Spider-Man 2

Sdílej
 
Pavouci a chobotnice. Jedni mají hodně nohou, druzí hodně chapadel. Jedni žijí na suchu, druzí ve vodě. V novém komiksovém filmu se potkávají způsobem, nad kterým zůstává matce přírodě rozum stát - držte si klobouky, přichází Pavoučí muž a doktor Chobotnice!

Pavouci a chobotnice. Jedni mají hodně nohou, druzí hodně chapadel. Jedni žijí na suchu, druzí ve vodě. V novém komiksovém filmu se potkávají způsobem, nad kterým zůstává matce přírodě rozum stát - držte si klobouky, přichází Pavoučí muž a doktor Chobotnice!

Tehdy...

S velkou silou přichází velká zodpovědnost. Peter Parker to nevěděl vždycky. Když ho pokousal radioaktivní pavouk a proměnil ušlápnutého studentíka Petera v neporazitelného mutanta, užíval si budoucí Spider-Man hlavně skákání z jednoho domu na druhý a začal si přivydělávat jako maskovaný zápasník. A hlavně byl nafoukaný jako horkovzdušný balon. Byl tak nafoukaný, že dokonce nechal uprchnout zloděje, i když ho mohl chytit. Zdálo se mu, že to není jeho starost. O to větší šok zažil, když stejný zloděj shodou nešťastných náhod zavraždil jeho strýčka Bena, který mu byl po smrti rodičů náhradním otcem. Až tehdy vystrčil Peter hlavu z pavučiny a začal využívat svých schopností, jak se na hrdinu sluší a patří.

... a nyní

V prvním Spider-Manově filmovém dobrodružství jsme byli svědky toho, jak chudý student k nadpřirozeným schopnostem přišel - a také toho, jak přišel k dívce svých snů Mary Jane Watsonové a jak od ní zase odešel. Ve druhém dílu, který už pokrývá pavučinou plátno vašeho nejbližšího kina, se Spider-Man (aneb Peter Parker) bude plácat v citových problémech s Mary Jane i nadále, protože osudové ženy se vás prostě chytnou a už nepustí. Jako by to nestačilo, ve městě se objevuje nový padouch.

Foto
Zatímco v prvním filmu se Spider-Man potýkal se šíleným Zeleným skřetem, tentokrát na něj nastupuje ještě silnější kalibr - geniální doktor Otto Octavius, který si na záda navařil pár chapadel a stal se obávaným doktorem Oktopusem - Chobotnicí. Horší by to snad být nemohlo... nebo snad ano? Že by se chtěl našemu Spideymu třeba pomstít synek Zeleného skřeta, který je současně nejlepším kamarádem Petra Parkera? To si pište, že ano.

Osudové ženy

Teta May

Peter Parker se na moc lidí spolehnout nemůže. Když třeba vyhodí padoucha dveřmi, padouch se vrátí oknem. Ale tetička May je výjimka. Vychovala ho a starala se o něj, dokud se Peter nezačal starat o ni. Na tetu May je spoleh. Až na to, že v době nedávné odhalila Peterovu tajnou identitu. Ale tak to chodí. Tety vám přijdou na všechno.

Mary Jane Watson

Mary Jane - dívka, která se proplétá Peterovým životem jako dobře upletenou pavučinou. V komiksu se s ní Peter Parker už dávno oženil, ale ve filmu kolem sebe zatím komplikovaně brousí. Peter má totiž příliš velkou zodpovědnost na to, aby si s Mary Jane začal a vystavil ji nebezpečí. Rozkládá ho to zevnitř, ale má ji příliš rád.

Černá kočka

Kočičí žena se dříve nebo později chytne drápky každého superhrdiny. Stejně jako má Batman svou Kočičí ženu, Spider-Man se musí potýkat s Černou kočkou. Chvíli s ní dokonce chodil (nebo spíš skákal po střechách a mlátil padouchy), a dokonce jí odhalil i svou pravou identitu.

Osudoví muži

Strýček Ben

Otcovská figura Peterova života. Strýček Ben přivedl Petera k učeným knihám, podporoval jeho vzdělání, obstaral mu s tetou May první mikroskop. Peter si bude navždy vyčítat, že nezabránil strýčkově vraždě. To je motor, který ho žene stále dál na jeho křižácké výpravě proti zločinu.

J. Jonah Jameson

Šéfredaktor deníku Daily Bugle (Drby dne), ve kterém Peter Parker pracuje jako fotograf se specializací na Spider-Mana, našeho hrdinu k smrti nenávidí! Svého času byl dokonce schopný platit zabijáky, kteří měli Spider-Mana zlikvidovat.

Harry Osborn

Harry Osborn s Peterem Parkerem sdílel už mnohé dobré i zlé. Nejdřív Petera nesnášel, pak se skamarádili. Svého času chodil i s Peterovou nynější ženou (alespoň v komiksu) Mary Jane. Harryho problém je jeho otec Norman - obávaný Zelený skřet, který zahynul při souboji se Spider-Manem. Harry se stal druhým Zeleným skřetem a z jeho vlivu se nedostal, ani když už měl vlastní rodinu.

Ti zlí

Doktor Oktopus

Neboli také doktor Chobotnice. Tento vědec šel ve svém výzkumu skutečně do důsledků a nechal si na záda přimontovat systém neuvěřitelně
Foto
silných chapadel. K čemu je používá? K pronásledování a případně i škrcení Spider-Mana.

