Australský ovčák: Vyrovnaná povaha i plno elánu

Australský ovčák: Vyrovnaná povaha i plno elánu
Sdílej
 
Australský ovčák je ovčácký pes. I když bychom podle názvu řekli, že pochází z Austrálie, není tomu tak! Byl vyšlechtěn ve Spojených státech amerických, přesněji v Kalifornii, na začátku 20. století. Australští ovčáci sloužili k pasení ovcí a koní. První vrh australských ovčáků v České republice byl v roce 2002 v chovatelské stanici Puella Fera.

Aby byl australský ovčák šťastný, potřebuje dostatek pohybu a možnost vybít svoji energii. Bude s vámi rád chodit na procházky, aportovat, sportovat a ze všeho nejradši má agility, kdy se učí pokyny.

Australského ovčáka musíme zaměstnat nejen fyzicky, ale i mentálně – zapojit jeho hlavu. Jako ovčák je ostražitý a vytrvalý hlídač. Australák se v dnešní době využívá také jako záchranářský pes, vodicí pes pro nevidomé a asistenční pes pro postižené lidi a děti. Ovčáci jsou učenliví, všestranní, vyrovnaní, bystří a snadno ovladatelní. Jejich výchova je snadná, nečiní větší problémy.

I přes svoji potřebu náročnějšího vyžití je australský ovčák vhodný do bytu. Vevnitř je spokojenější, protože je rád poblíž své smečky. Pokud mu ale nedopřejete potřebné vyžití, nachystá si pro vás překvapení: Třeba rozkousané boty a pár zničených věcí.

Australský ovčák vs. border kólie

Každý, kdo přemýšlí nad pořízením psa, může být ohromen stovkami psích plemen, z nichž si v dnešní době můžeme vybrat. Pokud ale hledáte něžné a zároveň energetické plemeno, zúží se výběr většinou na dvě často zaměňovaná plemena – na australského ovčáka a border kólii.

Psí plemena: Border kolie, nejinteligentnější pes

Psí plemena: Border kolie, nejinteligentnější pes

Obě plemena jsou si velice podobná, s velkou pravděpodobností mají totiž stejný původ. Border kólie má drsnější srst a je o něco lehčí než australský ovčák. Vůči cizím lidem je více ostražitější. Naopak australští ovčáci více tíhnou například k separačním úzkostem.

Obě plemena mají chytrou hlavičku, téměř stejnou výšku a dlouhou srst v různých odstínech. Jsou náročná na pohyb a aktivity, milující a společenská zvířata, která obdaří vaši rodinu láskou a nekonečnou náklonností.

Australský ovčák vs. border kólie – ať tak nebo tak, obě plemena jsou velice inteligentní a zábavná. A pokud se nemůžete rozhodnout, vždy se můžete například poohlédnout po border kólii skříženou s australským ovčákem.

Australský ovčák se hodí pro sportovce •  Pixabay

Australský ovčák a jeho zbarvení

Australský ovčák blue merle a red merle – kožíšek takového psa má na sobě patchwork tmavých skvrn na světlejším pozadí. Australský ovčák blue merle nosí černé skvrny na šedém světlejším pozadí a red merle má červené skvrny na béžovém podkladu. Zbarvení srti má tendenci s věkem psa postupně tmavnout.

Australského ovčáka můžete potkat také černého, v redhnědém provedení doplněného o bílé části srsti anebo v barvě tricolor, kde se míchají černá, bílá a pálená barva, nebo dokonce i v red blue tricolor.

Srst australského ovčáka stačí vyčesávat jednou týdně, v období línání dle potřeby.

Povaha: Fena, nebo pes?

Rozdíly mezi fenou a psem nejsou markantní. Feny australského ovčáka bývají většinou menší a nemají tak hustou a dlouhou srst jako psi. Říká se, že mají jednodušší osobnost, lépe se s nimi vychází. Dospívají rychleji než psi a ve štěněcím věku bývají v tréninku oproti svým bratrům ze stejného vrhu napřed. Jak feny stárnou, mají sklony být více rezervované důstojné dámy.

Tanec s vlky: Smečka vítá ošetřovatelku

Tanec s vlky: Smečka vítá ošetřovatelku

Psi jsou naopak trochu větší. Mají laskavější povahu a velice tíhnou ke své smečce. I když jsou jako štěňata trochu opožděnější ve výcviku, mají tendence být vytrvalejší, spolehlivější, méně náladoví a více je jako odměna za dobře vykonanou práci motivuje jídlo. Jsou hravější jak fenky, při výcviku proto častěji ztrácí pozornost. Hravost jim ale vydrží až do konce života.

