Kudlanky se stěhují na sever

Kudlanky se stěhují na sever
Sdílej
 
Oteplování není výmysl politiků či příliš horlivých ekologů, je to nevyvratitelná skutečnost. Teplomilné kudlanky jsou jedním z mnoha živočišných druhů, které to dokazují v praxi. Stěhují se na sever.    

 

Kudlanky nábožné žijí i u nás. Jsou teplomilné a tak se původně vyskytovaly jen v nejteplejších oblastech naší republiky, prakticky jen na jižní Moravě. Ale stejně jako spousta jiných teplomilných druhů živočichů, kteří jsou doma v jižní Evropě, reagují na oteplování a pozvolna se šíří k severu. Moravu už osídlily téměř celou a na přelomu tisíciletí se začaly objevovat i v Čechách. V současné době už žijí na stepních lokalitách nejen v okolí Prahy, ale i na dalších místech Středních a Východních Čech. Ačkoliv vypadají se svými loupeživými končetinami poněkud hrozivě, nejsou pro člověka nebezpečné. Najít ji ale v přírodě není snadné. Přestože je dospělá kudlanka (samice) docela velká, vzhledem ke svému způsobu života, kdy nehybně číhá na kořist, a maskování, je ve vegetaci téměř neviditelná.

Krutý predátor: Kudlanky na lovu kolibříků

Krutý predátor: Kudlanky na lovu kolibříků

Další kudlanky žijí na jihu

Na následujících dvou videozáznamech můžete nahlédnout do tajného života kudlanek a také obdivovat neobvyklé tvary a barvy exotických druhů.

U nás se s jiným druhem kudlanky nesetkáte, ale už v jižní Evropě žije řada dalších druhů. A na celém světě jich žije přes dva a půl tisíce – většinou v tropech a subtropech. Všechny se vyznačují určitými společnými znaky. Kromě loupeživých nohou je to dokonalé maskování v přírodě a dravý způsob života. Naopak to, co většina lidí považuje za typický znak – tj. že samice sežere při páření samečka, zdaleka není u všech druhů obvyklé. Mnoho samečků opouští svou nevěstu bez újmy na zdraví. Bezpečně se ovšem nemůže cítit menší kudlanka před svou větší příbuznou. Nejen když se setkají dva různé a různě velké druhy, ale i tehdy, když se setkají dva nestejně velcí sourozenci ze stejného kokonu.

 

Lovci ptáků: Kočky a kudlanky

Lovci ptáků: Kočky a kudlanky

Návštěva u největšího mravence

Návštěva u největšího mravence

Hnusný objev: Mega žížala z Amazonie

Hnusný objev: Mega žížala z Amazonie

Klíčová slova:
hmyz, kudlanka, příroda, zvíře
 

Články odjinud