Potkani jsou nej... !

Sdílej
 

Také už jste potkali na ulici nebo v kině kluka s potkanem na rameni? A říkali si – no jo, chce být nějak zajímavý a neumí to jinak. Chudák zvířátko...

Jenže skutečnost je úplně jiná, potkan je totiž nejšťastnější, když může být neustále se svým páníčkem. A když ho chovatel musí nechat opuštěného v kleci, například když jde do školy, potkánek je smutný, stýská se mu, nudí se.

Proč zrovna potkan?

Původně laboratorní zvíře se v posledních letech neuvěřitelně rozšířilo a stalo se jedním z nejoblíbenějších domácích mazlíčků. Potkani jsou totiž mimořádně inteligentní a společenská zvířata, která se s člověkem rychle spřátelí. Slyší na jméno, rádi si s člověkem hrají, mazlí se, dají se nosit všude s sebou. Podobně jako pes se i potkánek stává členem rodiny. Dnes už se dokonce pořádají výstavy čistokrevných plemen (barevných variant) potkanů, mají své "soutěže krásy", agility a webové stránky, na nichž si chovatelé vyměňují svoje zkušenosti.

Anny Bebecha na svých webových stránkách vypočítává výhody, proč si vybrat zrovna potkana Je mnohem vhodnější než například akvarijní rybičky. Na ty se můžete maximálně dívat. Je lepší než křeček - toho nic nenaučíte, nikde ho neudržíte a vždy při sebemenší příležitosti uteče. Také je lepší než kočka. Kočku si můžete pochovat jen tehdy, když ona sama chce. A pokud nechce, většinou to odnesete pár škrábanci. Pokud máte malý byt, potkan dokonce lepší než pes. Nezabere vám půlku bytu, nebude na vás u oběda dělat psí oči a nebude vyžadovat vyvenčit uprostřed napínavého filmu.
Luky, 10 let, jeho potkaní holčička se jmenuje Míša Jednou mě teta vzala do Zverimexu, abych si vybral potkánka k narozeninám. Jak jsem uviděl akvárko s potkánkama, hned jsem spatřil toho svého. Všichni tam pobíhali, jen ten můj spinkal v rohu a já si ho hned zamiloval. Doma jsem mu dal najíst a připravil klec. Když byl v kleci, tak se na mě pořád díval, a když jsem ho z klece vyndal, hned mi lezl na rameno. Ze začátku jsem měl strach, že spadne, ale teď už vím, že potkani na rameno lezou. Většinou ho nosím pořád s sebou, když jdu třeba k babičce, potkánek nesmí chybět. Je hrozně hodný, rád si hraje a moc rád se mazlí. Beru si ho večer i do postele, ale mamce se to nelíbí, a tak musí jít do klece a vždycky na mě smutně kouká.
Chov potkánků má - vzhledem k jejich inteligenci a obratnosti - i svá úskalí. Luky se už o tom také přesvědčil: Jednou, když jsme se vrátili domů a já přišel do pokojíčku, nevěřil jsem svým očím. Potkánek měl v kleci vtáhnutý závěs od okna a vesele si na něm lebedil. To by ještě nebylo tak hrozné, ale závěs byl celý rozkousaný. Fakt nechápu, jak se mu to mohlo podařit. Moje mamka málem zešílela.
Radek, 12 let, má dva potkaní kluky, Johnyho a Jinxe Letos v červnu jsem s dědou vyrazil vlakem do Prahy pro dva potkánky. Rozhodl jsem se pro dva, protože se nenudí, když jsem ve škole, vzájemně si pomáhají s hygienou a vůbec, ve dvou je jim lépe. Doma hned začalo ochočování. Držel jsem je hodinu přitisknuté k sobě, hladil je a povídal si s nimi. Zvykli si na mě docela rychle a neustále vyžadovali mou pozornost. Teď už jsou úplně ochočení a nechávám je běhat po pokoji. Když Johny poprvé zalezl za skříň, nevěděl jsem, co mám dělat. Tak jsem zkusil zavolat: Johny, pojď sem. A on kupodivu vylezl a chtěl se mazlit.

HOLKU, NEBO KLUKA?


Těžká rada, myslí si Makushka, autorka dalších potkaních stránek Samečkové bývají klidnější, přítulnější, línější, ale o něco více zapáchají (při dostatečně častém úklidu klece to není znát) a obvykle jsou i nepořádnější. Holky jsou naopak čistotnější (většinou) a živější, čilejší a pohyblivější, občas až hyperaktivní. To vám může poskytnout hromadu zábavy, ale na druhé straně také více škod. Samičku si však neberte samotnou, vždy raději s alespoň jednou kamarádkou. U samečků to samozřejmě platí rovněž, ti ale přece jen snášejí samotu lépe.

Jací jsou divocí potkani a odkud pocházejí? A proč vůbec lidé začali ty zdánlivě nečisté a škodlivé obyvatele kanálů chovat v zajetí? To se dočtete příště, v ABC č. 23.

POTKANI NA INTERNETU


O oblibě potkanů vypovídají i četné webové stránky, které jim chovatelé zřizují. Tady jsou odkazy na některé z nich (především na ty, z nichž jsme čerpali ukázky): www.sweb.cz/bebecha/www.luky.webz.cz www.potkan.jinak.cz www.potkani.keep.cz