Superman: Různé tváře nejznámějšího superhrdiny

Superman: Různé tváře nejznámějšího superhrdiny
Sdílej
 
V seriálu Superman a Lois se jeden z nejznámějších superhrdinů ukazuje v podobě, v jaké na něj nejsme zvyklí. Muž z oceli má mnoho tváří. Ať už je animovaná, klasická nebo drsná, podívejte se na ty nejzajímavější. O co, že je neznáte všechny?

 

Superman byl prvním superhrdinou. Jeden by řekl, že za těch více než osmdesát let existence Muže z oceli dobře známe.

Ale nový seriál Superman a Lois ho představuje jako ženatého taťku, který má dva dospívající kluky a pořád někde lítá. Trable se zachraňováním světa přitom nemusí být nic proti domácím problémům.

O seriálu Superman a Lois se rozepisujeme trochu více v ábíčku č. 12/2021. Toto ábíčko si můžete koupit online (tady) a bude vám doručeno až domů. Superman má mnoho různých tváří a na následujících řádcích představujeme nejzajímavější z nich.

Superman a Lois a divná pravidla přirody v super novém ábíčku

Superman a Lois a divná pravidla přirody v super novém ábíčku

Superman (1940)

Supermanova dobrodružství začala v prvním čísle komiksové série Action Comics, postupně se rozšířila i do rozhlasových her a později se dokonce dostala až do muzikálu uvedeného na Broadwayi.

Vůbec první film s Mužem z oceli se jmenoval jednoduše Superman. Je animovaný, trvá jen deset minut a měl premiéru na podzim roku 1941. Vznikl v produkci studia Fleischer a po něm následovalo ještě 16 pokračování, které jsou všechna ke shlédnutí na YouTube.

Superman (1948)

Když se na konci 40. let 20. století televize teprve začala rozšiřovat do domácností a všechno důležité se ještě odehrávalo v kinech, měl premiéru patnáctidílný filmový seriál. Bylo to poprvé, co se Superman objevil před kamerou v živé podobě. Hrál ho polozapomenutý Kirk Alyn.

Adventures of Superman (1952)

Prvním hercem proslaveným rolí Muže z oceli byl George Reeves. Stal se hvězdou televizního seriálu, který se vysílal šest let.

Všichni jeho mladí diváci byli toho názoru, že hlavní hvězda je super, někteří si dokonce mysleli, že je skutečným Supermanem. Reeves si ho předtím zahrál i v nezávislém černobílém béčkovém, zato prvním celovečerním, filmu Superman and the Mole Men.

Superman (1978)

Legendární klasika vašich tatínků a dědečků byla vůbec prvním hollywoodským superhrdinským dobrodružstvím s úctyhodným rozpočtem.

Superman z roku 1978 se stal prvním krokem k pozdějším filmovým hitům jako Batman (1989), Spider-Man (2002), Temný rytíř (2008) a Iron Man (2008) celému filmovému vesmíru studia Marvel. Supermana si stejně jako v dalších třech pokračováních zahrál Christopher Reeve.

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

Superman (1993)

Původní název dobrodružného romantického seriálu by se dal přeložit jako Lois a Clark: Supermanova nová dobrodružství. Postupně vznikly čtyři řady, které byly primárně zaměřené na dospělé diváky. V hlavních rolích se proslavili Dean Cain jako Superman a Teri Hatcher jako Lois.

Smallville (2001)

Co dělal Superman, než se stal Supermanem? Na to odpovídá úspěšný seriál s Tomem Wellingem, který zachycuje dospívání mladého Clarka Kenta v idylickém americkém zapadákově Smallville. Kultovní podívaná se vysílala celých deset let a až v posledním dílu se fanoušci dočkali toho, že si hlavní hrdina oblékl ikonický červenomodrý kostým.

Superman se vrací (2006)

Na Supermana s Georgem Reevesem volně navazuje o skoro třicet let mladší film Superman se vrací, ve kterém už zesnulého herce vystřídal Brandon Ruth. Hlavní hrdina se v něm vrací na Zem po pěti letech absence.

Starší Ruth si později zopakoval roli Supermana ve speciálu Krize na nekonečnu Zemí, který se odehrává napříč epizodami různých seriálů z Arrowverse (o co jde zjistíte v článku pod tímto odstavcem).

Flash: Bleskově úspěšný superhrdina z Arrowverse

Flash: Bleskově úspěšný superhrdina z Arrowverse

Muž z oceli (2013)

Po úspěchu trilogie s Temným rytířem Batmanem si v Hollywoodu řekli, že Superman by taky mohl být patřičně drsným a pochmurným hrdinou. Vznikl Muž z oceli a začala nová série filmů podle komiksů vydavatelství DC.

Následovaly ambiciózní, ale ne tolik úspěšné projekty Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti (2016), Liga spravedlnosti (2017), ale i režisérská verze Ligy spravedlnosti Zacka Snydera (2021). Ve všech si Supermana zahrál Henry Cavill, který už ale podle některých zpráv s Mužem z oceli skončil.

Superman a Lois (2021)

Zatím nejnovější dobrodružství Muže z oceli vznikla díky úspěchu seriálů Supergirl, Flash, Arrow, Batwoman a Legends of Tomorrow. Právě v nich se ve stejných rolích objevili Tyler Hoechlin a Elizabeth Tulloch, kteří hrají Supermana a Lois. První řada právě vrcholí a je dostupná díky streamovací službě HBO GO. Druhá série se už chystá.

Konec Supermana: Muž z oceli nepřežil zemětřesení v Hollywoodu

Konec Supermana: Muž z oceli nepřežil zemětřesení v Hollywoodu

Marvel šokuje! WandaVision odhaluje budoucnost dalších filmů?

Marvel šokuje! WandaVision odhaluje budoucnost dalších filmů?

Falcon a Winter Soldier: Nový seriál Marvelu a co nás v něm čeká

Falcon a Winter Soldier: Nový seriál Marvelu a co nás v něm čeká

 

Články odjinud