Šestinozí dravci se šíří po Česku

Šestinozí dravci se šíří po Česku
Sdílej
 
Za kudlankami nemusíme jezdit do Indie. Ani nikam do tropů, žijí i u nás.

 

Kudlanky patří k nejdravějšímu hmyzu vůbec. Většina jich žije v tropických a subtropických oblastech, přesto můžete jeden druh potkat i ve střední Evropě a tudíž i u nás. Kudlanka nábožná (Mantis religiosa) dostala své jméno podle předních končetin, které skládá podobně jako člověk při modlení. Původně u nás žila jen na jižní Moravě, ale díky oteplování se její areál rozšiřuje a dnes už ji lze zastihnout i v Polabí nebo v okolí Prahy. I když jde o dravce, je to pořád jen hmyz, který pro spoustu větších hmyzožravců představuje lákavé sousto.

Dravé kudlanky

Kudlanky patří mezi hmyz s proměnou nedokonalou – to znamená, že se z vajíček líhnou nymfy – malé kudlančičky, které se stavbou těla podobají svým dospělým rodičům. Jsou i stejně dravé, jen křídla jim chybí, ta získají až v dospělosti. Té dosáhnou ve druhé polovině léta, kdy začne jejich období páření. Proslulé požírání samců samicemi během páření není vždy pravidlem, pokud je samice sytá, sameček má šanci odletět po páření nezraněn. Samička pak klade vajíčka, která ukryje do zvláštní pěnové schránky. Sama během podzimu uhyne, přezimuje jen ona schránka, odborně pojmenovaná ootéka, plná vajíček.

Podívejte se na jarní zrození kudlanek, a na jejich dravý i nebezpečný život. Další video vám zblízka představí ony proslulé loupeživé končetiny a jejich smrtonosnou funkci.


Opeření žháři: Dravci s ohněm v pařátech

Opeření žháři: Dravci s ohněm v pařátech

Šakal versus straka: Neúspěšný lov

Šakal versus straka: Neúspěšný lov

Největší dravec u nás: Orel mořský

Největší dravec u nás: Orel mořský

Drsný rosomák: Mezi kunou a medvědem

Drsný rosomák: Mezi kunou a medvědem

Klíčová slova:
hmyz, kudlanka, příroda, zvíře
 

Články odjinud