Krutí zabijáci divocí psi Indie? Mauglí se spletl!

Krutí zabijáci divocí psi Indie? Mauglí se spletl!
Sdílej
 
Vědci nedávno dokončili obsáhlé mapování, na jehož základě chtějí vytipovat nejcennější oblasti Indie mimo národní parky. O celkovém stavu určité oblasti nejlépe vypovídá zastoupení vrcholových predátorů. A protože všude v Indii žijí psovité šelmy, zvolili je vědci jako vůdčí druhy. Je mezi nimi také dhoul, který vystupuje v příbězích o Mauglím jako krutý zabiják. Vědci ale dhoula i další psovité šelmy Indie vidí jinak.

 

Indie, sedmý největší stát na světě, je velká asi jako třetina Evropy. Najdete tu pouště, tropické pralesy i velehory. Podobně rozmanitou přírodou se může chlubit málokterá země. Indie se proto pyšní řadou národních parků, v nichž chrání tak významné druhy zvířat, jako jsou tygři, lvi indičtí nebo nosorožci. Jenže Indie patří také mezi nejlidnatější státy světa, všude mimo národní parky žije spousta lidí. A i tato nechráněná území často představují cenná životní prostředí, která si zasluhují ochranu.

Občanská věda v Indii

To si už delší dobu uvědomují vědci celého světa a v posledních letech se snaží tento nedostatek napravit. Nedávno dokončili obsáhlé mapování, na jehož základě chtějí vytipovat nejcennější oblasti Indie mimo národní parky. Pro ně pak vypracují takový způsob ochrany, který by umožnil soužití lidí s divokou přírodou. Kromě vědců se do mapování v rámci občanské vědy zapojila spousta dobrovolníků, ale ani tak nebylo možné zachytit celkovou pestrost zdejší přírody.

Občanská věda: Staň se badatelem!

Občanská věda: Staň se badatelem!

Divocí psi vedou

O celkovém stavu určité oblasti nejlépe vypovídá zastoupení vrcholových predátorů – šelem. Ochrana jejich životního prostředí pak znamená ochranu celého ekosystému: všech ostatních živočichů a rostlin žijících na společném území. A protože všude v Indii žijí psovité šelmy, zvolili je vědci jako vůdčí druhy a zmapovali jejich výskyt a početnost. Získaná data po zpracování poslouží k přesnému určení oblastí, do jejichž ochrany se vyplatí investovat.

Psovité šelmy Indie... a hyena

V Indii žije devět druhů a poddruhů psovitých šelem, k nimž vědci připojili ještě hyenu, která hraje v ekosystému podobnou roli.

Dhoul (Cuon alpinus)

Divoký pes Indie dhoul: záporný „hrdina“ z Kiplingo- vy Knihy džunglí, je kriticky ohrožen vyhynutím •  Profimedia.cz

Jediný zástupce svého rodu, záporný „hrdina“ z Kiplingovy Knihy džunglí, je kriticky ohrožen vyhynutím. Ohrožuje ho hlavně úbytek přirozené kořisti - velkých kopytníků a nemoci přenášené domácími psy.

Šakal obecný (Canis aureus)

Šakal obecný je nejrozšířenější psovitá šelma v Indii •  Profimedia.cz

Je to nejrozšířenější psovitá šelma v Indii. Loví menší kořist, požírá ovoce i mršiny. Šakaly ohrožují nemoci přenášené psy, pytláci, mnoho jich zahyne na silnicích.

Vlk indický (Canis lupus pallipes)

Středně velký poddruh vlka obecného žije roztroušeně po celé Indii •  Dhaval Vargiya

Středně velký poddruh vlka obecného žije roztroušeně v celé Indii, ale jeho počty klesají. Kromě ztráty přirozené kořisti, životního prostředí a přímého pronásledování ho ohrožují nemoci přenášené domácími psy a křížení s nimi.

Vlk himálajský (Canis lupus chanco)

Vlk himalájský je největší z indických poddruhů vlků a vyskytuje se ve velehorských oblastech na severu země •  Profimedia.cz

Je to největší z indických poddruhů vlků, jehož výskyt je omezen na velehorské oblasti na severu země. Ohrožuje ho přímé pronásledování a křížení s domácími psy.

Liška džunglová (Vulpes bengalensis)

Nejmenší indická psovitá šelma (váží 2–4 kg) obývá savany a zemědělskou krajinu. I když není považovaná za ohrožený druh, její počty kvůli ztrátě životního prostředí klesají.

Liška obecná (Vulpes vulpes)

V Indii žijí tři poddruhy lišky obecné •  Sumeet Moghe

V Indii žijí tři poddruhy lišky obecné, dva z nich (V. v. montana a V. v. griffithii) obývají horské oblasti na severu, třetí, známá jako liška bělonohá (V. v. pusilla), žije v pouštích a polopouštích západní a severozápadní Indie. Počty všech tří druhů klesají, hlavně kvůli ztrátě životního prostředí.

Liška horská (Vulpes ferrilata)

Na severu Indie byla zaznamenána teprve v roce 2005, jejím hlavním domovem je Tibet. Žije zde ve dvou oddělených populacích, přesnější informace o nich však dosud chybí.

Hyena žíhaná (Hyaena hyaena)

Hyena žíhaná obývá většinu indického území, často i zemědělské oblasti •  Profimedia.cz

Obývá většinu indického území, často i zemědělské oblasti. Živí se hlavně mršinami. Ohrožuje ji přímé pronásledování lidmi, ztráta životního prostředí a mnoho jich zahyne na silnicích.

Divocí psi Afriky: Hyenovité šelmy vymírají

Divocí psi Afriky: Hyenovité šelmy vymírají

Návrat predátorů: Hledání staronových domovů

Návrat predátorů: Hledání staronových domovů

Pes v armádě: Jaké jsou nejmodernější technologie pro válečné psy?

Pes v armádě: Jaké jsou nejmodernější technologie pro válečné psy?

 

Články odjinud