Orel mořský: Největší dravec | Ábíčko.cz

Největší dravec u nás: Orel mořský

Největší dravec u nás: Orel mořský
Sdílej
 
Orel mořský je naším největším dravým ptákem. Do 2,5metrového rozpětí křídel mu chybí jen kousek. Navzdory svému jménu žije i v zemích bez moře.

 

Největší neznamená nejdravější - pokud může, dává přednost mršinám. Orel mořský (Haliaeetus albicilla) je ale naším největším dravým ptákem. Samice váží až 7 kg a do 2,5metrového rozpětí křídel jim chybí jen kousek. Navzdory svému jménu žijí tito orli i v zemích bez moře. Od vody se však nevzdalují. U nás se s nimi můžete setkat v rybničnatých oblastech jižních Čech, Českolipska nebo na jižní Moravě.

Orel mořský je jedním z příkladů ochranářských úspěchů – ještě v polovině minulého století k nám zalétali jen na zimu, dnes u nás pravidelně hnízdí asi 100 párů. Bohužel ne všichni jej vítají. Přes veškerou ochranu a hrozbu vysokých pokut se ochranáři každoročně setkávají se zastřelenými či otrávenými orly.

 

 Jak orlové chytají drony?

Jak orlové chytají drony?

Sojky na krmítku

Sojky na krmítku

Opeřené střely: Ptáci padající z nebe

Opeřené střely: Ptáci padající z nebe

Fregatky nad oblaky: Opeření mistři plachtění

Fregatky nad oblaky: Opeření mistři plachtění