety vybudoval Walt Disney největší hollywoodské studio díky tomu, že se zaměřil na animované filmy pro celou rodinu. Dnešní klasiky jako Sněhurka a sedm trpaslíků byly tenkrát špičkovou ukázkou toho, co se dá dokázat díky nejmodernějším technologiím.

Ve 21. století si u Disneyho řekli, že by se to dalo zopakovat a klasické animační postupy a kreslíře vyměnili za nejlepší software. Po technologicky úchvatných filmech Alenka v říši divů, Kráska a zvíře nebo Lví král nyní přichází další velká změna. Sympatická zvířátka a postavičky vystřídaly velkolepé bitvy ze středověké Číny.

Mulan, neohrožená bojovnice

Mulan je obyčejná mladá dívka, která se má vdát za někoho, koho nemiluje. Když čínský císař povolá jednoho muže z každé rodiny, aby postavil armádu proti nájezdníkům ze severu, její otec musí na stará kolena znovu do boje.

Mulan je neohrožená bojovnice •  Falcon

Jenže zdraví mu už neslouží a hrozí, že v bitevní vřavě přijde o život. Odvážná Mulan se proto vydává za chlapce a vyrazí do války sama. Kromě nepřátelských bojovníků se musí střetnout i s prohnanou zlou čarodějnicí.

Filmové ukázky lákají na akční film pro celou rodinu. Nová Mulan vypadá ještě neohroženěji než hrdinka původního animáku Legenda o Mulan z roku 1998. Roztomilý malý mluvící dráček tentokrát chybí.

Neuvěřitelná kung-fu disneyovka

Nová disneyovka sází na velké válečné scény a neuvěřitelné kung-fu kousky, které popírají gravitaci. Právě takovými se čínské bojové filmy proslavily po celém světě. Vzniklo jich už tolik, že mají vlastní žánr zvaný wuxia.

Šaolin: Tajemný klášter kung-fu

Šaolin: Tajemný klášter kung-fu

Jejich hrdinové a hrdinky se těsně vyhýbají vrženým kopím, chytají do rukou vystřelené šípy, běhají po zdech a skáčou po střechách v akčním baletu. Mulan je pohádka, vyhýbá se krvavým scénám a je vhodná pro všechny věkové kategorie, ale bitevní scény jsou stejně působivé jako dramatické.

Nezastavitelná hrdinka

Pod příběhem o holce, která to umí s mečem a lukem lépe než polovina čínské armády, jsou podepsány tři scenáristky a jedna režisérka. Niki Caro natočila rodinné drama Pán velryb a díky ní a rozpočtu 200 milionů dolarů se Mulan stala nejdražším filmem, který režírovala žena.

Po několika odkladech se film konečně dostává do kin. Mulan nezastaví sňatek z donucení, obávaní nájezdníci, ani zlá čarodějnice. Na pokračování se již nyní pracuje.

Mulan nic nezastaví? •  Falcon

Mulan v akci

Hlavní hrdinka Mulan není jedinou odvážnou a neohroženou postavou. Vedlejší role si zahrály hvězdy (nejen) čínských akčních filmů a bojových umění Donnie Yen, Li Gong, Jet Li a Jason Scott Lee.

Možná jste s nimi viděli filmy jako Hrdina, Kletba zlatého květu nebo Obávaný bojovník. Některé z nich mají stejně dramatickou atmosféru velkolepých bitevních scén jako nová Mulan. Jason Scott Lee si dokonce před lety zahrál Mauglího v disneyovce Nová kniha džunglí.

Disney a hrané adaptace animovaných filmů:

Hrané adaptace klasických animovaných disneyovek vznikají už skoro 30 let, ale teprve ve 21. století se v nich objevují nejlepší digitální efekty místo skutečných zvířat.

Nová kniha džunglí (1994)

101 dalmatinů (1996)

Alenka v říši divů (2010)

Zloba – Královna černé magie (2014)

Popelka (2015)

Kniha džunglí (2016)

Kráska a zvíře (2017)

Kryštůfek Robin (2018)

Dumbo (2019)

Aladin (2019)

Lví král (2019)

Lady a Tramp (2019)

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

Slavná Lassie byla skutečná psí hrdinka a vysloužila si stříbrný obojek

Slavná Lassie byla skutečná psí hrdinka a vysloužila si stříbrný obojek

Hvězdné války nikdy neskončí: O čem budou další Star Wars?

Hvězdné války nikdy neskončí: O čem budou další Star Wars?

 

Články odjinud