Odpadky jako hostina pro lišky? Nic nového!

Odpadky jako hostina pro lišky? Nic nového!
Sdílej
 
Lišky, které se vykrmují lidskými odpadky? Nic nového, dělají to už 42 tisíc let. I když se tito malí predátoři mohou velice dobře živit lovem, přímo milují zbytky po ostatních včetně člověka.

 

Před asi 2,5 miliony lety začali být lidé schopni lovit a zabíjet velké býložravce, čímž odstartovali celou kaskádu ekologických změn. Pro některé druhy, zejména býložravé a dravé příslušníky megafauny, byly tyto změny smrtící a vedly k jejich vyhnutí.

Na jiné však měla činnost lidských lovců pozitivní efekt. Příkladem mohou být malí predátoři – lišky obecné (Vulpes vulpes) a lišky polární (Vulpes lagopus). Mohou se velmi dobře živit lovem malých zvířat, ale přímo milují zbytky po větších predátorech včetně člověka, na kterých se přiživují téměř bez námahy.

Lišky ve městě: Nový domov divokých zvířat

Lišky ve městě: Nový domov divokých zvířat

Lišky a zbytky

Pohled na lišku, která někde na předměstí prohrabává popelnice, dnes není ničím výjimečným. Také vědecké studie prokázaly, že čím blíž žijí lišky k lidem, tím větší podíl jejich potravy tvoří zbytky našeho jídla.

Otázkou však je, jak hluboko do minulosti náklonnost lišek k lidským odpadkům vlastně sahá? Začala v době výstavby prvních měst? Spolu se začátky zemědělství? Nebo ještě dříve?

Přirozenou potravou lišky obecné jsou drobní savci a ptáci, plazi, obojživelníci, mršiny a ovoce •  Profimedia.cz

Aby na ni odpověděli a zároveň lépe pochopili vliv pravěkých lidí na ekosystémy, prozkoumali vědci kosti lišek, které žily v pohoří Švábská Jura v jihozápadním Německu před více než 42 až 30 tisíci lety. Tento časový rámec pokrývá hned tři významné lidské kultury – neandrtálce a moderní lidi z kultur aurignacien a gravettien.

Liščí zahrádky: Zelené oázy v pustině

Liščí zahrádky: Zelené oázy v pustině

Liška soba neuloví

Čím se pravěké lišky živily, zjišťovali vědci podle izotopů dusíku 15N v bílkovině kolagenu z jejich kostí. Na nalezištích starších než 42 tisíc let, kdy Švábskou Juru řídce obývali neandrtálci, byla potrava lišek stejná jako u jiných místních predátorů. Jinými slovy: Přítomnost neandrtálců potravní chování lišek nijak zvlášť neovlivňovala.

Neandrtálci byli úspěšní lovci. Lišky se na jejich kořisti přiživovaly, ale ke změně potravního chování u nich došlo až po příchodu moderních lidí •  Profimedia.cz

Situace u mladších nalezišť, kdy už se v pohoří zabydleli moderní lidé z kultur aurignacien a později gravettien, vypadala jinak – převažující potravou lišek se stali sobi. Příliš velká zvířata na to, aby je liška ulovila, zato oblíbená kořist lidských lovců.

Naznačuje to, že po příchodu moderních lidí se lišky z lovu malých hlodavců a přiživování se na kořisti vlků a medvědů přeorientovaly na pojídání zbytků toho, co ulovili lidé.

Vlci u moře: Predátoři na neobvyklých místech

Vlci u moře: Predátoři na neobvyklých místech

Střídání lidských druhů

Závislost lišek žijících v blízkosti člověka na lidské stravě tak přinejmenším ve střední Evropě sahá až do doby, kdy roztroušené populace neandrtálců střídaly početnější skupiny moderních lidí. A přinejmenším stejně tak dlouho moderní lidé ovlivňují své ekosystémy.

Potravní chování pravěkých lišek:

Potravní chování pravěkých lišek •  Baumann et al, 2020 (PLOS ONE, CC BY 4.0)

3 pravěké lidské kultury

Neandrtálci

Vymřelý druh Homo neanderthalensis žil před přibližně 300 až 30 tisíci lety v Eurasii. Ve střední Evropě se živili hlavně lovem velkých zvířat, jejich technologie výroby zbraní a kamenných nástrojů byla podle nových výzkumů srovnatelná s moderními lidmi.

Moderní člověk - Aurignacien

Evropská kultura moderních lidí Homo sapiens z období před přibližně 38 až 26 tisíci lety. Vyráběli kamenné i kostěné nástroje, zanechali po sobě překrásné jeskynní malby.

Moderní člověk - Gravettien

Evropští moderní lidé z období před asi 33 až 22 tisíci lety. Vyráběli nástroje  z kamenů, kostí i parohů, slavné jsou ženské sošky, jako je Věstonická venuše, otisky rukou v jeskyních a rytiny zvířat.

Liška, která šplhá jako kočka

Liška, která šplhá jako kočka

Záhadná proměna: Jak se z vlka stal pes

Záhadná proměna: Jak se z vlka stal pes

Cesta za šavlozubci: Kteří žijí i dnes?

Cesta za šavlozubci: Kteří žijí i dnes?

 

Články odjinud