Nelze tedy říct, jestli je pes nebo fena lepší. Obě pohlaví jsou milující a věrná a nakonec jste to vy, kdo psa vychová a formuje jeho osobnost.

Oddaný člen rodiny, ale i strašpytel

Stejně jako mnoho dalších pasteveckých plemen, je i australský ovčák loajální ke smečce, své rodině. K cizím lidem je naopak velice nedůvěřivý, proto se jeho socializace doporučuje již v raném věku. Prospívá brát ho do společnosti dalších lidí, ukazovat mu denní činnosti jako např. cestování v MHD, seznamovat ho nejen s různými místy, ale i zvuky. Zdokonalíte tak jeho sociální dovednosti a vyhnete se pozdějším nepříjemnostem.

Australští ovčáci jsou pastevečtí psi a je možné, že budou vaše děti brát jako součást jejich stáda. Psa proto musíte odnaučit, aby vaše potomky stále nepronásledoval a neštípal.

Australští ovčáci jsou inteligentní a učenliví •  Wikipedia

Australský ovčák s PP nebo bez PP?

Pod značkou PP se skrývá průkaz původu. Jde o „rodný list“ každého psa, který se narodí v oficiálním kontrolovaném chovu. Díky šlechtění dnes sice máme široký výběr nejrůznějších plemen, v některých případech ale způsobilo i vady zdravotní nebo ve vzhledu. PP by mělo být zárukou, že si pořizujete pejska takového, jak by měl podle pravidel vypadat. Taktéž povaha australského ovčáka bude odpovídat dané rase a budete mít psa, který si s největší pravděpodobností nenese žádné zdravotní vady kvůli šlechtění. Štěně by mělo pocházet z kontrolovaného chovu a ne z množírny, kde feny rodí jedno štěně za druhým jako na běžícím pásu.

Australský ovčák s PP

Pes s průkazem původu ale nemusí být vhodný na chov nebo výstavy. Může se stát, že se narodí s drobnou odchylkou vzhledu a nesplní standart australského ovčáka – třeba kvůli zbarvení. Není pak schválen Českomoravskou kynologickou unií. Když se ale narodí štěňátko australského ovčáka s vlohy na pasení nebo výstavy, býva často uchovněno a později nabízeno ke krytí.

Australský ovčák bez PP

Psi bez PP bývají levnější a jde často o australské ovčáky nestandartního vzhledu. Nesou také větší riziko, že se vám jeho pořízení ve výsledku prodraží následnou péčí u veterináře. Navíc pes s PP si většinou do nového domova nese i základní sociální návyky, protože majitelé chovatelských stanic se štěňátkům věnují a připravují je, aby si snadněji na nový domov zvykla.

Pes v armádě: Jaké jsou nejmodernější technologie pro válečné psy?

Pes v armádě: Jaké jsou nejmodernější technologie pro válečné psy?

Australský ovčák cena

Cena australského ovčáka s PP se pohybuje od 16 000,- Kč do 30 000,- Kč, cena australského ovčáka bez PP se cena pohybuje od 0,- Kč po 16 000,- Kč.

Kde australského ovčáka koupit?

Pokud se rozhodnete pro australského ovčáka bez PP, můžete si štěně pořídit například z inzerce, ale vždy je vhodné si o majiteli alespoň něco zjistit. Nedoporučujeme štěňátka z množíren, které slouží jako továrny na peníze a psi v nich většinou trpí. Ve vzácných případech můžete najít australského ovčáka i v útulku.

Australský ovčák byl vyšlechtěn v Kalifornii •  Pixabay

Rozhodnete-li se nakonec pro štěňátko s PP, doporučujeme si udělat průzkum mezi chovatelskými stanicemi. Ale pozor, bohužel i mezi nimi existují falešné chovné stanice australských ovčáků, které štěňata nabízejí s PP, ale ve skutečnosti PP nemají. Pravost stanice si můžete ověřit na stránkách Českomoravské kynologické unie. Je dobré s danou chovatelskou stanicí o pejsích promluvit, nebo je i navštívit, abyste věděli, v jakém prostředí vyrůstají. Navíc si majitelé chovatelských stanic mezi budoucími páníčky často i vybírají, protože o australského ovčáka je velký zájem.


Australský ovčák v číslech

Výška v kohoutku:

Psi – 58 cm

Feny – 50 cm

Hmotnost: 20-28 kg

Věk: 12-14 let

Velikost: Velký pes


Přečtěte si také:

Psí plemena: Německý ovčák, všestranný a pracovitý

Psí plemena: Německý ovčák, všestranný a pracovitý

Jak si správně vypočítat věk vašeho psa

Jak si správně vypočítat věk vašeho psa

Štěkající obři: Největší psi světa

Štěkající obři: Největší psi světa

 

Články odjinud