Krutý predátor: Kudlanky na lovu kolibříků

Krutý predátor: Kudlanky na lovu kolibříků
Sdílej
 
Kudlanky nemají mezi lidmi zrovna skvělou pověst. A nedávný objev vědců jim na popularitě určitě nepřidá. Žerou totiž ptáčky!

 

Dravé kudlanky prosluly tím, že samička při páření spořádá samečka. A obvykle mu ze všeho nejdřív ukousne hlavu! Nicméně i bezhlavý milenec svou úlohu dokončí a pak poskytne nastávající matce spoustu živin pro následný vývoj oplozených vajíček. Její kruté chování tak má opodstatnění – jde o zachování rodu a pro něj není škoda žádné oběti.

Nejen hmyz

Hlavní část kudlančího jídelníčku tvoří hmyz. Kromě něj však kudlanky loví i větší a často nebezpečnější kořist – velké pavouky, občas nějakou ještěrku či žábu (které se také živí hmyzem a při troše štěstí by samy mohly neopatrnou kudlanku slupnout). Jsou dokonce známy případy, že kudlanka ulovila malého hada nebo myšku.

Po páření dodá sameček kudlanky nábožné samičce živiny pro vývoj vajíček •  iStock

Kudlanky ptákolovky

Častou kořistí kudlanek se však podle výsledků nové mezinárodní studie stávají i ptáci! A to všude na světě, kde kudlanky žijí. Nejde tedy o jeden nebo dva druhy, mezi "ptákolovky" se zařadilo 12 druhů kudlanek. A může jich být i víc, jen je ještě nikdo při požírání ptáčků nepřistihl. Celkem logické je, že ve všech případech byly při lovu ptáků přistiženy samice, které jsou mnohem větší než samečci. Ani výběr kořisti se neomezuje na jeden či dva druhy, v ulovených opeřencích vědci rozpoznali 24 ptačích druhů!

Lovci ptáků: Kočky a kudlanky

Lovci ptáků: Kočky a kudlanky

Ubozí ptáčci kolibříci

Jde přirozeně o menší ptáky – střízlíky, budníčky, strdimily či lejsky. Nejčastěji se ale kořistí kudlanek stávají kolibříci. Mezi nimi zaujímá smutné prvenství kolibřík rubínohrdlý (Archilochus colubris), který žije ve východních oblastech USA až po jih Kanady. Výsledky výzkumu mírně zkresluje skutečnost, že tito kolibříci často navštěvují krmítka se sladkým roztokem, která jim lidé rozvěšují na zahradách. Jsou tak na očích víc než ptáci ve volné přírodě a pozornost lidí přitáhnou i svým zoufalým nářkem.  

Na krmítku číhá smrt – evropská kudlanka nábožná •  Jeffrey W

Lovec na krmítku

Kudlanky loví ze zálohy, dobře zamaskované nehybně číhají na nic netušící oběť. Mnohé přišly na to, že právě krmítka pro kolibříky jsou tím nejlepším místem pro lov. Kudlanka se pod něj zavěsí a v okamžiku, kdy se pták přiblíží na dosah jejích loupeživých nohou, prudce je vymrští a uloví ho. Krmítka pro kolibříky se tak na některých místech stávají smrtelnou pastí. Jen 2 % ulovených ptáků se podaří ze smrtícího sevření uniknout, přibližně 20 % jich zachrání lidé, kteří jsou zrovna poblíž. Ostatní úlovky ale kudlanky zabijí a sežerou.

Boxující kudlanky: Jak se vyhnout napadení?

Boxující kudlanky: Jak se vyhnout napadení?

Nebezpečné cizinky

Kolibříci žijí v Americe, svůj podíl na hubení zdejšího drobného ptactva proto mají i původní americké kudlanky, jako je třeba kudlanka karolínská (Stagmomantis carolina). Mnohem víc obětí však mají na svědomí velké nepůvodní druhy, které si lidé před pár desítkami let vysadili do zahrad, aby hubily hmyzí škůdce. Ale teď se ukázalo, že jak evropská kudlanka nábožná (Mantis religiosa), tak asijská kudlanka čínská (Tenodera sinensis) místo škodlivého hmyzu loví raději drobné ptactvo.


Loupeživé nohy

Loupeživé nohy •  Profimedia.cz

Tak se označují přední končetiny kudlanek (a nejen jich), které se přeměnily v lovecký nástroj. Stehno a holeň jsou z vnitřní strany vybavené trny a kudlanka je v klidu skládá k sobě jako zavírací nůž. Dokonalé prostorové vidění jí umožňuje přesný odhad, kdy se kořist dostane na dosah. Pak končetiny vymrští do plné délky, do oběti zasekne jejich trny a zase je prudce sklapne. Zbývající čtyři končetiny jsou dost silné na to, aby se kudlanka i s mnohem větší kořistí udržela na svém místě. 

Kolibříci z Karibiku: Ptáci v ohrožení

Kolibříci z Karibiku: Ptáci v ohrožení

Nově objevené superkudlanky jsou nebezpečné

Nově objevené superkudlanky jsou nebezpečné

Největší dravec u nás: Orel mořský

Největší dravec u nás: Orel mořský

Klíčová slova:
hmyz, lov, kudlanka, zvíře
 

Články odjinud