Hmyzí mazlíčci: Kudlanka místo křečka

Hmyzí mazlíčci: Kudlanka místo křečka
Sdílej
 
Chovat si jako domácí zvířátko hmyz vypadá poněkud bláznivě. Ve skutečnosti ale možná sledujeme vznik celosvětového trendu.

Chovatelé hmyzu existují minimálně od starověku. Zejména v asijských zemích byli a stále jsou populární cvrčci a kobylky, kteří údajně nosí štěstí. A někteří vydávají líbezné a údajně i uklidňující cvrkání. V evropských zemích jsou populárnější spíše pakobylky, strašilky a tropičtí brouci.

V posledních letech ale začíná být velmi oblíbená ještě jiná skupina hmyzu – takzvané květinové kudlanky, které se maskují jako květy rostlin včetně orchidejí. A právě květinové kudlanky mají podle vědců šanci převálcovat v popularitě křečky, zlaté rybičky a další drobné mazlíčky, které si pořizujeme do malých bytů.

Kudlanka druhu Rhombodera basalis je dlouhá kolem 10 cm •  William Di Pietro

Orchidej nebo pokémona?

Proč je chov květinových kudlanek tak trendy, se dá vysvětlit stručně: Jsou krásné nebo přinejmenším zajímavé. Najdete mezi nimi elegantní druh, který je k nerozeznání od květu orchideje. Jiný zase vypadá jako filmový vetřelec a další nejvíc ze všeho připomíná roztomilé pokémony.

Některé druhy jsou navíc dost velké a klidné na to, abyste je mohli brát do ruky a nechat po sobě lézt. Komerční chovatelé využívají hmyz odchycený v přírodě, který v zajetí množí a nové jedince prodávají jako mazlíčky na hmyzích trzích.

Na první pohled vypadá kudlanka korunková jako část květu •  Profimedia.cz

Trh s kudlankami

Nárůst počtu chovatelů květinových kudlanek je takový, že odborníkům na hmyz (entomologům) začíná dělat vrásky. Upozorňují, že kudlanky jsou nepříliš dobře prostudovanou skupinou s množstvím dosud neobjevených druhů. Což je problém – to, co neznáte, nemůžete chránit.

Italsko-americký tým vědců tvrdí, že pochopení toho, jak trh s kudlankami funguje, může být pro zachování některých druhů zásadní. Vypracoval proto vůbec první analýzu zaměřenou na trh s kudlankami.

Některé druhy kudlanek jsou schopné uchvátit i drobného obratlovce •  Profimedia.cz

Typický páníček kudlanky

Průzkum mezi přibližně 200 chovateli a obchodníky mimo jiné ukázal, že typický nadšenec do kudlanek je člověk ve věku 19 až 30, který si tyto mazlíčky kupuje z osobní zvědavosti nebo vědeckého zájmu. Při nákupu dává větší důraz na vzhled než na to, jak je druh vzácný. O tom, zda je nákup legální či ne, moc povědomí nemá, ale obvykle se o kudlanku dobře stará.

Vědci chtějí s nadšenci do kudlanek udržovat přátelské vztahy a podporovat regulované trhy s kudlankami. Jejich komunita totiž produkuje a sdílí ohromné množství dat o biologii a ekologii kudlanek včetně vzácných druhů. A to je pro profesionální entomology neocenitelné.


Pamlsky pro kudlanku

Lov vymrštěním loupeživých končetin vyžaduje dokonalé prostorové vidění •  Profimedia.cz

Kudlanky jsou dravci zaměření na živou, především létající kořist, což je pro chovatele trochu problém. Svému miláčkovi totiž kromě terária s vysokou vzdušnou vlhkostí musí zajistit stálý přísun živých much. Sem tam mu může přilepšit i živým motýlem.

Lovící kudlanka využívá moment překvapení. Nehybně sedí, a když se do její blízkosti dostane motýl či moucha, uchvátí jej takzvanými loupeživými končetinami. Pokud jste si někdy při zavírání kapesního nožíku přivřeli prst mezi střenku a čepel, máte představu, jak fungují. Sklapnutí loupeživých končetin bleskurychle sevře kořist mezi ozubenou holeň a chodidlo.

Pozorovat lovící kudlanku je fascinující. Ale pokud se vám ji nechce denně krmit mouchami, pořiďte si radši masožravou rostlinu. Ta slupne mouchu jen občas.

Rybařící kudlanka: První krok k novým schopnostem

Rybařící kudlanka: První krok k novým schopnostem

Mazlíčci 2.0: S klokanem na vodítku

Mazlíčci 2.0: S klokanem na vodítku

Modlitba predátora: kudlanky staré stamiliony let

Modlitba predátora: kudlanky staré stamiliony let

 

Články odjinud