Nejlepší seriály roku 2020

Video se připravuje ...
Sdílej
 
Okolnosti roku 2020 přály tomu, abychom zůstali přilepení k obrazovkám možná více než obvykle. V záplavě seriálů a mini sérií pro různé věkové kategorie jsme si užili těchto šest kousků vhodných nejen pro děti, ale rovnou pro celou rodinu. Většinou se odehrávají ve vesmíru a jsou plné fantastických, někdy i fantasticky humorných, dobrodružství.

Mandalorian

Hlavní producent: Jon Favreau, který natočil první dva filmy s Iron Manem

Herci: Pedro Pascal, který hraje ve Wonder Woman 1984, Gina Carano, Giancarlo Esposito

Žánr: akční, dobrodružný, sci-fi

O čem to je: Z obávaného lovce odměn se stal náhradní taťka! Hlavní hrdina Mando opatruje malého „Baby Yodu” a hledá nějakého rytíře Jedi, který by se o prcka dokázal postarat lépe.

Mini recenze: První hraný seriál z vesmíru Star Wars se stal popkulturním fenoménem. Ságu Hvězdných válek napumpoval čerstvou krví. Každá epizoda je znovu narvaná nostalgickými odkazy na všechno možné, co už bylo předtím. Jenže na rozdíl od Vzestupu Skywalkera má příběh druhé série čerstvou atmosféru. Děj se neopakuje, ale letí novým směrem. Jednotlivé díly jsou uzavřená dobrodružství, která se odehrávají pokaždé v jiném prostředí. Přitom to vypadá, že jde o něco mnohem většího a důležitějšího - a nakonec je to pravda.

Zajímavost: Lucasfilm připravuje dalších deset hraných i animovaných Star Wars seriálů jako třeba The Book of Boba Fett, Ahsoka, Rangers of The New Republic nebo Lando.

Hvězdné války nikdy neskončí: O čem budou další Star Wars?

Hvězdné války nikdy neskončí: O čem budou další Star Wars?

Star Trek: Picard

Hlavní producenti: Kirsten Beyer, Michael Chabon, Akiva Goldsman

Herci: Patrick Stewart, které hrál Profesora X ve filmech s X-Meny, Alison Pill, Isa Briones

Žánr: akční, dobrodružný, sci-fi

Děj: Konec 24. století. Čtrnáct let po odchodu z Hvězdné flotily. Kapitán Jean-Luc Picard tráví dny v klidu staré rodinné vinice. Ale když si ho tam najde tajuplná mladá žena, vrací se do vesmíru.

Mini recenze: Seriál Star Trek: Nová generace byl takovým fenoménem, že když skončil, dobrodružství pokračovala ve filmech. Jenže po nepovedeném Star Treku: Nemesis zájem diváků vyšuměl. Nikdo, ani Patrick Stewart, který ho hraje, nečekal, že se kapitán Picard ještě někdy vrátí. Nové příhody dobrodruha v důchodovém věku jsou o to větším potěšením. Hlavní hrdina je obklopený různorodou posádkou sympaťáků a znovu drží v rukou osud celého vesmíru. Seriál je nečekaně rychlou akční jízdou. Jako správné sci-fi se dotýká skutečných současných společenských problémů (nekonečné války a uprchlické krize). Zabránit katastrofě může být tentokrát těžší než dřív, protože všichni ztratili ideály. Všichni, kromě Picarda!

Zajímavost: Pokračování bude! Podle producentů může mít Picard tři série, pět sérií nebo tak moc, kolik jich bude chtít osmdesátiletý Patrick Stewart natočit.

Vesmír Star Treku nemá hranice: Nové seriály a filmy

Vesmír Star Treku nemá hranice: Nové seriály a filmy

Kipo a divotvorná zvířata

Hlavní producent: Redford Sechrist

Herci: Karen Fukuhara, Sydney Mikayla, Deon Cole

Žánr: animovaný, akční, dobrodružné, sci-fi

Děj: Kipo má zvláštní schopnosti a sklony podléhat výbuchům vzteku. V čele zvláštní party zažívá vzrušující dobrodružství v nebezpečném světě plném divotvorných zmutovaných zvířat.

Mini recenze: Pestrobarevná post-apokalypsa plná potvor s velkýma očima? To zní jako něco, co bychom určitě chtěli zažít/přežít! O to větší škoda je, že letošní třetí sérií Kipo skončil. Ještě že to stálo za to! Závěrečné epizody se sice nepovedly tak moc jako díly z předchozích řad. Přesto Kipo (seriál i hlavní hrdinka) zůstává divotvorně okouzlující. Z konce máme husí kůži ještě teď. A poselství příběhu o tom, že dobro může vykonat každý, si budeme pamatovat.

Zajímavost: Seriál bývá chválený za různorodost postav, mezi kterými se objevují i zástupci společenských menšin.

