Pes na míru: Jakého psa si mám vybrat?

Pes na míru: Jakého psa si mám vybrat?
Sdílej
 
Pes je nejlepší přítel člověka. Ale i nejlepšího přítele si člověk musí dobře vybrat. Psí plemena se dělí do 10 skupin. Představíme vám alespoň některé zástupce z každé z nich. Seznámíme vás se třemi základními otázkami, které byste si měli položit, když si vybíráte psa. A nakonec poradíme, co určitě nedělat, abyste našli psa na míru.


Mezinárodní kynologická federace (FCI - Fédération Cynologique Internationale) rozdělila psí plemena podle původu a způsobu, jakým slouží lidem, do 10 skupin:

psy ovčácké a pastevecké, psy typu pinč a knírač, molossy a švýcarské salašnické psy, teriéry a jezevčíky, špice a primitivní typy psů, pak honiče, stopaře a jim příbuzná plemena, další jsou ohaři, přinašeči, slídiči a vodní psi, psi společenští a nakonec chrti.

Představíme vám alespoň některé zástupce z každé jmenované skupiny plemen psů.

Australský ovčák: Vyrovnaná povaha i plno elánu

Australský ovčák: Vyrovnaná povaha i plno elánu

Vybíráte psa? Položte si základní otázky

Jestliže si někdo chce pořídit psa, měl by si před výběrem konkrétního plemene položit tří základní otázky: Kde bude se psem bydlet – ve městě nebo na venkově?

Považuje se za aktivního, sportovně založeného člověka, nebo má rád pohodlí a sportu a pohybu příliš neholduje?

A konečně - kolik času chce věnovat péči o svého psa? Do toho je nutné započítat i čas, který zabere nutná péče o srst psa. A nezapomínejte na peníze, které budete muset vynaložit na krmení, veterináře a nutné psí vybavení.

U velkých plemen může stát krmivo pro psa každý měsíc až tisíc korun. Dlouhosrstí psi zase potřebují pravidelnou a každodenní péči o srst, zatímco hrubosrstým teriérům stačí kartáčování jednou týdně a dvakrát ročně trimování.

Německý ovčák je všestranný a pracovitý pes •  Pixabay

Pes na venkov

Budoucí chovatel psa je aktivní rád se hodně pohybuje, třeba i na kole, žije v domku na vesnici nebo na okraji města. Pes se může venku pohybovat volně, bez vodítka a je ubytovaný ve venkovním kotci. Součástí jeho práce je hlídání domku a přilehlého pozemku.

Vhodná psí plemena:

německý ovčák, border kolie, dlouhosrstá nebo krátkosrstá kolie, australský honácký pes, hovavart, velký švýcarský salašnický pes, malým, střední a velký knírač, ale i český fousek, erdel teriér, šiba, zlatý nebo labradorský retrívr, belgický ovčák, vlčí špic, a také boxer, pokud bude moci být ubytovaný doma.

Co když je chovatel méně aktivní, není sportovně založený?

Vhodná psí plemena:

bernský salašnický pes, staroanglický ovčák (bobtail), leonberger a novofundlandský pes.

Jak si správně vypočítat věk vašeho psa

Jak si správně vypočítat věk vašeho psa

Pes do města

Budoucí chovatel je sportovně založený, chodí běhat nebo jezdí na kole, víkendy tráví v přírodě.

Vhodná psí plemena:

německý ovčák, vousatá, dlouhosrstá nebo krátkosrstá kolie, šeltie, australský honácký pes, dalmatin, boxer, knírač, šiba, špic, stafordšírský bulteriér, labradorský nebo zlatý retrívr, americký kokršpaněl, střední pudl, erdel, pinč, border teriér, staroanglický ovčák, německá doga, kery blue teriér.

Co když je chovatel městský člověk, který neholduje pohybu, ale chce psa, aby se šel alespoň projít.

Mops nebo prasátko: Pes, který se dorozumívá chrochtáním •  Pixabay

Vhodná psí plemena:

velká skupina společenských plemen, kam patří malé typy pudlů, japonský čin, pekingský palácový psík, trpasličí špic, maltézáček, bišonek, ši-tzu, naháči čínští či peruánští, king Charles španěl, motýlek (papillon) a můra (phalene), francouzský buldoček a mops, ale i jorkšírský nebo český teriér, malé typy jezevčíků či italský chrtík.

Obyvatelé městských bytů musí brát v úvahu i velikost psa a možnosti venčení. Na malý životní prostor si sice zvykne i velké plemeno, trpí tím však nejen pes, ale i okolí.

Co určitě nedělat!

Milovníci her na počítači a lenoši by si neměli vybírat border kolii, knírače, fouska, belgického ovčáka, špice či dnes velmi oblíbeného výmarského ohaře. To jsou psi, kteří potřebují hodně pohybu a práci!

Pes v armádě: Jaké jsou nejmodernější technologie pro válečné psy?

Pes v armádě: Jaké jsou nejmodernější technologie pro válečné psy?

Záhadná proměna: Jak se z vlka stal pes

Záhadná proměna: Jak se z vlka stal pes

Pes na klíčenku: Chytrá zařízení pro vaše čtyřnohé kamarády

Pes na klíčenku: Chytrá zařízení pro vaše čtyřnohé kamarády

Autor

Eva Horová

 

Články odjinud