Superman - Batman

Sdílej
 
Stárnutí se nikdo nevyhne. Stárnou lidé, stárnou stromy a stárnou dokonce i bytostí s nadlidskými schopnostmi. A tak se rozlučte s barevnými superhrdiny Supermanem a Batmanem, kteří si oblékali spodní kalhoty přes přiléhavé kamaše. Batman vstal z invalidního vozíku a Superman vstal z mrtvých. Naši superhrdinové se změnili.

Stárnutí se nikdo nevyhne. Stárnou lidé, stárnou stromy a stárnou dokonce i bytostí s nadlidskými schopnostmi. A tak se rozlučte s barevnými superhrdiny Supermanem a Batmanem, kteří si oblékali spodní kalhoty přes přiléhavé kamaše. Batman vstal z invalidního vozíku a Superman vstal z mrtvých. Naši superhrdinové se změnili.

Foto
Batman je starý pán. Na první pohled byste si jej spletli s některým z jeho dřívějších protivníků. Vlasy, které mu ještě nestačily vypadat, má bílé jako sníh a jeho chátrající tělo drží pohromadě jen důmyslné lešení. K nervóznímu starouškovi, klepajícímu hůlkou na okno odjíždějící tramvaje, má ale pěkně daleko - z města Gotham vytvořil Batman policejní stát, nad kterým má absolutní moc. Ani Superman už není žádný mladík. Jeho tvář je zarostlá šedivým plnovousem a on se teď věnuje farmaření. Záchranářství vystřídal za zelinářství a místo ochrany zeměkoule před invazí mimozemšťanů radši sází brambory. Důchod si přece zaslouží každý a Superman se nějak zabavit musel - začal se nudit poté, co složil i papírový Karlštejn z ábíčka komplet za osmnáct vteřin. "Tohle že jsou naši hrdinové?" ptáte se jistě. Inu, ano a ne. Představením starého Batmana a ještě staršího Supermana začíná slavná komiksová kniha Kingdom Come, ale nemusíte se bát - Superman si velmi rychle oholí vousy a vydá se znovu do boje, a podobně i Batman opráší svůj netopýří kostým, tentokrát připomínající spíše brnění, a na stará kolena vyrazí přímo do centra dění - a takové centrum poznáte tak, že tam zrovna padá atomová bomba.

SKUTEČNOSTI A ALTERNATIVY
To byla ale řeč pouze o jedné komiksové knize, takzvaném comicbooku, s jejímž dějem běžně prodávané komiksy našich superhrdinů vůbec nesouvisí. V Americe vychází Supermanovi s Batmanem pár řadových komiksů za měsíc a v těch je víceméně zachováván jejich "skutečný" vývoj. V těchto klasických řadových epizodách jsou Superman i Batman stále nestárnoucí mladíci a prožívají svá dobrodružství tak trochu jako televizní seriál. Lépe řečeno - několik souběžně se odehrávajících televizních seriálů. Ale čas od času se nějaký autor utrhne ze řetězu a napíše, popřípadě si i nakreslí dobrodružství, které do dějové posloupnosti seriálových komiksů vůbec nezapadá. Takovými příběhy jsou samostatné komiksy, ve kterých Batman bojuje proti Predátorovi, Superman proti Terminátorovi, popřípadě se odehrávají v dávné minulosti nebo ve vzdálené budoucnosti.

