Nový kožich na zimu - jak se převlékají zvířata

Nový kožich na zimu - jak se převlékají zvířata
Sdílej
 
Pravé kožešiny se už dneska moc nenosí. Přesto existuje docela velká skupina obyvatel Země, která si každý rok pořizuje na zimu úplně nový kožich. Jak „převlékání" zvířat probíhá? A k čemu všemu jim zimní kožich slouží?

 

Ochránci přírody a zvířat však nijak neprotestují. Nové kožichy si totiž pořizují jejich právoplatní majitelé. Nadýchaný kožich polární lišky nosí pouze tyto lišky, polární zajíc se spokojí se zaječinou a pravý hermelín sluší nejlépe hranostajům.

Zimní kožich za letní

Zvířata obývající kraje, kde se střídají roční období, se musela přizpůsobit změnám teploty. V létě se nesmějí přehřívat, v zimě se jejich organismus musí chránit před mrazem.

Nejchlupatější zvířata: Kdo má lepší kožich?

Nejchlupatější zvířata: Kdo má lepší kožich?

Svého kožíšku se však zcela zbavit nemohou - srst celoročně chrání jejich pokožku před slunečními paprsky či zraněním, slouží jako plášť do deště, maskuje je a kryje před nepřáteli. Na léto si proto pořizují jen lehký převlek - srst je řidší a často i kratší, zatímco v zimě je hustší, delší a většinou i jinak zbarvená.

Zvířata mění srst a línají

Výměna srsti - tedy ona výměna letních šatů za teplý zimní kožich - se odborně jmenuje línání. V závislosti na délce dne ho řídí hormony. Není to však jako u lidí, kteří svléknou tričko a kraťasy a obléknou teplou mikinu a bundu. Zvířata mění svůj kožíšek nenápadně - stará srst po jednotlivých chlupech postupně vypadává a na jejím místě vyrůstá nová.

Polární zajíci „obečení“ do zimního •  iStock

Zůstat neviditelný

Aby kožich svého majitele nejen hřál, ale i maskoval, musí se přizpůsobit vzhledu okolního prostředí. A to je v zimní zasněžené krajině převážně bílé. Mnoho severských zvířat se proto v zimě převléká do bílé.

V naší přírodě to není tak nápadné, přesto se zbarvení letní a zimní srsti u mnoha druhů liší - zimní zbarvení bývá světlejší, spíš šedavé či šedohnědé, živé letní barvy jsou ztlumené.


Srst savců

Zkušení sportovci vědí, že v zimě je účinnější oblékat několik vrstev než jeden tlustý svetr. Tento trik „vrstvení oblečení" znají i zvířata. Jejich kožich se také skládá z vrstev. Tu spodní - obdobu našeho teplého prádla - tvoří jemné, velice husté chlupy, které vyrůstají z pokožky téměř kolmo a vytvářejí tzv. podsadu. Zadržují mezi sebou velké množství vzduchu, který je nejlepší tepelná izolace.

Mnoho severských zvířat se v zimě převléká do bílé, aby se v přírodě maskovali •  iStock

Podsada je však příliš jemná, snadno se poškodí, nasákne vodou, snadno jí proniká vítr... Před těmito vlivy ji chrání tzv. krycí srst, kterou tvoří delší chlupy dvou typů: osiníky, jež podsadu zpevňují, a pesíky, které vyrůstají mírně šikmo a tvoří nad ní jakýsi plášť nebo větrovku. Neprofoukne je vítr, snadno po nich stéká voda a nepromáčí je, chrání podsadu před otěrem a poškozením. Snižují i riziko poranění - ať způsobené drápy a zuby nepřátel, či ostrými předměty.

V lenochodím kožichu: Komu se nelení, tomu se zelení

V lenochodím kožichu: Komu se nelení, tomu se zelení

Potravní řetězce: Kdo koho v přírodě sežere?

Potravní řetězce: Kdo koho v přírodě sežere?

Obarvené opice: Z černých na žluté

Obarvené opice: Z černých na žluté

 

Články odjinud