Zelený skřet

Nejnebezpečnější z nebezpečných. Zabil Spider-Manovu první lásku Gwen Styceyovou a po souboji s naším hrdinou skončil napíchnut na svém vlastním létajícím kluzáku. Ano, ve filmu to bylo jinak, ale v komiksové skutečnosti to je přesně tak, jak vám říkáme.

Venom

Z válek superhrdinů v daleké galaxii si Spider-Man přinesl nový černý kostým. Posléze ale zjistil, že ten kostým je živou bytostí, symbiontem, který si ze Spideyho dělá loutku na hraní. Náš hrdina se vrátil ke starému kostýmu, ale symbiont si našel další oběť. Jde trochu o to, kdo ho obléká, a Venom dokáže být i prima chlap. Mimochodem, Spider-Manův pavoučí smysl na něj neplatí.

Mysterio

Proč ukrývá tento zloduch svou tvář pod přilbou? Hraje si na kosmonauta, nebo je prostě jen příliš šeredný? Ani jedno, ani druhé - Mysterio chrlí na své protivníky ne dvakrát voňavé plyny, kterými jim přivozuje halucinace a noční můry.

Kingpin

Na první pohled to vypadá, že by tenhle chlapík mohl dělat imitátora obřích koblih. Nenechte se ale klamat vzhledem - Kingpin ovládá celé podsvětí. Je to nejen lotr, ale inteligentní lotr, takže neváhá jít dopoledne Spider-Manovi po krku, v poledne mu pomoct a k večeru ho požádat o radu.

Carnage

Jestli je Venom stroj na zabíjení, pak Carnage jsou chodící jatka. Blízký příbuzný symbionta, kterého si Spidey přinesl z daleké galaxie, vystřeluje ze svého těla smrtící trny, které je schopen zformovat i do obří sekery.

narodil se pavouček

Spider-Man se představil v komiksovém časopise Amazing Fantasy č. 15, který vyšel v dubnu 1962.

Pavoučí smysl

Když jde do tuhého, Spider-Manovi začne třeštit hlava. Není to asi nejpříjemnější, ale zase lepší než po ní bez varování dostat kolejnicí (a s tou se na Spideyho běžně chodí). A protože je Peter Parker vzdělaný kluk, už si stačil vyrobit drobné pavoučky, na které jeho smysl reaguje a které tak může používat ke stopování zloduchů. Pokud chtějí autoři Spider-Manovi pořádně zavařit, pošlou na něj padoucha, který dokáže Spider-Manův pavoučí smysl obejít nebo úplně vyřadit. A to pak náš hrdina sem tam dostane tou kolejnicí.

Síla a odolnost

Chytněte Spider-Mana za nohu, mrskněte jím proti taxíku a můžete si hledat jiný odvoz, protože tohle Spidey rozchodí jakoby nic. Kousnutí radioaktivního pavouka navíc nabušilo Petera Parkera takovou silou, že ranou pěstí vyřadí ze hry i rozjetý náklaďák a pár desítek metrů vyskočí jen se středním odrazem. Šampioni ve skoku vysokém blednou závistí - nemluvě o těch v dalekém.

Šplhání po zdi

Ano, ano, to je to pravé ořechové - lezení po zdi! Není to ta nejlepší věc na světě? Když Peter Parker zmutoval, vyrašily mu na těle miniaturní chloupky, díky kterým se může přilepit na zeď stejně jako moucha, pavouk nebo gekon. Nebojte, jsou miniaturní, takže se Peter nemusí bát vylézt na koupaliště jen v plavkách.

Lidskost

Tohle je na Spider-Manovi rozhodně nejsympatičtější - v jádru zůstal člověkem, běžným klučinou, který by si nejraději ze všeho zalezl ke knížce, svalil se na gauč a snažil se zapomenout na to, že ho nechce ta holka, do které je zblázněný. Peter Parker je to, co dělá ze Spider-Mana vašeho kamaráda. Vlastně je vám trochu podobný. Takže tohle všechno by se jednoho dne mohlo stát i vám, nemyslíte?

Pavučiny

Největší parádička pod sluncem - Spider-Man vystřeluje z rukou pavučiny, houpe se na nich z mrakodrapu na mrakodrap, motá do nich zločince a příležitostně je používá jako padák, štít nebo nákupní tašku. Odkud je ale vystřeluje? Na to jsou dvě teorie. Podle té komiksové Peter pavučinu vytváří v laboratoři a pumpuje ji do svých vystřelovačů pavučin, které si vyrobil v dílně. Podle teorie filmové ovšem vystřeluje Spidey pavučiny přímo z rukou.

Pavoučí soutěž!

S výhrami v naší spider-manovské soutěži už vám opravdu nebude nic chybět. Obléknete si pavoučí tričko a pavoučí mikinu, na hlavu narazíte pavoučí kšiltovku, usadíte se do rozkládacího pavoučího sedátka, nebo se rozvalíte na pavoučí dece, nad hlavou si rozevřete pavoučí deštník a budete si hrát s pavoučí stavebnicí od Lega. A až se vyválíte, můžete vyrazit do Lanového centra Proud (a to buď v Praze, v Brně, v Olomouci, v Ostravě nebo v Harrachově), ve kterém se konečně vyšplháte až do oblak jako pravý Spider-Man. Co pro to musíte udělat? Ne, nemusíte nám uplést pavučinu - stačí nakreslit jednu stránku vlastního komiksu se Spider-Manem a poslat ji na notoricky známou adresu naší redakce: ABC, Žerotínova 38, 130 50 Praha 3 do 3. 8. 2004. Obálku označte heslem SPIDER-MAN.