BATMAN TEHDY A NYNÍ
Pro Bruce Waynea to začalo nenápadně - jako chlapce jej vzali jeho milionářští rodiče do kina na film Zorro mstitel. Osud tomu chtěl, aby se cestou z kina dostali do temné uličky, kde byli Wayneovi přepadeni a zabiti. Jejich syna zloduši ušetřili, což byla ovšem velká
chyba. Milionářský sirotek rostl a veškeré své dospívání věnoval přípravě na největší válku proti zločinu, jakou kdy jeho město Gotham zažilo. Vrátil se jako dospělý muž a kromě toho, že převzal vedení nad rodinným podnikem Wayne Enterprises, se začal mstít. Přestože byly jeho akce proti zločinu úspěšné, nějak to nebylo ono. Bruce Wayne chtěl víc - potřeboval zasít strach v srdcích svých nepřátel. A pak si vzpomněl, čeho se sám v nekonečné jeskyni pod svým domem v dětství nejvíce vyděsil - netopýra. Začal se proto oblékat jako netopýr a gothamské zločince od té doby nenechá spát nová noční můra - Batman. Ano, Batman má noční můry, ale od jisté doby je dokáže irozdávat. Netopýří muž se v komiksu poprvé objevil roku 1939 a do sedmdesátých let fascinoval naše předky barvitým pochytáváním zavilců a vytahováním nových a nových zbraní ze svého "utility belt", tedy batopasku. Když to tak ale dělal beze změny čtyřicet let, čtenáři mu začali buď závidět, nebo nedůvěřovat. Ale hlavně - přestali ho kupovat. Důvod vystihl v předmluvě k italskému vydání Albertsových Dějin komiksu Umberto Eco: "V 60. letech si komiksoví tvůrci mysleli, že mohou přidávat plyn donekonečna, a zapomněli točit volantem." Roku 1985, když z tůně věčných lovišť použitých hrdinů vykukovala už jen netopýří ouška, se objevil komiksový scenárista a kreslíř Frank Miller a vytvořil slavný comicbook Batman - The Dark Knight Returns, který podle všeho vyjde v brzké době i u nás. Na dvou stech stranách tohoto příběhu je Batman pětapadesátiletým mužem, který zavěsil netopýří plášť na hřebík. Ale svět kolem něj je zmítán blížícím se jaderným konfliktem, Gotham ohrožuje armáda pubertálních vrahounů a z arkhamského blázince jsou propuštěni údajně napravení zločinci Two-Face a Joker - a tak Batman sfoukne prach z batmotorky a vrací se do hry. Millerův komiksový opus ovlivnil pojetí Batmana jako takového a od té doby můžeme sledovat velkou proměnu v komiksech o temném rytíři města Gothamu. Batman od té doby už není ani tak hodným skautíkem, co honí lupiče, jako spíše šíleným mstitelem, který se občas chová jako ještě větší psychopat než zločinci, kterým jde po krku, a opékat buřty byste si s ním proto asi nechtěli (pardon, špatný příklad - jasně, že chtěli, že ano?).

Foto
SUPERMANOVA CESTA DO AMERIKY
Na rozdíl od Bruce Waynea neměl Clark Kent ani šanci své rodiče poznat. Narodil se jako Kal-El na planetě Krypton, bohužel - nebo bohudík - zrovna v době, kdy se planeta připravovala na svůj vlastní pohřeb. Jeho rodiče - Jor-El a Lara - se rozhodli pro zachování rodu, naložili batolátko do rakety a vystřelili je do vesmíru. Krypton přestal existovat a poslední Kryptoňan byl ztracen ve hvězdách. Až se mu postavila do cesty zeměkoule - a nehodlala mu uhnout ani o píď. Po tvrdém přistání nalezli děťátko dva pozemšťané - Jonathan a Martha Kentovi - a postupem času z něj vychovali slušného pozemšťana - skoro. Zatímco Bruce Wayne alias Batman zdědil po rodičích miliony, musel se Clark Kent alias Superman živit, jak se dalo. Nechal se zaměstnat jako novinář v deníku Daily Planet, který vychází ve městě Metropolis. Clark se od zbytku populace ovšem trošku lišil. Předběhl vlak, uzvedl traktor a taky trochu létal. Bylo načase, aby prozkoumal svůj původ, a když se dozvěděl, kdo ve skutečnosti je, musel také zaujmout nový postoj ke své nové planetě, vesmíru a vůbec. S nadlidskými schopnostmi je to buď, anebo - využít, nebo zneužít? Kent se rozhodl pro první možnost a stal se Supermanem, hrdinou, který zachraňoval pozemšťany v situacích, na něž jejich vlastní síly nestačily. Postupem času se dozvěděl nové skutečnosti o svém původu a díky svébytným pohybům v časoprostoru se dokonce i setkal se svými skutečnými rodiči a poznal svůj domov. To všechno samozřejmě probíhalo v rozmezí roků a Superman na to měl také docela dost času - poprvé se v komiksu objevil ještě dříve než Batman, konkrétně v roce 1938.

SUPER-RAKEV A INVALIDNÍ BAT-VOZÍK
I superhrdinové mají své dny. V komiksové sérii Knightfall si Batman sáhl až na dno svých sil - ostraha arkhamského ústavu pro ty nejnenapravitelnější zlosyny jednoho dne padla a Batman měl náhle práce nad hlavu. Zcela vyčerpán pronásledoval uprchlá monstra dnem i nocí a jediným spánkem mu byl šlofíček mezi popelnicemi. A pak se objevil neporazitelný protivník Bane - dostal se až do Batmanova nejzazšího útočiště a svedl s ním vítěznou bitvu. Batman skončil s nalomenou páteří na invalidním vozíku a své pravomoci musel svěřit svému nástupci. Jenže tento nástupce pobývání v netopýřím kostýmu psychicky neunesl a začal se chovat jako nebezpečný šílenec. A tak se musel na své místo vrátit původní Batman - Bruce Wayne, uzdravený, zocelený a připravený zatočit se svými nepřáteli tak razantně jako nikdy předtím. Superman skončil o svém špatném dni ještě hůře. Jeho osudový protivník se jmenoval Doomsday a na své cestě k Metropolisu za sebou zanechával jen trosky a převálcované hrdiny, co se mu odvážili postavit do cesty. Jeho konečnou stanicí bylo město Metropolis a jeho ochránce - Superman. Souboj byl gigantický, město se proměnilo v jeden velký bitevní ring a oba protivníci ze sebe vydali všechno - doslova. Souboj skončil smrtí obou z nich. Supermanovi byl vypraven ohromující pohřeb a nad rakví mu hovořil tehdejší prezident Bill Clinton. Ale ani v tomto případě za superhrdinovým příběhem nezazvonil zvonec. Superman svedl svůj souboj se smrtí a o nějaký čas později se na světě ocitly hned čtyři bytosti, označující se za Supermany - mezi nimi byl i mladý chlapec a šílený kyborg. Aby toho nebylo málo, následoval ještě velký boj mezi červeným a modrým Supermanem, kdy si nikdo nebyl jistý, který je vlastně který... když se ale po mnohých peripetiích konečně rozhodlo, byl na světě zpátky skutečný Superman - Clark Kent.

