Chameleon, který se sto let skrýval, konečně nalezen!

Chameleon, který se sto let skrýval, konečně nalezen!
Sdílej
 
Chameleoni jsou mistři v maskování. Přesto není obvyklé, aby se skrývali tak důkladně, že je nikdo neviděl celé století. Madagaskarský chameleon Voeltzkowův (Furcifer voeltzkowi) byl poprvé popsán v roce 1893. V roce 1913 bylo nalezeno několik dalších jedinců, ale od té doby ho nikdo neviděl. Právem se dostal do pětadvacítky nejhledanějších druhů živočichů a rostlin světa. 

 

V posledních letech po tomto chamaleonu na Madagaskaru několikrát pátraly německé vědecké expedice. Všechna hledání byla neúspěšná. Výzkumníci začínali pochybovat, že chameleon Voeltzkowův ještě přežívá. Zklamání se ale proměnilo v nadšení, když ho během poslední expedice skutečně našli!

Maskovaný chameleon

Vědci hledali chameleony v lesích – procházeli je v noci se silnými baterkami. Proč v noci? Zatímco ve dne jsou maskovaní chameleoni ve větvích prakticky neviditelní, když spí a jsou v klidu, jejich barva ztratí svou krycí funkci: Jsou téměř jednobarevní, světle zelení. Proti temnému pozadí jsou proto dobře viditelní.

Chameleóni používají válečné barvy

Chameleóni používají válečné barvy

Barevná samice

Prvního chameleona našel místní průvodce. A to nikoliv v lese, ale v zanedbané hotelové zahradě. Vědci v ní brzy objevili další jedince, celkem tři samce a 15 samic.

Samice přitom do této doby nebyla nikdy spatřena. Její vzhled vědce překvapil. Na rozdíl od téměř jednobarevného samce je mnohem pestřejší: Při vyrušení nebo v blízkosti samce se vybarvuje křiklavým černobílým vzorem s modrou kresbou a oranžovými tečkami.

Kontrastní zbarvení samic chameleona Voeltzkowova je nejintenzivnější při setkání se samcem •  Frank Glaw

Jednoletý životní cyklus

Majitel hotelu pak vědcům potvrdil, že v období dešťů v lednu až březnu jsou chameleoni v hotelové zahradě docela hojní. Chameleon Voeltzkowův totiž patří spolu s blízce příbuzným chameleonem Labordovým (F. labordi) mezi druhy s jednoletým životním cyklem, jsou to takové jepice mezi obratlovci.

Po vylíhnutí z vajíčka během dvou měsíců dospějí, nakladou vajíčka a po pěti měsících života umírají. A právě tato krátkověkost nejspíš stála za dřívějšími neúspěchy – vědci prostě nebyli ve správný čas na správném místě.

Chameleoni: Úplně jiní ještěři

Chameleoni: Úplně jiní ještěři

Zpožděná zpráva z Madagaskaru

Úspěšná expedice proběhla již v roce 2018, ale teprve nyní vědci se zpožděním zveřejnili zprávu. Nalezené chameleony nejprve srovnávali s podobnými druhy, protože dosud nebylo jisté, že jde skutečně o samostatný druh.

Podle závěrů zkoumání není kriticky ohrožený vyhynutím, v místě nálezu se zdálo, že je zdejší populace madagaskarských chameleonů zdravá a životaschopná. Kvůli omezené oblasti jejich výskytu přesto zápis do seznamu ohrožených druhů doporučují.

Chameleon F. rhinoceratus •  Profimedia.cz

Hledání pokračuje

I když nález „ztraceného“ chameleona Voeltzkowa vědce nadchl, svůj úspěch nepovažují za stoprocentní. Doufali totiž, že spolu s ním najdou ještě příbuzný druh vyskytující se ve stejné oblasti, chameleona F. monoceras.

Ten byl popsán v roce v roce 1913 podle jediného dokladového exempláře. A ten zatím zůstává stále jediný! Nočním výpravám do temných madagaskarských lesů se silnými baterkami tedy ještě není konec.

Chameleon F. labordi •  Profimedia.cz

Matoucí chameleoni

Na severozápadě Madagaskaru žijí na malém území tři druhy velmi si podobných chameleonů. Nejznámější z nich je chameleon nosorohý (F. rhinoceratus) popsaný v roce 1845, dalším je chameleon Voeltzkowův a třetím F. monoceras.

Ten byl původně považován za mylně popsaného jedince chameleona nosorohého. Ale srovnávací studie v roce 2018 potvrdila, že jde opravdu o tři samostatné druhy. Čtvrtý příbuzný zahrnutý do studie, chameleon Labordův, se jako samostatný druh vyvinul na opačném konci ostrova.

Chameleoni: když barvy promluví

Chameleoni: když barvy promluví

Trpasličí chameleoni: Jak funguje přírodní výběr

Trpasličí chameleoni: Jak funguje přírodní výběr

Nový objev: Mini chameleón z Madagaskaru měří jen pár desítek milimetrů

Nový objev: Mini chameleón z Madagaskaru měří jen pár desítek milimetrů

 

Články odjinud