Návrat tečkovaných dravců: Vačnatci bojují proti invazivním druhům

Návrat tečkovaných dravců: Vačnatci bojují proti invazivním druhům
Sdílej
 
Stejně jako mnoho jiných australských živočichů i kunovci doplatili na příliv nepůvodních druhů – v jeho případě hlavně lišek a zdivočelých koček. Půvabný vačnatec, který si pro svůj roztomilý vzhled kontrastující s dravou povahou vysloužil přezdívku "vrah s dětskou tváří", naštěstí nevyhynul úplně. Menší populace přežily v ostrovní izolaci Tasmánie. Dnes se do svého domova vrací.

Protiliščí tažení

V Austrálii byl poslední kunovec tečkovaný spatřen na jihovýchodním pobřeží v místech, kde dnes leží Národní park Booderee. Posledních 15 let se proto vědci v parku a jeho okolí snažili nepůvodní predátory, především lišky, vyhubit. Teprve když jejich stavy snížili na minimum, mohli uvažovat o návratu druhů, které tu kvůli liškám vyhynuly. Jedním z nich byl i kunovec tečkovaný.

Klíčový kunovec

Tito kunovci patří mezi klíčové druhy ekosystému: Regulují množství hmyzu, který v případě přemnožení narušuje rovnováhu mezi rostlinami a živočichy. Návrat kunovců na pevninu by tak pomohl tuto rovnováhu obnovit a ochránit. A pomohl by i jim samotným, protože vyhynutí hrozí i tasmánské populaci, kterou ohrožují zdivočelé kočky.

Kunovci tečkovaní loví hlavně hmyz, velkou část jejich úlovků tvoří larvy chroustů •  David Stowe/Aussie Ark

Chov v zajetí

Už dříve vědci přemístili část kunovců do oploceného výběhu. Ten byl dost velký, aby se v něm zvířata mohla chovat přirozeně a zároveň jim poskytoval bezpečí před predátory. V loňském roce proběhl první pokus vypustit v zajetí odchovaná zvířata do volné přírody na kontinentu – po padesáti letech se tak na území Austrálie vrátilo prvních 20 kunovců.

První mláďata

Všichni byli opatřeni vysílačkami, takže vědci mohli sledovat každý jejich krok a v případě ohrožení jim vyrazit na pomoc. Výsledky předčily očekávání. Kunovci se v novém prostředí rychle zabydleli a už po třech měsících vědci zaznamenali, že tři samice nosí ve vaku mláďata. Ta se po opuštění vaku začala pod vedením matek připravovat na samostatný život. 

Když odrostlá mláďata kunovců opustí vak, matka je nějaký čas nosí na zádech •  Profimedia.cz

Dalších 40 vačnatců

Tak obrovský úspěch vědce velmi povzbudil. Letos na jaře se rozhodli v projektu pokračovat a populaci kunovců ve volné přírodě posílit. V květnu do národního parku Booderee vypustili dalších 40 jedinců. Termín byl zvolen tak, aby se zvířata stačila seznámit s novým prostředím ještě před obdobím rozmnožování. Teď už mohou vědci jen doufat, že i letos se kunovci rozmnoží a jejich návrat tak bude završen.

Závod o život

Samice kunovce tečkovaného (Dasyurus viverrinus) rodí po 21 dnech březosti až 30 mláďat menších než zrnko rýže (váží asi 20 mg). Jejich další vývoj probíhá ve vaku matky, kde stráví 10 týdnů přisátá k mateřskému struku.

Vak tvořený kožním záhybem mají kunovci na rozdíl od klokanů otevřený směrem dozadu •  Profimedia.cz

Těch má ale samice ve vaku jen šest. Mateřské mléko se tak dostane jen na nejrychlejších šest mláďat, která se jako první vyšplhají z porodních cest matky do vaku a k jednomu ze struků se přisají. Všechna ostatní svůj závod o život prohrávají.

Nebojácní kunovci: Úspěch s trpkou příchutí

Nebojácní kunovci: Úspěch s trpkou příchutí

Pryč s vetřelci! Černá listina nežádoucích druhů

Pryč s vetřelci! Černá listina nežádoucích druhů

Vetřelci a dobyvatelé: Přistěhovalci likvidují původní druhy

Vetřelci a dobyvatelé: Přistěhovalci likvidují původní druhy

 

Články odjinud