Foto
V NOUZI POZNÁŠ PŘÍTELE
Batman a Superman nikdy nemohou být takoví kamarádi jako Mirek Dušín a Jarka Metelka. Superman je šampionem ochranářství, zatímco Batmana žene odhodlaná pomsta. Clark Kent se převléká za Supermana, zatímco Batman se převléká za Bruce Waynea (dokonce ani v soukromí už si občas nesundává netopýří masku, protože se tak "cítí pohodlněji"). Navíc je samozřejmě Superman mimozemšťan nadaný nadpozemskými silami, zatímco Batman je normální člověk, spoléhající se jen na svou sílu a intelekt. Oba stojí na straně dobra, ale dobro má, stejně jako zlo, mnoho stránek. Oba se proto sem tam sice pěkně chytnou, zejména v přístupu k potírání zločinu, na druhou stranu mají za sebou mnohé společné úspěchy. Nejvýraznějším z nich je patrně spolupráce v superhrdinské organizaci JLA. Nicméně i skutečnost, že za její fatální krizi byl svého času shledán zodpovědným právě Batman, svědčí o tom, že se náš hrdina v netopýří kápi od supermanů držel vždycky trochu dál. K dokonalosti je tento přístup dotažen ve zmíněných komiksech Kingdom Come a hlavně The Dark Knight Returns, kde jsou už ze Supermana a Batmana skuteční nepřátelé na život a na smrt - byť všechno dopadne přece jen trochu jinak, než se zdá. Batman učí Supermana, jak se chovat k zeměkouli, lidem, a hlavně jemu samému i v aktuálním pokračování Millerova slavného komiksu, nazvaném The Dark Knight Strikes Again. Autor Frank Miller přiznává, že při tvorbě tohoto vpravdě šíleného komiksu vycházel z řecké mytologie a rozdělil svět na bohy a hrdiny. A bohy jsou v tomto případě právě Superman, Batman a amazonka Wonder Woman.

SUPERMAN, BATMAN A STŘÍBRNÉ PLÁTNO
Pokud jste v něčem opravdu dobří, dříve nebo později to dotáhnete až k filmu. Teď nemluvím ani tak o těch z vás, kteří složili náš papírový Karlštejn za rekordní dvě minuty a patnáct sekund (Superman se do klání nepočítá, protože to není člověk, a navíc nemá ABC předplacené), ale o těch nejlepších z komiksových hrdinů. Superman i Batman se v televizi a v kině objevili nesčetněkrát a oba mají za sebou lepší i horší filmové počiny. Co stojí skutečně za to, jsou filmy Batman a Batman se vrací od režiséra Tima Burtona, který přesně vystihl temnou atmosféru moderního Batmana. K zahození není ani parádní film Superman od režiséra Richarda Donnera a jeho druhý díl. Těch filmů je ale mnohem více, stejně jako televizních seriálů, a zdaleka ne všechny jsou povedené. Vaší pozornosti doporučím radši kreslený seriál o Batmanovi, který patří možná k těm nejlepším kresleným sériím vůbec. To nejlepší nás ale, jak se téměř pokaždé zdá, čeká v budoucnosti. Nezávislý režisér Darren Aronofsky dokončuje temný film z Batmanových začátků podle Millerova komiksu Batman: Year One, Brett Ratner se zase chystá na snímek s všeříkajícím názvem Superman V. A komu by to náhodou nechtělo stačit, režisér Wolfgang Petersen, autor filmů jako Dokonalá bouře či Air Force One, dává dohromady velký filmový projekt s pracovním názvem Superman vs. Batman. Pokud to vyjde tak dobře, jak to zní, pak se máme skutečně na co těšit. Superman ani Batman v žádném případě ještě zdaleka neřekli svoje poslední slovo.

