Slavná Lassie byla skutečná psí hrdinka a vysloužila si stříbrný obojek

Video se připravuje ...
Sdílej
 
V roce 1940 vydal angloamerický novinář Eric Knight román Lassie se vrací. Hlavní hrdinkou je čistokrevná fenka kolie jménem Lassie, která nadevše miluje svého dvanáctiletého páníčka jménem Joe. Šťastně žijí v britském kraji Yorkshire až do doby, kdy nepřízeň osudu způsobí, že Joeova chudá rodina musí psa prodat. Věrná Lassie možná měla svůj živý předobraz – skutečnou fenku kolie, která se proslavila za první světové války. 

 

Lassie se dostane k jistému šlechtici a jeho vnučce, kteří ji odvezou do stovky kilometrů vzdáleného severního Skotska, odkud uteče a vydá se na strastiplnou cestu zpět ke své původní rodině. Pro všechny zúčastněné nakonec příběh dopadne dobře.

Pro koho však dopadl přímo skvěle, byl jeho autor. Z knihy se stal bestseller, a aby se lidé mohli nad psí věrností dojímat ještě víc, vznikl v roce 1943 i hollywodský film. V dalších letech na jeho motivy následovaly další hrané filmy a seriály stejně jako kreslený televizní seriál, v němž se už Lassie nikam nevrací, ale pomáhá rodině správce kanadského národního parku. A nemá páníčka, ale malou paničku.

Pes je přítel člověka: Slavní psí filmoví tuláci

Pes je přítel člověka: Slavní psí filmoví tuláci

Lassie v roce 2020

Nejnovějším důkazem o tom, že Lassie je opravdu nesmrtelný fenomén, je německý snímek Lassie se vrací. Děj je návrat ke klasice: Fenka Lassie patří dvanáctiletému Florianovi, jehož rodina se z venkova musí přestěhovat do malého městského bytu, v němž panuje zákaz psů. Lassie se ujme hodný majitel panství na severním pobřeží, který má malou vnučku...

Všichni víme, jak to bude pokračovat, ale i tak se v kině budeme dojímat. Přinejmenším stejně působivý jako fiktivní příběh je ale i skutečná událost z první světové války, která pravděpodobně inspirovala Erica Knighta k sepsání románu kolii jménem o Lassie.

Lassie se vracií: Nový film s nesmrtelným psem •  Bontonfilm

Zkáza lodi Formidable

1. ledna 1915 plula u pobřeží Dorsetu na jihu Anglie eskadra britských válečných lodí. Kvůli špatnému počasí musela plout velice pomalu, i když jí hrozily útoky ze strany německých ponorek. A k útoku došlo: Ponorka U-24 zasáhla torpédem loď HMS Formidable, která v eskadře plula jako poslední. Torpédo prorazilo v lodním boku díru a loď se začala naklánět, takže kapitán vydal povel k jejímu opuštění. Zkázu nepřežilo 547 ze 780 mužů, kteří byli na palubě. Některé zahubil výbuch, jiné ledové moře a příboj, který jimi mrštil o pobřeží.

Skutečná Lassie, hrdinka první světové války •  Profimedia.cz

Skutečná Lassie

Některá těla mrtvých námořníků byla z břehu moře odnesena do hostince jménem Pilot Boat ve městě Lyme Regis, který nabídl své sklepní prostory jako provizorní márnici.

Majitelka hospody měla psa – fenku křížence dlouhosrsté kolie jménem Lassie. Ta se proplížila do sklepa, lehla si k tělu námořníka Johna Cowana, olizovala jej a zahřívala. Po půl hodině této psí resuscitace začal muž projevovat známky života, které přivolaly pomoc. Přežil a s Lassie prý vytvořil nerozlučnou dvojici. Fenka se stala celebritou, za zásluhy dostala stříbrný obojek – který údajně nechtěla nosit – a zúčastnila se slavné Cruftovy výstavy psů.

Lassie se vracií: Nový film s nesmrtelným psem •  Bontonfilm

Lassie 2.0

Ačkoli je příběh o Lassině návratu čistá fikce, nereálný není. Psi mají výtečný orientační smysl a díky své vytrvalosti překonají i obrovskou vzdálenost. Před čtyřmi lety se o tom přesvědčili farmáři z Walesu, kteří svého ovčáckého psa jménem Pero prodali jinému farmáři, který žije v severní Anglii. Pes mu utekl. Vzdálenost 400 km ušel za 12 dní, po kterých se špinavý, pohublý a šťastný zjevil u domu svých původních majitelů. Ti si ho pak raději nechali.

Lassie se vrací (Lassie: Eine Abenteurliche Reise)

Režie: Hanno Olderdissen

Hrají: Nico Marischka, Sebastian Bezzel, Bella Bading, Matthias Habich

Premiéra: 18. června 2020

Pes v armádě: Jaké jsou nejmodernější technologie pro válečné psy?

Pes v armádě: Jaké jsou nejmodernější technologie pro válečné psy?

Psí hrdinové z Aljašky Togo a Balto zastavili epidemii smrtelné nemoci

Psí hrdinové z Aljašky Togo a Balto zastavili epidemii smrtelné nemoci

Australský ovčák: Vyrovnaná povaha i plno elánu

Australský ovčák: Vyrovnaná povaha i plno elánu

 

Články odjinud