Star Trek: Discovery

Hlavní producent: Alex Kurtzman, který se podílel na nových filmech Star Trek

Herci: Sonequa Martin-Green, Doug Jones, Anthony Rapp

Žánr: akční, dobrodružný, sci-fi

Děj: První důstojnice vesmírné lodi USS Discovery se dostala o 930 let do budoucnosti. Musí se zorientovat v galaxii, ve které se najednou nevyzná a najít zbytek posádky.

Mini recenze: Discovery je důvodem, proč došlo ke znovuzrození Star Treku na televizní obrazovce. Děj začíná v minulosti (před původním seriálem z 60. let 20. století), ale přitom je moderní a aktuální. To platí i pro aktuální třetí pokračování. Příběh se navíc tentokrát přesunul do budoucnosti - až do 32. století. Jednoduchý recept, jak vrátit dobře známé sérii atmosféru něčeho nového a nevídaného, říkáte? A máte pravdu! Posádka Discovery překročila známé hranice vesmíru a po dlouhé době se dostala až tam, kam skutečně noha žádného z jejích současníků nevkročila… a díky tomu nám ukázala, na co ještě oko diváka nepadlo.

Zajímavost: Kapitán Pike, kterého jsme si oblíbili v druhé sérii Discovery, bude mít vlastní seriál s názvem Star Trek: Strange New Worlds.

Star Trek: Discovery - Nejslavnější sci-fi seriál je zpátky

Star Trek: Discovery - Nejslavnější sci-fi seriál je zpátky

Star Wars: Klonové války

Hlavní producent: Dave Filloni, který pracoval na seriálu Star Wars: Povstalci

Herci: Ashley Eckstein, Matt Lanter, James Arnold Taylor

Žánr: animovaný, akční, dobrodružný, sci-fi

Video se připravuje ...

Star Wars: Klonové války se dočkají pořádného konce • Zdroj: Star Wars/YouTube

Děj: Klonové války se chýlí ke konci, ale bitvy jsou pořád stejně zuřivé. Ahsoka Tano, bývalá učednice rytířů Jedi, mezitím odhaluje nebezpečné tajemství.

Mini recenze: Závěrečná sedmá řada je dlouho očekávaným vyvrcholením animovaného seriálu, který představil Hvězdné války celé generaci nových diváků. Nejdříve připomíná to nejlepší, co jsme v Klonových válkách viděli (nesmiřitelné bitvy, dramatická dobrodružství a speciální jednotky klonových vojáků). A pak prozrazuje, co dělala, kam se poděla a proč, jedna z nejoblíbenějších hrdinek, když moc nad celou galaxií uchvátilo tyranské Impérium. Závěrečné čtyři epizody se odehrávají ve stejných chvílích jako děj filmu Pomsta Sithů. Je to skvěle natočená, velkolepá podívaná plná akce i emocí a její důsledky významně ovlivňují vesmír Star Wars.

Zajímavost: Speciální komando klonových vojáků z prvních čtyř epizod sedmé série bude mít vlastní nový seriál Star Wars: The Bad Batch.

Star Trek: Lower Decks

Hlavní producent: Mike McMahan, který pracoval na seriálu Rick a Morty

Herci: Tawny Newsome, Jack Quaid, Noël Wells

Žánr: animovaný, akční, dobrodružný, sci-fi, komedie

Děj: Hvězdná flotila má mnoho vesmírných lodí. Ale ne všechny jsou stejně významné jako Enterprise nebo Voyager. A někdo musí ty lodě udržet letu schopné vzduchoprázdnem.

Mini recenze: Za každým slavným kapitánem a kapitánkou stojí bezejmenná armáda obyčejných údržbářů. Až na to, že technici z lodi USS Cerritos tak úplně bezejmenní nejsou. Stali se hlavními hrdiny animovaného komediálního seriálu. Účastní se velkých dobrodružství a zároveň musí plnit každodenní povinnosti. Lower Decks je jako když si Futurama dělala legraci ze Star Treku, ale tentokrát všechno platí. Dokonce se objevují staré známé tváře - v animované podobě. Čím lépe znáte Star Trek, tím je to větší legrace. Ale i když se v tom vůbec nevyznáte, hlavní hrdinové jsou tak marní, praštění a zároveň zábavní i okouzlující, že si je oblíbíte.

Zajímavost: Nový animovaný seriál Star Trek: Prodigy bude zaměřený přímo na děti. Skupinka teenagerů v něm ukradne vyřazenou loď Hvězdné flotily.

Nejlepší filmy roku 2020

Nejlepší filmy roku 2020

Na co dívat v karanténě? Nejlepší seriály pro děti a teenegery

Na co dívat v karanténě? Nejlepší seriály pro děti a teenegery

10 nejlepších filmů, které si zamilujete

10 nejlepších filmů, které si zamilujete

 

Články odjinud