SÍLY A SLABINY
Superman toho umí opravdu hodně a je prakticky nezranitelný. Očima propálí ocelovou stěnu a jeho kůži neprotrhne ani dávka z kulometu. Jediné, co mu může ublížit, je látka z jeho rodné planety zvaná Kryptonit (čehož se proti němu neštítil zneužít ani Batman) a dvakrát dobře nedělá Supermanovi ani magie (Wonder Woman by jej mohla svým magickým mečem roztít vpůli, kdyby chtěla) (jako že nechce, vždyť se mají rádi). To Batman je zranitelný jako úplně normální člověk a do hrobu by jej poslala i úplně normální rána z děla. Jenže Batman je vynalézavého ducha, a tak nosí neprůstřelný kostým a ani jeho vynálezy nejsou žádná párátka - už jen ve svém opasku nosí celý arzenál silných zbraní. Co může oba naše superhrdiny zaručeně zničit, je vyzrazení jejich pravé totožnosti. Není divu, že si ji chrání víc než vy nejnovější výtisk ABC.

SUPERMANI, SUPERKOMIKSY A SUPERFILMY
Filmy podle komiksů dnes zažívají velký úspěch - jednak proto, že trikaři umějí věci, o kterých se ještě před pěti lety nezdálo ani šílencům z Arkhamova ústavu, a jednak proto, že je dostali do ruky scenáristé a režiséři první třídy. Velmi často se dokonce jedná o lidi, kteří s komiksy neměli nikdy předtím nic společného. Jako příklad za všechny uveďme skvělý snímek X-Men, jehož režisér Bryan Singer proslul do té doby jako tvůrce převratné kriminálky Obvyklí podezřelí. O tom, jak se vyplatí zadat zfilmování komiksu držiteli Oskara, se můžeme v kině přesvědčit na krásném snímku Road to Perdition, který natočil podle černobílého komiksu tvůrce Americké krásy Sam Mendes. A na co se můžeme těšit? Ostošest se točí snímky X-Men 2 (pokračování mutantské ságy) a Daredevil (kde hlavním hrdinou je slepý právník s nadlidskými schopnostmi). Na co se ale každý musí doslova nadrženě třást, je snímek podle komiksu Hulk - netočí ho totiž nikdo jiný než režisér geniálního filmu Tygr a drak Ang Lee.

HODNÝ, ZLÝ A OŠKLIVÝ
Pokud mají Superman s Batmanem něco společného, pak to jsou protivníci, ti nejhorší z nejhorších. Oba se musejí potýkat s nejnebezpečnějšími lidmi, jako je Lex Luthor (který to dotáhne až na prezidenta Spojených států), a nejšílenějšími psychopaty, jako je Joker. Životy obou z nich také změnila bytost zvaná Anti-Monitor, která se rozhodla zničit veškerou existenci včetně alternativních vesmírů v sáze Crisis on Infinite Earths. Pan Mxyzptlk je pak zloduch, který na Supermana útočí magickými silami, a Darkseidovi se zase podařilo kompletně mu vymýt mozek. Batmanovými soky jsou kromě Jokera i hádankář Riddler a schizofrenický Two-Face. Ten je zářným a zákeřným příkladem toho, že v boji proti zločinu můžete ztratit velkého přítele - kdysi byl skvělým právníkem Harveyem Dentem, zásadním Batmanovým pomocníkem. Ale časy i lidé se mění - o tom více v comicbooku Batman: The Long Halloween

PŘÁTELÉ A PŘÍTELKYNĚ
Superman měl za dobu svého působení po ruce nejen Superboye, ale i Supergirl a ve zlaté době komiksu dokonce i Superpsa. K jeho stálým přátelům z redakce Daily Planet patří Jimmy, Perry a samozřejmě i kolegyně Lois Lane, se kterou se oženil. To Batman takové štěstí na ženy nemá a přiznejme si - ani by se k němu nehodily. Jediná žena, která se kolem něj věrně pohybuje už celé roky, je Catwoman kočičí žena, která ovšem Batmanovi jednou zachrání život a podruhé jej skopne z mrakodrapu.

JÁ NA BRÁCHU, BRÁCHA NA MĚ
Superman ani Batman se neobejdou bez cizí pomoci. Batmanovým častým spolupracovníkem je kromě Batgirl i Robin, jehož kostým si ale obléklo už několik lidí a jeden v něm dokonce zemřel. Člověk, bez kterého Batman neudělá ani krok, je jeho komorník Alfred - nejvěrnější přítel, který zná Bruce od dětství a vaří mu čaj se stejnou profesionalitou, s jakou mu zašívá nové a nové jizvy. Batsignálem přivolává na pomoc Batmana komisař James Gordon, který mu už od začátku jako jediný z gothamského zkorumpovaného policejního sboru skutečně věřil.