Entomologická detektivka: Jak se hmyzu podařilo unikat očím vědců?

Entomologická detektivka: Jak se hmyzu podařilo unikat očím vědců?
Sdílej
 
Vypadá to jako list, ale není to list. Co to je? Lupenitka! Maskovaný hmyz je hrdinou entomologické detektivky. Jak se mu podařilo unikat očím vědců? A jak se nakonec podařilo objevit sedm nových druhů?

Přes svůj neobvyklý vzhled jsou lupenitky zástupci hmyzu. Což znamená, že mají spoustu nepřátel, protože hmyzem se živí obrovské množství živočichů. Čím dokonaleji se druh dokáže maskovat, tím větší má šanci, že pátravým zrakům hmyzožravých predátorů unikne. A lupenitky své maskování dovedly k dokonalosti. 

Jedna lupenitka jako druhá

Pro vědu to je ale problém, jedna lupenitka vypadá jako druhá. Zařazení do druhu podle vnějších znaků, jako je velikost, tvar či zbarvení tak není vždy přesné. Vše navíc komplikuje skutečnost, že i v rámci druhu je jejich vzhled proměnlivý. A ještě ke všemu se od sebe liší samice a samci, kteří tak byli často popsáni jako odlišný druh.

Dospělá samice Pulchriphyllium anangu v přírodě a nymfy téhož druhu •  Maxim Ortiz, René Limoges, Steve Thurston, Edy Bhaskara, Prashantha Krishna

Maskování je ukrylo před vědci

Vnést pořádek do systematiky lupenitek se rozhodl tým vědců z německé univerzity v Gottingenu. To se sice lehko řekne, ale hůř provede. Maskování kryje lupenitky nejen před predátory, ale ještě lépe před zraky vědců.

Jejich zkoumání v terénu proto vědci vzdali a spolehli se na muzejní exponáty, podle nichž byly kdysi jednotlivé druhy popsány, a na spolupráci místních znalců nebo chovatelů tohoto hmyzu. 

Rozhodly genetické testy

Vědci se nezaměřili jen na vzhled, ale u všech dostupných jedinců – ať už živých, nebo vypreparovaných – provedli genetické testy. A právě ty prozradily, že se pod jedním názvem často skrývá celá skupina podobných druhů, jejichž rozlišení podle vzhledu je prakticky nemožné. Na základě toho tak mohli vědci popsat sedm nových platných druhů a několik dalších, které ale zatím kvůli chybějícím dokladovým exemplářům nepovažují za platné. 

Lupenitka Pulchriphyllium scythe je dosud neplatný druh, ale vše nasvědčuje tomu, že bude po dalším zkoumání uznán •  Maxim Ortiz, René Limoges, Steve Thurston, Edy Bhaskara, Prashantha Krishna

Detektivka nekončí

Pátraní a tím pádem ani entomologická detektivka nekončí. Vědci srovnávali i vajíčka a čerstvě vylíhlé nymfy lupenitek. A právě u nich se často projevily mezidruhové rozdíly. Zatímco dospělci se od sebe neliší, vzhled vajíček a nymf prozradí, že jde o samostatné druhy.

Bohužel, ne vždy se vědcům podařilo získat vhodný materiál. V některých případech byli odkázáni pouze na muzejní preparáty, nymfy a vajíčka mohli poskytnout jen chovatelé, kterým se daří lupenitky množit. Pátrání po nových druzích ale nekončí, podle dosavadních výsledků určitě další přibudou.  

Seznamte se s lupenitkami:

K původním asi sto dosud známým druhům lupenitek přibylo sedm nových. Nemají česká jména, jen odborná latinská. 

Lupenitka Phyllium samarense

Je to endemit (tj. jinde nežije) z filipínského ostrova Samar, podle kterého dostala jméno (na obr. čerstvě vylíhlá nymfa)

Lupenitka Phyllium samarense •  Maxim Ortiz, René Limoges, Steve Thurston, Edy Bhaskara, Prashantha Krishna

Lupenitka Phyllium ortizi

Žije na filipínském ostrově Mindanao, jméno dostala na počest francouzského chovatele lupenitek Maxima Ortize

Lupenitka Phyllium iyadaon

Tato lupenitka byla popsána na základě pouhých dvou muzejních exemplářů samců. Druhové jméno znamená v původním jazyce obyvatel filipínského ostrova Mindoro, kde žije, „skrytý list“

Lupenitka Pulchriphyllium bhaskarai

Popsána byla podle samice odchycené r. 2020 na západní Jávě. Jméno dostala na počest indonéského entomologa Edy Bhaskara, který vědcům poskytl potřebné podklady 

Lupenitka Pulchriphyllium bhaskarai •  Maxim Ortiz, René Limoges, Steve Thurston, Edy Bhaskara, Prashantha Krishna

Lupenitka Pulchriphyllium heracles

K tomuto vietnamskému druhu lupenitky existují pouze tři muzejní preparáty samců, samice, vajíčka ani nymfy nejsou známé 

Lupenitka Pulchriphyllium anangu

Dospělci jsou k nerozeznání od druhu P. bioculatum a P. agathyrsus, ale čerstvě vylíhlé nymfy se liší

Lupenitka Pulchriphyllium delislei

Popsána byla podle jediných dvou samic uložených v insektáriu v kanadském Montrealu, kde byla považována za P. bioculatum. Jméno dostala na počest kanadského entomologa Gillese Delisleho

Hmyzí mazlíčci: Kudlanka místo křečka

Hmyzí mazlíčci: Kudlanka místo křečka

Černé stíny, bílý sníh: Záhada pandích barev vyřešena!

Černé stíny, bílý sníh: Záhada pandích barev vyřešena!

Chameleon, který se sto let skrýval, konečně nalezen!

Chameleon, který se sto let skrýval, konečně nalezen!

 

Články odjinud