Myši patří do nebe: Český animák se ukazuje

Myši patří do nebe: Český animák se ukazuje
Sdílej
 
Přijde myš a liška do nebe a potkají kozu, která říká... Ne, to není začátek vtipu, ale událost z animovaného filmu Myši patří do nebe. Nový český animák ukazuje sílu ruční animace a spojuje tradici loutkového filmu s počítačovými triky a efekty. Chcete ukázku? Mrkněte na trailery!

 

Myši patří do nebe je nový český animovaný film, který Denisa Grimmová a Jan Bubeníček připravovali dlouhých 10 let. Na začátku vycházeli z knižní předlohy Ivy Procházkové, její příběh však ve filmovém scénáři rozpracovali a dovyprávěli. Ale ta úvodní věta je pravda pravdoucí: Myška Šupito a lišák Bělobřich se skutečně dostanou do zvířecího nebe a čeká je série dobrodružných eskapád. Kromě adrenalinových jízd najdou i mnohem hlubší pravdy o životě a smrti.

Nejlepší animované filmy roku 2021 na AniFilmu

Nejlepší animované filmy roku 2021 na AniFilmu

Animované myši v nebi

Jedno z důležitých poselství animáku Myši patří do nebe vyplývá z toho, že myši a lišky se navzájem nesnáší. Šupito a Bělobřich jsou donuceni okolnostmi cestovat spolu a doplňovat se, takže nakonec zjistí, že důležitější než kožich je to, co je pod ním. Tedy, jakou máme povahu a jak moc jsme ochotni soucítit s ostatními a pomáhat si. Ale nemyslete si, kromě dvou hrdinů zjistíte, co má pod kožichem i velký lišák Tlamoun, strážkyně nebeské brány koza nebo krtek, mýval anebo žába či rak.

Ruční práce na fáze

Myši patří do nebe jsou pozoruhodné i kvůli stylu. Tvůrci využili fázovou animaci, tedy postupné ruční pohybování loutkami a snímání jejich jednotlivých fází. Samotné „ostré“ natáčení proto trvalo dlouhých 14 měsíců a odehrávalo se na 14 scénách. Ty byly tak veliké, že by se vám nevešly do pokojíku. Musely totiž vznikat v měřítku, které odpovídá samotným loutkám – Šupito je 15 centimetrů vysoká a lišák ještě vyšší.

Počítačové triky a efekty

Tak to mohli udělat na počítači, řeknete si. Na to také došlo. Při počítačových úpravách odmazali specialisté takzvané rigy, tedy ohebná ramena, která během animování drží loutky třeba ve výskoku ve vzduchu. Ve speciálních programech byly také scény dobarvovány a vznikaly v nich speciální efekty, třeba mraky. Taková práce vyžaduje co nejvíce detailní záběry, a tak bylo natáčeno v rozlišení 5.5K. V animáku Myši patří do nebe tedy ruční práci skvěle doplnily počítačové triky a výsledek je dechberoucí. Nevěříte? Zajděte na něj do kina!

Myši patří do nebe

REŽIE: Denisa Grimmová, Jan Bubeníček HRAJÍ: Matouš Ruml, Ondřej Vetchý, Lukáš Pavlásek, Jiří Lábus PREMIÉRA: 7. října 2021

Natočte vlastní animák

Fázová animace se obecně nazývá „stop motion animací“ a jde o jednu z nejdostupnějších metod, jak něco animovat. Můžete si to sami vyzkoušet! Ať už máte telefon se systémem Android, nebo iOS, stáhněte si aplikaci Stop Motion Studio a zkuste si v ní něco natočit. Aplikací ale existuje mnohem více, stačí si vybrat. Ale pozor – potřebujete pořádnou dávku trpělivosti.

Lego filmařina: Dejte kostičkám život!

Lego filmařina: Dejte kostičkám život!

10 nejlepších filmů, které si zamilujete

10 nejlepších filmů, které si zamilujete

Simpsonovi navždy! Nejdelší animovaný seriál je nekonečná zábava

Simpsonovi navždy! Nejdelší animovaný seriál je nekonečná zábava

 

Články odjinud