Weta: Podivné novozélandské kobylky

Weta: Podivné novozélandské kobylky
Sdílej
 
Zláštní novozélandské kobylky weta nejsou jen pořádně veliké. Vyznačují se i dalšími pozoruhodnými vlastnostmi a přizpůsobeními.

 

Kobylkám weta bohužel jen málo z nich pomůže před dovezeným nepůvodními nepřáteli. Nejsou to jen myši, potkani, kočky či lasicovité šelmy, ale i větší druhy zvířat. Naprostou katastrofu nejen pro wety představují všežravá divoká prasata, před jejichž dokonalým čichem jen málokterý původní pozemní živočich unikne. Wety s oblasti Raukumara druhu Motuweta riparia bohužel nechrání před prasaty ostrovní izolace. Jejich šanci je ale velmi neobvyklý způsob obrany – či spíše úniku, dovedou se potápět a vydrží pod vodou i několik minut.

Největší weta

I mezi wetami se najdou větší či nemší druhy. Za úplně největší je považovaná až 70 gramová weta Deinacrida heteracantha, která žije pouze na Malém bariérovém ostrově při severním pobřeží Nového Zélandu. Ohrožují ji tady především krysy ostrovní (Rattus exulans) dovezené Polynésany. Od roku 2008 probíhá záchranný program, v jehož rámci ochranáři tyto wety rozmnožují v zajetí a odchované jedince vypouštějí nejen na původní ostrov, ale i na další ostrovy v okolí, aby zde vznikly pro případ potřeby záložní populace tohoto ohroženého hmyzu. Jak obří hmyz to je, můžete posoudit z následujícího videa.

Zmrzlý hmyz

Zcela jiným podmínkám je přizpůsobená weta Hemideina maori, která obývá horské oblasti Jižního ostrova Nového Zélandu. V těchto horách panují zcela odlišné podmínky, než v pralesích Severního ostrova, najdete tu ledovce, trvale zasněžené vrcholy, skalnaté srázy a ledovcová údolí.

Tato weta se proto musela přizpůsobit podmínkám, v jakých jen málokterý hmyz přežije. Je schopna přežít bez poškození buněk i mrazy klesající pod -10 oC. V tomto klidovém – či spíše zmrzlém stavu přečká zimu a na jaře se po ohřátí znovu zvolna probudí k životu.

Weta: Bůh ošklivých věcí

Weta: Bůh ošklivých věcí

Kdo je největší? Hmyzí rekordmani mají novou konkurenci

Kdo je největší? Hmyzí rekordmani mají novou konkurenci

Hnusný objev: Mega žížala z Amazonie

Hnusný objev: Mega žížala z Amazonie

Krutý predátor: Kudlanky na lovu kolibříků

Krutý predátor: Kudlanky na lovu kolibříků

Klíčová slova:
hmyz, weta, příroda, zvíře, Nový Zéland
 

Články odjinud